Bill Gates: 1980 óta a ChatGPT a legfontosabb technológiai előrelépés!

2023. március 26. 07:37

A Microsoft társalapítója, Bill Gates szerint az OpenAI ChatGPT nevű mesterséges intelligencia modellje a legforradalmibb technológiai előrelépés azóta, hogy 1980-ban először látott modern grafikus asztali számítógépet.

2023. március 26. 07:37
null

Mielőtt egy kattintással megnyitottunk különböző alkalmazásokat, azelőtt úgynevezett parancssoron keresztül utasíthattuk a számítógépet egy-egy feladat elvégzésére.

Bill Gates szerint a ChatGPT képes emberi fogalmazásra hasonlító szöveget írni, és szinte már-már használható számítógépes kódot generálni.

Egy korábbi blogbejegyzésben azt írta, tavaly megkérte az OpenAI csapatát, hogy fejlesszen ki egy olyan mesterségesintelligencia-modellt, amely átmenne az emelt szintű biológiavizsgán. A múlt héten nyilvánosságra hozott GPT-4 az OpenAI szerint a maximális pontszámot érte el ezen a vizsgán!

„Az egész élmény lenyűgöző volt – írta Gates. – Azonnal tudtam, hogy most láttam a technológia legfontosabb fejlődését a grafikus felhasználói felület óta.”

„A mesterséges intelligencia (MI) fejlődése ugyanolyan alapvető, mint a mikroprocesszor, a személyi számítógép, az internet vagy a mobiltelefon megalkotása. Meg fogja változtatni az emberek munkáját, tanulását, utazását, egészségügyi ellátását és az egymással való kommunikációt. Egész iparágak fognak átrendeződni körülötte. Az innovatív vállalkozások azáltal tűnnek majd ki, hogy mennyire jól használják az MI-t” –  folytatta.

Gates közel sem az egyetlen technológiai vezérigazgató, aki az ágazatban   jelentős változásokat jósolt. A Google korábbi vezére, Eric Schmidt és az Amazon korábbi első embere, Jeff Bezos szintén azt gondolja, hogy

a technológiai iparágat lényegesen megváltoztatja a mesterséges intelligencia fejlődése.

Más fontos ágazati vezetők is jelentős üzleti lehetőségeket látnak az MI-eszközökben. Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója nemrégiben például azt mondta, hogy az MI-terület „iPhone-pillanatot” él át, utalva arra az időre, amikor egy új technológia széles körben elfogadottá válik, és a vállalkozók új üzletekben, illetve termékekben látnak lehetőséget.

Gates és a Microsoft persze végső soron „hazabeszél”, hiszen a redmondi nagyvállalat szoros kapcsolatban áll a GPT-modellt kifejlesztő OpenAI-val.

A Microsoft nem kevesebb mint 10 milliárd dollárt (mai áron 3600 milliárd forintot)fektetett be a startupba,

és a saját Azure felhőszolgáltatásán keresztül értékesíti az MI-szoftverek egy részét.

Gates azt javasolja a kétkedőknek, illetve azoknak, akik az MI miatt aggódnak, hogy oszlassák el a félelmeiket. Úgy véli továbbá, hogy a kormányoknak és a filantrópiáknak támogatniuk kellene a fejlődő világ oktatásának és egészségügyének javítását célzó MI-eszközöket, mivel a vállalatok nem feltétlenül maguk döntenek úgy, hogy ezeket a beruházásokat meg is teszik.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. március 27. 12:06
csak óvatosan, Bill, mondtál te már olyat is h 640 KB memória bőven elég lesz .... ;-))
bölcsbagoly
2023. március 27. 12:06
Hogy rohadnál meg bilike! Ezt is te szabadítottad ránk mint a klímahisztit, woke-t, cancel culturet, covidot, stb?
Zsolt6969
2023. március 26. 19:04
Egy nagy ló fa.... Te senki zsidó. Ez csak duma
NoFace
2023. március 26. 13:12
Láthatóan öregszik, hiába a mérhetetlen sok pénz! Lassan az elmúlt életével kell elszámolnia. Azért feltenném neki a kérdést, hogy mennyivel volt boldogabb mint mondjuk egy busman akinek fogalma sincs mi az a windows és mobil telefont se használ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!