Ellehetetlenítik a japán cégek a munkahelyen lébecoló cigiseket: még távmunkában is tiltás jöhet

2021. szeptember 24. 13:54

A japán Nomura brókercég radikális lépest tett a dolgozók egészségének megóvása érdekében: mostantól nem dohányozhatnak az alkalmazottak munkaidőben, de még otthoni munkavégzés közben sem.

2021. szeptember 24. 13:54
null

Új irányelv az egészségesebb munkahelyi környezetért

A Nomura egy belső közleményt adott ki az új irányelvről, amellyel reményeik szerint javítani fognak a dolgozók egészségi állapotán és a munkahelyi környezeten. Az alkalmazottak szerint azonban nem ez az egyetlen oka az új intézkedés bevezetésének; a cigarettaszünet eltörlésével megszüntetik az úgynevezett fizetett szabadidő jelenségét. A nemdohányzó alkalmazottak részéről több panasz is érkezett azzal kapcsolatban, hogy nehezményezik, hogy a dohányosok munkaidőben többször iktatnak be szüneteket, amik ugyanúgy beleszámítottak a munkaórájukba. 

Az új irányelv szerint azok, akik munkaidőben rágyújtanak, 45 percig nem térhetnek vissza az asztalukhoz – ezzel kívánja a vállalat csökkenteni a füstmaradványok kockázatát és a rossz szagokat. 

Yoshitaka Otsu, a cég szóvivője a Japan Timesnak elmondta, hogy az új szabályzat bevezetése a kölcsönös bizalmon fog alapulni és nem jár büntetés azok megszegéséért. A vállalat továbbá azt tervezi, hogy december végére bezárja az összes dohányzóhelyiséget a japán épületeiben és a 2020 márciusi 20 százalékról 2025-re mindössze 12 százalékra csökkentse a dohányzó alkalmazottak arányát. 

Világszerte nőtt a dohányosok aránya 

A Nomura nem az egyetlen japán cég, amelyik a dohányzás visszaszorításával lépett fel a dolgozói körében: az Aeon kiskereskedelmi vállalat és a Dydo Drinco italgyártó is hasonló lépéseket tett. A Calbee snackgyártó 2018-ban betiltotta a dohányzást munkaidőben, a következő évben pedig az Ajinomoto Co. élelmiszergyártó cég hasonló politikát vezetett be, amely a távmunkásokra és az irodai alkalmazottakra is vonatkozik.

A korlátozó intézkedésekre azért is van szükség, mert a japán Nemzeti Rákközpont márciusi felméréséből kiderült, hogy tízből mintegy két dohányos azt állította, hogy a cigarettafogyasztásuk megnőtt, miközben otthonról dolgoztak.

A helyzet azonban világviszonylatban is aggasztó; egy májusban végzett kutatás szerint a dohányzás aránya világszerte minden idők legmagasabb szintjét érte el, 1,1 milliárd ember rabja a dohánynak.

A kutatók megállapították, hogy 1990 óta az arányok valójában csökkentek, de a népesség növekedése miatt a dohányosok száma 10 százalékkal nőtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a dohányosok száma világszerte 1,3 milliárdra tehető, de az arány végre csökkenő tendenciát mutat.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(fotó: Unsplash/Erica Leong)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuners
2024. március 12. 21:16
Mostani munkahelyemen lehet cigizni: kétszer egy nap, amikor szüneted van. Közben nem tolerálják. dohányzó meg kint van az udvar sarkában, kicsit feltűnő lenne oda kijárni. Tök jó, sokkal kevesebbet dohányzom, simán kibírom 3-3 és fél órákig. Előző munkahelyemen senkit nem érdekelt, ha nagyon unatkoztam állandóan kint cigiztem, mondjuk nem termelés volt az sem, inkább karbantartás jellegű gépészet, szóval rohadt sok szabadidőm volt. Én jobban szeretem a mostani rendszert ahol mindig van mit csinálnom, cigizni meg akkor cigizhetek amikor amúgy is szünetem van, more fair, kifizetnek elég tisztességesen, nehogy már extra szünetem legyen óránként csak azért mert úgy döntöttem kimegyek cigizni, igazságosabb rendszer. 😊
Szittya Attila Bendegúz
2021. szeptember 26. 22:01
Amikor multinál dolgoztam, mindig a bagósok voltak a legjobban informáltak, mert állandóan a "cigiszobában" smúzoltak a bagós főnökökkel.
Láncfűrészes Attasé
2021. szeptember 26. 08:33
Dohányozzál otthon a négy fal között! A munkahely nem cigizésre való. Nehogy már igazolást kereső drogfüggőkre kelljen a társadalmat meg a munkahelyeket szabni. Ennyi erővel füvezhetnének is, az is szocializál, hánem? Esetleg bedobhatnának egy kis ekit, az aztán pláne közelebb hoz! Vagy ahogy letolnak két rakétát a jómunkásemberek.
Okoskodó
2021. szeptember 26. 02:21
A nem munkával töltött időt miért kellene fizetnie a munkaadónak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!