Épp a válságban kezdődött a magyar versenyképességi fordulat: egész Európát előzzük

2022. március 02. 10:57

A hazai cégek 29 százalékánál dolgozik IT szakember, az uniós tagállamok közül Dániával és Máltával holtversenyben ez a második legmagasabb arány. Az Eurostat összehasonlító adatai szerint hazánkat csak Belgium és Írország előzi meg 30 százalékkal, tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

2022. március 02. 10:57
null
A magyar mutató így a közép-európai régióban első helyet ér, jelentősen felülmúlva a 19 százalékos uniós átlagot.

Az informatikai szektorban kimagasló mértékben bővül a foglalkoztatás, ezzel együtt is rendkívül élénk a kereslet a képzett szakemberekre.

A digitális gazdaság a hazai gazdasági növekedés és foglalkoztatás ötödét adja. A Diplomás pályakövetési rendszer szerint az informatikus végzettségűek viszik haza a legmagasabb bruttó jövedelmeket, közülük dolgoznak a legtöbben diplomás munkakörben.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a közleményben kifejtette: „Magyarországon általánosságban is rekordokat dönt a foglalkoztatás, de különösen kedvező tendencia, hogy a bővülés leginkább a tudásalapú, magas hozzáadott értéket előállító területekre jellemző. Míg 2010-ben még 100 ezernél kevesebben dolgoztak az információ és kommunikáció (ICT) ágazatban, 2021 végére 170 ezer fő feletti csúcsot értünk el. A nemzetgazdasági ágak közül ezzel az elmúlt évtizedben az IT-szektorban nőtt a leggyorsabb ütemben a munkahelyek száma. A járványhelyzetben a távmunka térhódításával és a világszerte egyedülálló célzott bértámogatási programnak köszönhetően újabb lendületet kapott a munkahelyteremtés.

az informatika ezen az időtávon is a legjobban teljesítő szektor hazánkban”.

Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár hozzátette: „a felsőoktatási és szakképzési jelentkezési határidők közeledtével különösen érdemes észben tartani, hogy a tehetséges fiatalok biztos elhelyezkedésre és magas bérekre számíthatnak, ha informatikusi végzettséget szereznek. A kormány egyebek mellett a Programozd a jövőd! kezdeményezéssel ajánlja a pályaválasztás előtt állók figyelmébe a szakmát. A program célja, hogy a tanulók, a tanárok és a szülők megismerjék a digitalizáció és az innováció lehetőségeit. A projekt keretében hazánk első IT turnébusza és mobil IT oktatási laborja 60-80 iskolát látogathat meg 2022 első felében. Egy másik programelem informatikai szakkörök megszervezését támogatja, az első ütemben, idén januártól májusig tíz vidéki oktatási intézményben”.

Makronóm vélemény

Egyre több adat lát napvilágot, amely azt jelzi, hogy versenyképességi fordulat kezdődött a magyar gazdaságban:

– a Makronóm hozta elsőként, hogy a high-tech szektor aránya a magyar iparban 70 százalék körüli, amivel a legfejlettebb országokat előzzük és nincs olyan gazdaság, amely jelentősen meghaladja a magyar értéket;
– a high-tech szektor aránya a magyar exportban uniós rekord;
– a magyar a világ egyik leginkább összetett gazdasága, a világ 146 országából a 14. helyen állva;
– az unióban a hetedik legnagyobb mértékben nőtt a magyar kutatásfejlesztési kiadások nagysága 2010 óta;
– az unióban a legnagyobb mértében nőtt a kutatásfejlesztéssel foglalkozók száma 2010 óta;
– a globális innovációs indexben 132 ország közül a 34. helyen állunk, előzve Szlovákiát, Lengyelországot vagy Oroszországot;
– a friss adat szerint pedig idehaza foglalkoztatják a legtöbb informatikust a cégek uniós összevetésben, ráadásul épp a válság alatt nőtt a szám 42 ezerrel. 

A fenti statisztikák rendkívül sok oldalról ragadják meg a kutatás, a fejlesztés és az innováció világát. Nem véletlen, hogy a G7 portál elemzése mindről hallgat és a szakirodalomban az innováció mérőszámaként egyre kevésbé használt szabadalmakat elemezve próbál lesújtó képet adni a magyar innovációról.

Egyre több adat lát napvilágot, amely azt jelzi, hogy versenyképességi fordulat kezdődött a magyar gazdaságban: – a Makronóm hozta elsőként, hogy a a magyar iparban 70 százalék körüli, amivel a legfejlettebb országokat előzzük és nincs olyan gazdaság, amely jelentősen meghaladja a magyar értéket; – a high-tech szektor aránya a magyar exportban uniós rekord; – a magyar a világ egyik leginkább gazdasága, a világ 146 országából a 14. helyen állva; – az unióban a hetedik legnagyobb mértékben nőtt a magyar kutatásfejlesztési kiadások nagysága 2010 óta; – az unióban a legnagyobb mértében nőtt a kutatásfejlesztéssel foglalkozók száma 2010 óta; – a globális innovációs 132 ország közül a 34. helyen állunk, előzve Szlovákiát, Lengyelországot vagy Oroszországot; – a friss adat szerint pedig idehaza foglalkoztatják a legtöbb informatikust a cégek uniós összevetésben, ráadásul épp a válság alatt nőtt a szám 42 ezerrel.  A fenti statisztikák rendkívül sok oldalról ragadják meg a kutatás, a fejlesztés és az innováció világát. Nem véletlen, hogy a G7 portál elemzése mindről hallgat és a szakirodalomban az innováció mérőszámaként egyre kevésbé használt szabadalmakat elemezve próbál a magyar innovációról.

(MTI, Makronóm, címlap: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. március 03. 06:50
Örülök, ha ilyen pozitív híreket olvashatok a gazdaságról!
Haramia
2022. március 03. 06:50
Juj, ezt nem szabad kitenni....kitenni őket a valóságnak. Agyérgörcs lesz a vége a baloldalon.
Jeney Gottfried Adolf
2022. március 03. 06:50
Nem gond , Bástyinger Cucu . Te meg a többi fasszopó libernyák beleharaptok a szappanba tavasszal . És ennyi .
Bástyaelvtárs
2022. március 03. 06:50
előkukáztatok egy picsa semmitmondó mutatót, adtok a nyúlfarki semmitmondó cikknek egy bulváros cimet, hogy beelőztűk europát es mar csak dania es belgium jobb... es maris kész a birkatáp :) A sok fideszbirka meg könnyes szemmel nyeldekli, kajálja a hülyeséget. Itt tart a jobboldali újsagírásnak csúfolt nettó agymosás....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!