Musk válságra számít, így újra beindítja a „vágóhidat”

2023. január 02. 11:10

Rossz előérzete van a gazdasággal kapcsolatban Elon Musknak, így a Teslánál létszámstopot és újabb kirúgásokat rendelt el.

2023. január 02. 11:10
null

Az elmúlt hónap nagyarányú részvényárcsökkenései gondolkodóba ejtették a Tesla főnökét, aki végül arra jutott, hogy „rettentően rossz érzései” vannak a gazdaság jövőjével kapcsolatban. 

Musk az árfolyam zuhanását egyértelműen az infláció és a magas kamatlábak számlájára írja,

mondván: a jelenlegi káoszban az emberek bizalmatlanná válnak az értékpapírokkal szemben, 

és inkább másba fektetik a pénzüket.

A Tesla még mindig a világ legértékesebb autógyártója. A piaci tőkeértéke jelenleg 435 milliárd dollár, ez az összeg azonban mindjárt nem tűnik ennyire fényesnek, ha figyelembe vesszük, hogy év elején még 1200 milliárd volt a tőzsdei értéke – ez 65 százalékos csökkenés egyetlen év alatt, az ilyesmiért pedig Musk általában szomorú arccal költségcsökkentésekbe szokott kezdeni.

Musk újabb vérengzése a Twitternél

Minden napra jut egy újabb meghökkentő Musk-kinyilatkoztatás a Twitter háza tájáról. A milliárdos még csak pár hete vette át a vállalatot , de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a külső szemlélő (és a tőzsde) számára nyilvánvalóvá váljon: a pénz mellé jókora adag fogalmatlanság és koncepciózavar társult.

A főnök azt már nem fűzte hozzá a magyarázathoz, hogy a Twitter megvásárlásához elképesztő mennyiségű Tesla-részvényt adott el, amely nyilván hatással volt az árfolyam mozgására. Nem beszélve arról az aggodalomról, amelynek sokan adtak hangot Musk twitteres játszóterével kapcsolatban: képes-e egyáltalán felelősségteljesen ellátni a Tesla vezérigazgatói pozícióját, miközben látszólag minden idejét és energiáját a frissen szerzett közösségi platformra fordítja.

Musk is bukott 100 milliárdot az idén

Musk jobb helyzetben van, mint Zuckerberg, aki 100 milliárdos éves buktájával jelentősen visszacsúszott a világ legvastagabb pénztárcájú embereinek rangsorában, ő ugyanis tényleg annyira gazdag, hogy még egy ekkora veszteség is a trónon tartja. Az idei 100 milliárd dolláros veszteség ellenére Mr. Twitternek még mindig 170 milliárdja lapul a fiók mélyén, mögötte 157 milliárddal Bernard Arnault luxusguru áll a listán, aki egyébként szintén bukott 21 milliárdot.

A nyáron már történt a Teslánál egy létszámstop és volt egy jelentős kirúgási hullám, a hírek szerint Musk pontosan ugyanerre készül 2023 első hónapjaiban. Az információ azért meglepő, mert a milliárdos sürgős tervei között szerepelt, hogy új gyárakat létesítsen az USA-ban és Németországban, a terjeszkedés pedig nem egészen áll összhangban a költségcsökkentéssel és a drasztikus létszámleépítéssel.

Az elemzők mindenesetre riasztónak tartják a Tesla-részvények körüli bizonytalanságot. Eddig az volt az általános nézet, hogy a tőzsdei árfolyam a vállalat stabil pénzügyi helyzetét nem ingathatja meg különösebben, a mostani jelek és az éves értékvesztés azonban

ennek épp  az ellenkezőjére utalnak,

márpedig egy bizalomvesztés nagyon szerencsétlen fordulatot hozhat a tőzsde egyébként is sötétbe vesző jövőjében.

Fotó: 123RF

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2023. január 03. 13:04
Novemberben a bankárok a bankokból pénzeiket pánikszerűen kimenekítő betétesekről tartottak (mint lehetséges forgatókönyv) szimpóziumot. A 'putyini' háborús kiárusításban lehet olcsón vásárolni ha rásegít a média mint a kovidban.
Zsolakomarom
2023. január 03. 13:04
az amerikai tozsde evek ota erosen tulertekelt, minden esik lefele ezen kivul kezdenek rajonni, hogy az elektronyos autok elterjesztese sokkal lassabban fog menni, mint hittek, es a klimahisztit se lehet veluk megoldani, hosszabb tavon se a tesla meg kulonosen tulertekelt reszveny volt, errol korabban maga Ilonka is beszelt
USsange
2023. január 03. 13:03
Parasztvakítás...
Daily
2023. január 03. 09:44
https://youtube.com/watch?time_continue=8&v=0PtULsOtI2o&feature=emb_logo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!