Osztrák kitérő után: így lett hazaiból hazai a Pécsi Sör

2021. október 03. 08:53

A Pécsi Sörfőzde több mint 170 éve töretlenül működik, sikerének kulcsa, hogy folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a piac változásaihoz, és követi az aktuális trendeket. Magyarország legrégebbi márkája, a Szalon sör termékportfóliójuk egyik kiemelkedő eleme, amely gyártása 2017-ben ismét magyar tulajdonba került. A sörforradalom élharcosaként dr. Szemerey Zoltán, a Pécsi Sörfőzde ügyvezető igazgatója volt a Fejlődik a hazai! vendége.

2021. október 03. 08:53
null

Egykor vallási központ, ma már virágzó sörfőzde

A baranyai sörfőzés története 1301-ig nyúlik vissza, ekkor még egy ferences kolostor állt a jelenlegi sörfőzde helyén, ahol a szerzetesek készítettek elsőként alkoholt. A reformkorban Hirschfeld Lipót vezetésével indult meg a sörüzem működése, amely azóta – háborúkat és politikai nehézségeket átvészelve – töretlenül működik. A szocializmus alatt a pécsi üzemet Pannónia Sörgyár néven államosították, majd 1993-ban privatizálták. A privatizáció miatt a céget a bécsi székhelyű Ottakringer sörkonszern vásárolta meg. A sörkedvelők és a környékbeli munkavállalók nagy örömére a vállalat 2017-ben ismét magyar tulajdonba került, azóta kisüzemi főzdeként működik.

A visszavásárlás nem csak üzleti szempontból volt fontos, hanem érzelmileg is. A magyar tulajdonosok legfőbb célja azóta a hagyományok megtartása mellett a vállalat és a márka újrapozícionálása és modernizálása a trendeknek megfelelően.

dr. Szemerey Zoltán a Pécsi Sörfőzde épülete előtt. (forrás: www.bama.hu)

Népszerűségünket talán az is adja, hogy nemzetközi mércével mérve mi egy igazi kraft, azaz kisüzemű sörfőzde vagyunk

– hangzott el dr. Szemerey Zoltántól.

Annak ellenére, hogy egy 200.000 hektoliteres üzemként működnek, majdnem olyan gazdaságosan tudnak üzemelni, mint a legnagyobb sörfőzdék, emellett viszont hatalmas előnyük, hogy a kisebb cégekhez képest sokkal versenyképesebbek. Így egy igazi piaci rést betöltve, hatékonyan tudnak előrehaladni és fejlődni a piaci környezetükben.

Sörforradalom: új ízek, csomagolások és hódít a bio

A sörfogyasztási szokások látványosan megváltoztak az elmúlt időszakban. Új csomagolások jelentek meg, egyre központibb kérdés a címke dizájnja. Elterjedtek az ízesített, gyümölcsös sörök, különösen a magyar eredetű meggyes sör örvend soha nem látott népszerűségnek. 

Pécsi sör a vendéglátóhelyeken. (Forrás: www.baranyavar.hu)

Az első radlerek körülbelül 10 éve jelentek meg a piacon, melyek elkészítésekor csupán limonádét öntöttek össze sörrel, ezután a paletta szélesedett, bodzával, áfonyával és egyéb gyümölcsökkel is kísérletezni kezdtek – ezek nagy része a Pécsi Sörfőzde kínálatában is elérhető. A radlerek elterjedése hozzájárult ahhoz, hogy a hölgyek is egyre több sört fogyasztanak, valamint egyre közkedveltebbek a 4-5 százalék alkoholtartalmú, azonban alacsony kalóriatartalmú Hard seltzer italok is.

A Pécsi Sörfőzde 2019-ben BIO-sörgyártásba kezdett az igényeknek megfelelően, ennek eredményeként találkozhatunk a Gluténmentes Lagerrel, a szűretlen Weissbeerrel és a Pale Ale sörrel. A gyár stratégiai célja a BIO-sörgyártás gyors kiszélesítése, valamint azt tervezik, hogy a következő években a Prémium márkák teljes palettája ökológiai alapanyagokból készüljön.

Folyamatos fejlődés a siker kulcsa

A hazai piacon fejlődni nem olyan egyszerű, dr. Szemerey Zoltán szavait idézve:

Elsősorban beruházásokkal kell követni a trendeket, de termékek frontján is rengeteg innováció van, amit akár megújított receptekkel, akár technológiai fejlődéssel le lehet követni.

A Pécsi Sörfőzde az Innovációs- és Technológiai Minisztérium által meghirdetett élelmiszeripari beszállítófejlesztési programra is pályázott, melynek keretén belül elsősorban a technológiaváltást és a kapacitásbővítést támogatják, valamint azon minőségi elvárásoknak való megfelelést segítik elő, amely ahhoz kell, hogy a magyar termékek megfelelően jussanak el a magyar családokhoz.

Ennél jobban strukturált beruházás ösztönző programot nehéz elképzelni, ugyanis a beruházás tartalmát a beruházó és a hipermarket közösen határozza meg a piac igényeinek megfelelően. Így tulajdonképpen rákényszeríti a szereplőket az együttműködésre az optimális működés érdekében.

– mondta dr. Szemerey Zoltán.

A Pécsi Sörfőzde bizakodva tekint a jövőbe, nagyívű fejlesztési terveikkel, valamint változatos és minőségi italkínálatukkal reményeik szerint piacvezető szerephez jutnak a kraft sörfőzés területén mind hazánkban, mind a környező országokban.

A rádióműsor visszahallgatható Spotify-on és a Fejlődik a hazai! honlapján.

A cikk szerzője Blősz Dalma

(fotó: Pixabay/Elevate)
 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2021. október 12. 19:59
Pár éve a Pennyben kapható volt az igen tisztességes cseh Rychtar 176 ft.ért, a magyar Arany Ászok akciósan 190-ért. Kartonszámra vették az emberek az Arany Ászokat.
Drazsé
2021. október 07. 16:03
A pécsi sör ugyanolyan szar, mint a csíki.
yanoo
2021. október 04. 12:50
Szintén.
yanoo
2021. október 04. 12:49
Én a cseh söröket preferálom. A Pilsner jó sör, de nem a legjobb, igaz Magyarországon nem nagyon ismertek a cseh márkák, csak a nagyobb gyáriak. Én még jó sört nem ittam Ausztriában, de nyílván vannak jó sörök.Mivel nem állnak az érdeklődésem középpontjában az osztrákok, ezért az információhiány.De a nagy gyári sörök nem jók.Magyarországon is vannak jó sörök, de más ligában játszunk ( az osztrákokkal együtt), mint a csehek ( vagy bajorok.) Az én kedvencem a Pardubicky porter. Egyébként egyetértek, a sör világában a legjobb ami történhetett a kis fözdék sörforradalma, ami maga után húzta az ágazatot és a nagyobb gyárak és főzdék is készítenek különlegesebb ízű söröket elérhető árakon. Belementem egy cimborámmal a Cesky krumlovi éjszakába és találtunk még egy kis kocsmát éjjel egykor, ami nyitva volt és csak a környékbeli kis házi főzdék söreit árulták. Csapolva és olyan áron, mint más kocsmákban a nagy gyári söröket. Ez mifelénk még az álom kategória.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!