Egyesült Királyság: nem a koronavírus jelenti a legnagyobb veszélyt a gyerekekre nézve

2021. augusztus 13. 10:50

Brit kutatók által közzétett legfrissebb tanulmány komoly aggodalomra ad okot. Az eredmények azt mutatják, hogy a koronavírus miatti lezárások sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a gyerekekre, mint maga a vírus.

2021. augusztus 13. 10:50
null

Az adatok szerint 2020 márciusa és 2021 februárja között a világjárványnak 25, krónikus betegségben szenvedő 18 év alatti áldozata volt az Egyesült Királyságban. 

A Daily Mail arról számolt be, hogy a vizsgált időszakban az elhunyt gyerekek 75 százalékánál valamilyen krónikus betegség állt a háttérben, illetve egynél több alapbetegségük volt.

Következhet a mentális egészségügyi világjárvány

Az év elején, az Egyesült Királyságban szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a lezárások okozta elszigeteltség és depresszió következtében egy mentális egészségügyi világjárvány alakult ki.

Sajnálatos módon ezt a számok is alátámasztják, ugyanis ugyanebben az időszakban 124 gyermek vetett véget önkezűleg az életének, 268 pedig valamilyen trauma következtében halt meg.

(fotó: checkupnewsroom.com)

A brit kutatók által végzett tanulmányok szerint, nagyobb kockázatot jelent, ha a gyermekeket elzárják a szociális környezetüktől, mint maga a koronavírus. 

Februárban hasonló eredményeket kaptak Németországban is a kutatók, amikor egy kutatás során kimutatták, hogy minden harmadik gyermek mentális problémával küzd és a pandémia óta folyamatosan nő a szorongással és pszichoszomatikus panaszokkal küzdő gyermekek száma. Ezt pedig egyéb nemzetközi felmérések is bizonyítják, melyek szerint a gyerekek és a fiatalok mentális egészségét jelentős mértékben terheli a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet. 

Mentális támogatás

Éppen ezért különösen fontos, hogy a gyerekek megtanulják a stresszkezelés módjait és le tudják küzdeni a szorongást. A magyar Sulinyugi program például stresszkezelési technikákat mutat be iskolások számára interaktív foglalkozásokon keresztül, ahol a tanárok, illetve a szülők számára is tartanak tréningeket. 

Nagy szükség van a szülők bevonására is a helyzet kezelése érdekében, hiszen elsősorban az otthoni stresszkezelési módszerek szolgálnak mintául számukra, de kellő odafigyeléssel csökkenthető a negatív hatások mértéke a bezártság időszakában.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!