Legyen az internet egy biztonságos hely a gyerekek számára!

2021. május 19. 23:25

Az Európai Bizottság „Better Internet for Kids”, azaz Jobb Internetet a Gyerekeknek programjának egyik célja, hogy Európában és azon túl is biztonságosabb online jelenlétet biztosítson a gyerekeknek és fiataloknak. A közelmúltban három gyakorlati útmutatót jelentettek meg ennek érdekében.

2021. május 19. 23:25
null

Kortárs részvétel

Az első útmutató bemutatja a fiatalokkal való érdemi kapcsolatfelvétel lehetőségeit, illetve bevált gyakorlatokon keresztül megmutatja, hogyan érdemes a fialatokkal közösen megtervezni az online szolgáltatásokat. Az útmutatóból megismerhetőek a vonatkozó folyamatok és az alkalmazott megközelítés indoklása. Ismertetnek számos már működő projektet és jó példákat mutatnak be esettanulmányokon keresztül. Ezek nagy része a Youth Pledge for a Better Internet kezdeményezéstől származik, melynek keretében a fiatalok informatikai szakértőkkel közösen dolgoztak ki hatékonyabb mechanizmusokat a kiskorú internetfelhasználók védelmében. 

Fogyatékkal élő gyermekek

A második útmutató a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok online jelenlétére koncentrál. Ez az anyag bemutatja, hogy hogyan válhat az online tér az integráció és a fogyatékkal élők elfogadására, befogadására ösztönző, és ezt segítő felületté. Figyelembe veszi a különböző szereplők sajátosságait, a szabályozást és a szektor felelősségét a hozzáférhetőség terén. Természetesen ennél az útmutatónál is figyelembe vették a gyermekek és fiatalok véleményét, hiszen a dokumentumot az ő részvételükkel állították össze.

Szakmai együttműködések

A harmadik útmutató a Safer Internet Center kísérleti programjának és az ott alkalmazott gyakorlatoknak a bemutatása. Ezeknek a központoknak a célja a kapacitásépítés előmozdítása és a tudásmegosztás a biztonságos internethasználat területén. Igyekeznek növelni az Unión kívüli országok szervezeteinek részvételét is, ezáltal lehetőség nyílik megismerni és átvenni azokat a bevált gyakorlatokat és online biztonsági kezdeményezéseket, melyek ezekben az országokban már sikeresek voltak. Ezáltal eredményesen gyarapodhatnak az innovatív megoldások, cselekvési tervek és együttműködések. Nagy hangsúlyt fektetnek az oktatási programokra és a figyelemfelhívó kampányokra, valamint a különböző segélyvonalakra és forródrót szolgáltatásokra, illetve keresik a csereprogramokra és tapasztalatcserékre is a lehetőséget. 

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!