Drámai fordulat a gáztámogatás-vitában: „​​​​​​​beszóltak” a piacok, így a németek visszavonultak

2022. október 16. 08:15

Érdekes mozgás volt az európai kötvénypiacokon hétfőn. Mindezt a Bloomberg egyik kora reggeli bejelentése váltotta ki. A hírük úgy hatott, mintha Olaf Scholz előkapta volna a fandlit, amivel felcsapott egy adag maltert az üzenőfalra.

2022. október 16. 08:15
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Hétfőn kora reggel óta megállás nélkül elkezdték vinni a német kötvényeket, miután a Bloomberg arról számolt be, hogy Olaf Scholz kancellár megváltoztatja a szilárd német álláspontot, és támogatja az Európai Unió közös adósságkibocsátását az energiaválság enyhítésére, azzal a feltétellel, hogy a frissen felvett pénzt hitelként, nem pedig támogatásként folyósítják a bajba jutott tagállamoknak".

A hírt persze rögtön kommentálták a kancellár álláspontját ismerő személyek, akik szerint Scholz a múlt heti prágai EU-csúcstalálkozó alkalmával már jelezte, hogy nyitott a közös hitelfelvételre. Úgy vélték, az álláspont megváltozását más európai vezetők kritikáját váltotta ki, akik szerint Németország 200 milliárd eurós nemzeti támogatási terve gazdasági egyensúlytalanságokat okozhat az unión belül.

A Bloomberg írása is megjegyezte, hogy a közös adósság kibocsátása drámai fordulatot jelentene a német kormány számára, amely más országokkal, köztük Hollandiával együtt eddig visszautasította az ilyen intézkedéseket (bár ebben a Covid utáni helyzet kivételt képez). Egyre erősödnek azonban a cselekvésre szólító felhívások, ami egyben aggodalmat szül a hatalmas kiadások miatt, amelyekre az EU-nak szüksége lesz ahhoz, hogy átvészelje az orosz gáz nélküli telet, és át tudjon állni az alternatív energiaellátásra.

Az olaszok 10 éves hozamfelára Németországhoz képest ami a régió kockázatának egyik legjobban megfigyelt mutatója 12 bázisponttal 2,4 százalékpont alá esett.

Azonban nagyon hamar kiderült, hogy a Bloomberg jelentés egyértelműen egy próbalufi volt. Jól megmutatta, hogy Németország mit tehet vagy nem tehet meg legközelebb, és elég információt adott Németországnak ahhoz, hogy lássa, miképp reagálna a piac egy ilyen adósságátvállalásra.

Alig két és fél órával később máris megkaptuk az eredeti Bloomberg-jelentés cáfolatát, ezúttal a Reuters-től, amely szerint a német kormány elutasította a Bloomberg-jelentést, mondván, hogy

Az idézett szóvivő úgy nyilatkozott, hogy az energiaválság finanszírozását és a zöld átmenetre való áttérést az EU NextGeneration alapjából lehetne finanszírozni, amelyet azért hoztak létre, hogy támogassák az Unió felépülését a koronavírus világjárvány idején.

A jóváhagyott rendelkezésre álló pénzeszközöknek csak egyötödét fizették ki eddig, a német elképzelések szerint a fennmaradó összeget a válságok kezelésére és az energetikai átállás finanszírozására lehetne fordítani. Ehhez persze gyors megállapodásra lenne szükség az Európa Parlamenttel.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. október 31. 15:18
Azután a seggfejek rájönnek, hogy a migránsok nem értenek a vízvezetékhez, nem értenek az áramvezetékhez. Nem értenek semmihez, mert mindig valaki más oldotta meg nekik És akkor a tervezők szomorúak lesznek és megutálják az egész világot, mert az nem szereti őket eléggé. (Rendezői utasítás: Közben a migránsok szétszélednek, és boldogan ugrándoznak.)
brekker
2022. október 31. 15:17
Tehát kibaszottul nem a gázárpiacokról van szó, mert olyan egyszerűen nincs. Valami elképzelt árakon árazzák a gázt, a világtörténelem legnagyobb átverése. Az igazi orosz maffia az eu gázárképzése, ami kötelező minden tagállamra.
fatman
2022. október 31. 15:17
sztem a magyar álláspont nem változott... lófaszt többé, nem közös hitelfelvételt, amíg az előzőből nem kapjuk meg a részünk, kamatostul! _I_ hazug, fasszopó gecik!
Vasalo
2022. október 25. 15:43
Csak ugye ezt soha nem hangoztatják, csak hülyitik a népet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!