Itt a világ első vezeték nélküli víz alatti drónja

2021. június 12. 08:03

Azt már kezdjük megszokni, hogy a fejünk felett drónok repkednek, de egyre nagyobb számban telepítenek ilyen eszközöket víz alatti használatra is. Most egy svájci startup, a Hydromea megalkotta a világ első vezeték nélküli víz alatti drónját. Ez az újítás forradalmasíthatja a víz alatti munkavégzést, és jelentős hatással lehet a hajózáson kívül, a víz alatti építkezésekre vagy a tengeri szélerőművek karbantartására is.

2021. június 12. 08:03
null

A víz alatti munkálatok nehézségei

A víz alatti, távvezérelt járművek (ROV) üzemeltetésének fő akadálya eddig a kábelek voltak. Mivel a rádióhullámok nem haladnak jól a víz alatt, mostanáig az ott használt eszközök összeköttetését a felszínnel hosszú kábelekkel oldották meg. Ezek azonban esetenként meglehetősen nehezek, ami miatt nagyobb méretű hajókkal kellett őket szállítani. Ez pedig nagymértékben megnövelhette a költségeit egy-egy műveletnek. 

A fény segítségével továbbít információt

A Hydromea ExRay drónja a vállalat LUMA X víz alatti kommunikációs rendszerét használja. Ez 470 nanométeres kék LED fény gyors impulzusai segítségével továbbítja az adatokat a vízben. A fényimpulzusokat két optikai modem közvetíti, 10 megabit/másodperces sebességgel, úgy, hogy az egyik a drónon, a másik a felszínen található. Ez lehetővé teszi, hogy az ExRay fedélzeti kamerája által készített videókat gyakorlatilag késés nélkül továbbítsa. 

Veszélyes feladatokat vehet le a vállunkról

Az ExRay célja, hogy emberi élet veszélyeztetése nélkül lehessen bejutni zárt, víz alatti terekbe, például hajók részét képző víztartályokba. Ráadásul vezeték nélkül nem kell attól tartani, hogy manőverezés közben a kábelek összecsomózódnak, így sokkal biztonságosabban és alacsonyabb költséggel lehet navigálni ilyen veszélyes helyszíneken is. Ez jelentős nyereség lehet, hiszen csak a ballaszttartályok ellenőrzése a becslések szerint 2,36 milliárd fontot tesz ki. 

A hatótávolságot még növelni kell

A Hydromea társalapítója és vezérigazgatója, Igor Martin úgy véli, szükség van a nagy sávszélességű víz alatti kommunikációs eszközökre, hiszen csak így lehetséges nagy mennyiségű adat továbbítása a mélyből a felszínre. A miniatürizálásra és a méretezhetőségre összpontosítva a LUMA X az első ilyen típusú optikai eszköz. Azonban további fejlesztésekre van szükség, mivel a technológia maximális kommunikációs hatótávolsága jelenleg, tiszta vízben, 50 méter, kevesebb fény vagy zavaros víz esetén ennél is alacsonyabb. A Hydromea csapata jelenleg is dolgozik a 100 méteres hatótávolság elérésén. 

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!