Csak védettséget igazoló QR-kóddal lehetne tömegközlekedni, éttermezni és vásárolni Oroszországban

2021. november 12. 11:30

Törvénytervezetek készülnek arról, hogy kizárólag a koronavírus elleni védettséget igazoló QR-kóddal lehessen majd a közösségi közlekedést igénybe venni, étterembe járni és üzletben vásárolni Oroszországban, közölte csütörtökön az orosz járványügyi operatív törzs.

2021. november 12. 11:30
null

A jogszabályok tervezetét, amelyeket még nem terjesztettek a parlament elé, a törzs a szakminisztériumok bevonásával dolgozza ki. A törvényekkel a lakosság átoltottságát kívánják ösztönözni. Az RBK című napilap úgy tudja, hogy a QR-kódok bevezetéséről a régiók vezetői döntenek majd.

Sajtójelentések szerint a QR-kódok kötelező használatát 2022. február 1-jétől tervezik bevezetni. Az egyik törvénytervezet értelmében a nemzetközi és a városközi légi és vasúti közlekedés igénybevételét védettségi igazolás meglététől teszik majd függővé.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy vélekedett, hogy a QR-kódok használatáról nem a kollektív immunitás elérésekor, hanem csak a járvány elmúltával lehet majd teljes mértékben lemondani. Elmondta, hogy szövetségi szinten egyelőre nem készülnek újabb korlátozások, de hozzáfűzte, hogy a helyzet nem a legkedvezőbb módon alakul.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a szerdai kormányülésen azt mondta, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni megbízható védelemhez kívánatos lenne a lakosság legalább 80, de még inkább 90-95 százalékát beoltani. Golikova szerint a kollektív immunitás eléréséhez még 22 millió embernek kell beoltatnia magát, és további 9 milliónak már be kellene adni a harmadik dózist. Mint mondta, ma a kollektív immunitás mintegy 48,4 százalékos Oroszországban.

Az orosz operatív törzs csütörtöki adatai szerint a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1237-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 251 691-re nőtt.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 40 759-cel emelkedett, ezzel 8 952 472-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A napi növekmény 0,46 százalék, a tünetmentesek aránya 8,6 százalék. A felépültek száma 33 156-tal 7 687 417-re gyarapodott. Az országban 1 013 464 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 214,9 millió, az elmúlt napon pedig 661 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 957 979 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

(MTI, címlap: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
winniethepooh
2022. január 29. 08:43
Hihetetlen, de még mindig sokan elhiszik, hogy ez a járványról szól. Közben lelkesen asszisztálnak egy globális totalitárius diktatúra kiépítéséhez.
Dorset Naga
2022. január 29. 08:42
Végül is, ez értelmet adna az igazolványoknak. Én nem vagyok ellene sőt.
DonCiccio
2022. január 29. 08:42
Jön a szép új világ, az elektronikus gulag
MaBaker
2022. január 29. 08:42
Ha ezt bevezetik, azt nem fogja megköszönni Putyin. Volt már egy próbálkozás, hogy Moszkvában csak QR kóddal lehessen boltokba és éttermekbe bemenni. Az eredmény az lett, hogy az emberek nem mentek be ezekre a helyekre és vissza kellett vonni az intézkedést. Remélem ebben az esetben is lesz ennyi eszük az Oroszoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!