Olcsóbb és hatékonyabb, ha drónokkal vizsgálják a vízminőséget

2021. július 21. 11:33

A víz életünk éltető eleme, mindennapjaink elengedhetetlen része. Létfenntartó funkciója van, hiszen a saját testünknek is, több mint 60 százalékát alkotja, hiánya esetén hamar kiszáradás következhet be, ami halálos végkimenetelű is lehet. Mindemelett fontos szerepet kap a higiénia területén is, valamint a növények termeléséhez is elengedhetetlen. Tehát nem túlzás kijelenteni, hogy a víz mindenhol és mindenben jelen van az életünk folyamán.

2021. július 21. 11:33
null

Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen a minősége. Ahhoz, hogy a vizet ivóvízként tudjuk számontartani rengeteg vizsgálatot kell elvégeznie a megbízott hatóságoknak, tekintve, hogy ez egyrészt közegészségügyi érdek, másrészt jogszabály írja elő. Ehhez azonban sok elemezhető mintára van szükség eltérő területekről, hogy a lehető legpontosabb és legrészletesebb képet kapjuk a vízkészletek helyzetéről. 

A felmerülő problémák és megoldásuk

A szennyeződések kivizsgálásához sok szakértőre van szükség, akik csónakkal kimennek a meghatározott térségbe, majd mintákat vesznek a vízből. Ehhez nem csak nagy létszámú csapatra van szükség, hanem időben is egy szélesebb időintervallumról kell beszélnünk. A New York-i Reign Maker egy adatok és információk gyűjtésével foglalkozó startup cég, ahol ennek a problémának a megoldására fejlesztettek ki, a világ talán első vízmintavételező drónját. Amellett, hogy a drón segítségével gyorsabb a folyamat és kevesebb embert igényel, törekszenek a hatékonyság növelésére is. 

A Nixie néven ismert drón egy szabadalmaztatott vízmintavételi eszközzel van felszerelve, amely alumíniumból, rozsdamentes acélból és nylonból készült, valamint egy fél literes üveg is a részét képezi. 

Elkötelezettek vagyunk és törekszünk, hogy a Nixie-vel megváltoztassuk a vízmintavételezés és elemzés eddig használt módját világszerte

– mondta el a sAUS News-nak Jessica Chosid a Reign Maker alapítója és vezérigazgatója. 

Hozzátette: „A mi küldetésünk, hogy egy távolról irányítható rendszerrel összegyűjtsük, digitalizáljuk és átalakítsuk a kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági vízgazdálkodás menetét az ellátási lánc egészén belül.”

A drón működése

Az eszköz úgy működik, hogy elrepül a megadott helyszínre, ahol az üveget 2 méterrel a felszín alá meríti a mintavételhez. Mindezt maximum 5 csomós áramlatig tudja megtenni. Visszatérve a laborba, egy technikus veszi át és cseréli ki az EPA (az Egyesül Államok Környezetvédelmi Ügynöksége) által jóváhagyott mintapalackokat. Minden egyes munkafolyamat elvégzéséhez elegendő mindössze 3-3 perc. Továbbá a Nixie app segítségével nyomon követhető, hogy melyik minta pontosan honnan származik, ezáltal lehetőséget teremt, hogy a jövőben ugyanarról a területről tudjanak mintát venni, ezzel növelve az összehasonlítás pontosságát. 

A Reign Maker szerint, a New York City Department of Environmental Protection minden nap 30 vízmintát vesz, ami egy évben 14 ezerre jön ki. Ezeknél a számoknál a csónakok, a kapitányok és a 3 fős csapatok mintánként átlagosan 100 dolláros (nagyjából 41 ezer forint) költséget jelentenek. 

A Nixie-vel egy hét órás műszakban elegendő csupán két ember és mégis 120 minta vételezését tudják teljesíteni körülbelül 10 dollár/merítés áron

– ismertette az adatokat a cégalapító.

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!