Döbbenetesen okos ChatGPT konkurenst alkotott a Google 

2023. február 11. 12:46

Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a ChatGPT mesterséges intelligencia alapú chatbotot nyilvánosságra hozták, a Google egy nagyon hasonló technológiával rukkolt elő.

2023. február 11. 12:46
null

Egy új mesterséges intelligencia jelent meg nemrég az OpenAI jóvoltából: a ChatGPT. A „csevegőbot” tud válaszolni a kérdéseinkre, kódol, akár még szerelmes levelet is ír, ha azt kérjük tőle. Ahogyan a Makronóm is beszámolt róla, a mesterséges intelligencia (MI) alapú chatbot robbanásszerűen tört be mind az IT világba, mind a közéletbe. Sőt, az oktatásba is, a pedagógusok pedig csak kapkodják a fejüket.

Google Bard, a ChatGPT új versenytársa

Látva a ChatGPT népszerűségét Sundar Pichai vezérigazgató úgy döntött, nagyobb energiát és több erőforrást állít az MI-termékeinek fejlesztésére és bevezetésére. A vállalat azt is közölte, hogy 

idén 20 új MI-terméket tervez bemutatni, többek között MI funkciókkal ellátott keresőmotorral is találkozhatunk a közeljövőben.

A ráfordított munka meg is hozta gyümölcsét: hétfőn Pichai a Google weboldalán közzétett blogbejegyzésben bemutatta a Bard MI alapú szolgáltatást, amely nem sokban különbözik a manapság igen népszerű, fent említett, egyre nagyobb ismertségnek örvendő ChatGPT-től. 

Mondhatni, a ChatGPT versenytársát alkotta meg a Google.  

Pichai azt is elmondta, hogy február 6-án, hétfőtől kezdve a Bardot megnyitják a megbízható tesztelők előtt, és a következő hetekben a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik.

Miben különbözik a Google Bard a ChatGPT-től?

A ChatGPT-hez és a Bardhoz hasonló chatbotokat hatalmas mennyiségű szöveges adaton keresztül képzik ki. Ez azt jelenti, hogy vannak bizonyos betáplált adatok - például a rasszizmusra vagy egyéb szélsőséges nézetekre adható válaszai - és vannak olyan adatok, amelyeket később tanul meg, hiszen mondhatni ezek a chatbotok folyamatosan tanulnak. Ez a lényege a mesterséges intelligenciának, ebben több, mint egy mai asztali gép – azon túl, hogy persze sokkal nagyobb számítási- és tárolókapacitást igényel a működtetése.

A Bardot a LaMDA program hajtja, ami egy párbeszédeken képzett MI, és amelyet a Google még 2021 májusában jelentett be.

A fenti  videóban, amely a Bard működését mutatja be, látható, hogy egy felhasználó olyan kérdést tett fel a botnak, mint például „milyen új felfedezéseket mondhatok a James Webb űrteleszkópról a 9 éves kisfiamnak”. Bard viszont mondhatni „adatszerűen” válaszolt. Tehát a ChatGPT-vel ellentétben a Bard inkább egy okos keresőmotor, mintsem egy beszélgetőpartner.

Pichai megjegyezte, hogy Bard a webről származó információkból gazdálkodik, így valójában mindig naprakész, friss választ kaphatunk. Ez azt is jelenti, hogy néhány lépéssel a ChatGPT előtt jár, hiszen a korábbi chatbot csupán 2021 végéig képes feldolgozni az adatokat. 

Pichai azt is hozzátette, hogy a Google a Bardot a LaMDA egyszerűbb változatával fogja kiadni. Ez az egésznek csupán egy kis szelete, amely szerinte lényegesen kevesebb számítási kapacitást igényel.

 

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buherátor
2023. április 16. 11:31
Megkértem a "hihetetlenül okos" ChatGPT-t, hogy elemezze Petőfi Anyám tyúkja c. versét. Íme az eredmény: "Természetesen, szívesen segítek! Petőfi Sándor "Anyám tyúkja" című verse egy humorosan megírt darab, amely az egyszerű, vidéki élet és annak kihívásai iránti tiszteletet és szeretetet hivatott kifejezni. A versben az elbeszélő megemlékezik a nagyapjáról és az ő tyúkjairól, majd felidézi gyermekkorának emlékeit, amikor a család apraja-nagyja együtt dolgozott az udvaron. Azonban az elbeszélő tudja, hogy a vidéki élet számos nehézséggel jár, és így az egész vers visszatérő motívuma, hogy "nem könnyű tyúkot tartani". A vers első sora már a humoros hangvételt megteremti: "Anyám tyúkja megfogta a bogarat." Ezzel a furfangos összetétellel az elbeszélő a szóban forgó tyúk intelligenciájára utal. A továbbiakban a versben megjelenő tyúkok mintha személyiséget kaptak volna, amikor például az elbeszélő "a tenyészpár szerelmét látta" vagy amikor "az öreg Babsi mindig hátrakukkantott, mint az ördög". Ez a végtelenül emberi jellemzés azzal a céllal történhet, hogy az olvasó közelebb érezze magát a vidéki élethez és annak lakóihoz. A versben szinte minden sor után megismétlődik a "nem könnyű tyúkot tartani" mondat, amely az egyszerű, de nehéz életre utal. A mondat többféle értelmezésre is lehetőséget ad, de általánosságban azt fejezi ki, hogy a vidéki élet kemény munkával és odafigyeléssel jár, és hogy az állatok gondozása segítség nélkül még nehezebb lehet. Összességében, a "Anyám tyúkja" egy tiszteletteljes, de ugyanakkor humoros életképet állít a vidéki életről és annak lakóiról, valamint felhívja az olvasók figyelmét a gabonafélék termelésének és az állattenyésztésnek az értékére." megnéztem volna a volt irodalom tanárom arcát, ha ezt a sületlenséget leírom neki. ostoba Bullshit generátor ez..
Coupdetat
2023. március 28. 13:48
Én nem értem, h miért nem az ruszki testvéreiteké a legjobb !? ... v a magyar ... a programművész rogán biztos sokkal jobbat csinál ... na mindegy majd vesztek egyet mert alkotni soha nem tudtatok, max lopni.
lurker
2023. március 18. 09:21
Össze fog veszni a két libsi AI, hogy ki tud jobban történelmet hamisítani, ki tudja jobban utálni a fehéreket... amúgy egészen vicces sztorit penderít a ChatGPT ha beírod, hogy miért olyan magas a niggerbűnözés amerikában
Zsibek Zsoli
2023. március 15. 13:36
Is Orbán a badass dictator?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!