A gázár-sokk: A műtrágyaárak ismét meredeken emelkednek

2022. augusztus 26. 14:20

Az európai műtrágyapiac is reagált a gázárakra a karbamid, az ammónium-nitrát, a kalcium-ammónium-nitrát és más kulcsfontosságú nitrogénműtrágyák drasztikus áremelésével. Augusztus közepén a kalcium-ammónium-nitrát tonnájáért 775 eurót számítanak fel a német importkikötőkben. Ez tonnánként 30 euróval több, mint július végén, és 125 euróval több, mint július közepén.

2022. augusztus 26. 14:20
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A hírek már augusztus elején termeléscsökkentésekről vagy üzembezárásokról szóltak az európai műtrágyagyártóknál. A Yara és a BASF már bejelentette, hogy a magas termelési költségek és a középtávú bizonytalanságok miatt jelentős termeléscsökkentést hajt végre. De a környező országokban, így Szlovákiában (vágsellyei Duslo) vagy Horvátországban (Petrokemija Kutina)  a gyártás leállításában is gondolkoznak.

Aszály és gázáremelkedés hajtja az árakat

Korábban a Gazprom drasztikusan csökkentette az Európába irányuló orosz gázszállításait, és ezzel tovább erősítette a gázárakat érintő árfelhajtó hatást. Tovább növeli a problémákat az amúgy is feszült piacon a szárazság is, hiszen az energiakrízishez hozzájárul az is, hogy például a francia atomerőművek csak kisebb kapacitáson dolgoznak, mivel nincs elegendő víz a reaktorok hűtésére, vagy szerte Európában a vízerőművek is kevesebbet termelnek. Arról már ne is beszéljünk, hogy a Rajna vízszintjének csökkenése miatt kevesebb szenet tudnak szállítani a német erőművekbe.

Emellett nemzetközi szinten az európai fejlemények szintén a vámok gyors emelkedését eredményezték számos karbamid-exportőr számára. Egyiptom a közelmúltban tonnánként 100 dollárral emelte exportárait a világ minden tájáról érkező vásárlók növekvő érdeklődése miatt. Az európai importáraknak az euró gyengélkedése sem tesz jót.

Az európai műtrágyapiacon tehát augusztus közepén a kalcium-ammónium-nitrát (KAS) tonnájáért 775 eurót követeltek a német importkikötőkben.

Ez tonnánként 30 euróval több, mint július végén, 125 euróval több, mint július közepén.

De hasonlóan emelkedtek a kálium és foszforműtrágyák árai.

A legfontosabb francia importkikötőből és kereskedelmi központból, Rouenből is emelkedő azonnali piaci árakat jelentettek. A francia mezőgazdasági termelők számára legfontosabb nitrogénműtrágya, a 27 százalékos ammónium-nitrát ára nemrégiben tonnánként 25 euróval 700 euróra emelkedett.

Tavaly ősz óta tart

A műtrágyaárak folyamatos emelkedését már tavaly ősz óta figyelhetjük: 2021 júliusában kezdődött az emelkedés, például a kalcium-ammónium-nitrát tonnája pár hónap alatt 250 euróról 600 euróra emelkedett, amit az orosz invázió tovább emelt 950 euró fölé. Márciustól a piacok korrigáltak és a nitrogénműtrágyák lecsökkentek a 600 euró körüli szintre, majd júliusban a gázszállítások korlátozására ismét emelkedni kezdtek. Pedig tavaly még a legnagyobb vállalatok is úgy vélték, hogy az árak 2022 második felében fognak csökkenni.

A gazdák többsége az elmúlt időszakban a drasztikus műtrágyaárak emelkedése miatt nem vette vissza a műtrágyahasználatot, mivel a végtermék, a gabona ára is jelentősen emelkedett, illetve további emelkedést ígért. A gazdák tudomásul vették a bemeneti költségek jelentős emelkedését, bízva abban, hogy a végtermék árának emelkedése majd mindezt kompenzálni fogja. A gond ott volt, hogy térségünkben az aszályos év miatt nagyon sok gazda nem tudta learatni a tervezett mennyiséget, így jelentős veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, jóval nagyobbat, mint az olyan években, amikor még normál árakon juthattak hozzá a műtrágyákhoz vagy egyéb költségtényezőkhöz.

A jelenlegi magas műtrágyaárak természetesen a következő termés áraiban kellene, hogy megjelenjenek,

viszont nem biztos, hogy ezt az élelmiszerpiac kompenzálni fogja. A gazdák gondolkodásában valószínűleg megjelenik az is, hogy az aszályos termés nem vette ki a tavaly kijuttatott műtrágyák jó részét, így van tere a műtrágyafogyasztás visszafogásának, anélkül, hogy erőteljesebb terméscsökkenést kelljen elszenvedniük.

A magas input-költségek és az aszály toxikus kombinációja minden méretű mezőgazdasági vállalkozást érint. A közvélekedés szerint a nagyok ezt talán könnyebben átvészelik, a törpegazdaságoknál a családi költségvetésből kifedik a veszteségeket, talán a közepes méretű gazdaságoknál várhatóak a legnagyobb gondok. Így feltételezhető, hogy mindez a mezőgazdasági termelés további koncentrálásához vezethet.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. szeptember 01. 17:52
a műtrágya és a gyomirtó kb 3x-4x drágább, mint 1 éve... +szárazság volt... nagyon kevés a gabona, takarmány, tehát jövőre luxus lesz a hús...
makám
2022. augusztus 31. 16:09
vendég a pincérnek: -cigánypecsenye van? -igen, de akkor zene nincs.
Forgalmazó
2022. augusztus 28. 15:13
Az árakat az EU helytelen szakmaiatlan döntései miatt emelkedtek meg 2021. augusztusban! Semmi de semmi nem indokolta az áremelkedést! Most is vehetnénk olcsó műszart, olcsó gázt! Nem engedik! KI? Az EU idiótái!! Azzal kezdődött, hogy emeljük meg a gázt és kevesebb co2 jut a légkörbe! Emeljük meg a vizet, hogy kevesebbet fogyasszuk a természet kincsét és emeljük meg az áramot mert az is környezetterhelő a co2 miatt! Ki mondta ezt?? Frank Timmermans 8 osztályos végzettséggel EU energiabiztos! Erre még rájött néhány általuk be nem kalkulált helyzet és most itt tartunk! Azonban ez sokkal rosszabb lesz mint jelenleg. Ez még csak a kezdet hamarosan jön az éhínség munkanélküliség és a lázadások.
amca
2022. augusztus 28. 14:30
1 kg Voldünger,amiben megvan minden 2000 Huf/ kg. Hajjjjrrrááá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!