Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Magyarok egymás ellen a Bundesliga nyitófordulójában

2021. augusztus 15. 01:25

A magyar válogatott focista, Miriuta „Laci” szabadrúgásból gyönyörű gólt lőtt Király Gábornak, majd kétszer úgy varázsolta a labdát társai fejére, hogy azok is elkeserítették a magyar kapust. Az Energie Cottbus német elsőosztályú mérkőzésen 3-0-ra kiütötte a Hertha BSC-t. A találkozó után a győztes csapat két játékosa, a már említett Miriuta és Mátyus János vigasztalta a vesztesekhez tartozó Királyt és Dárdait. 20 éve volt ez a mérkőzés, és négy magyar focista lépett pályára. Abban az évben nyolc honfitársunk szerepelt rendszeresen a Bundesliga1-ben, ezt a számot azóta csak ebben az évben tudják megközelíteni focistáink. Sőt, ha a hét játékos mellé odaszámoljuk a ma már a berlini csapatot irányító Dárdai Pált is, akkor idén is nyolc magyarnak drukkolhatunk a világ egyik legerősebb bajnokságában.

2021. augusztus 15. 01:25
null
Edvi László

A sorsolás úgy hozta, hogy a német elsőosztály nyitófordulójából mára maradt két találkozón a nyolc „Bundesliga-magyarból” hat is érdekelt. A további kettőből a freiburgi Sallai Roland már tegnap elkezdte a szezont. A Bielefeld elleni mérkőzésen a 70. percben állt be csereként, ám ahogy azt előre is várható volt, nem ez lesz az a találkozó, melyre még évtizedek múlva is emlékezni fog, aki látta.

Gól nem esett, ez inkább Sallai csapatának kedvező, mert a Fekete-erdei gárdának az ilyen meccseken kell gyűjtögetni a pontokat a biztos bentmaradáshoz.

Az újonc Bochum keretéhez tartozó Novothny Somát viszont nem nevezte edzője a wolfsburgi mérkőzésre, neki a hat, ebben a bajnokságban játszó honfitársával ellentétben komolyan kell küzdenie a csapatba kerülésért.

A ma pályára lépő csapatokban fontos játékosok a magyarok. Fél négytől a Mainz a Leipziget fogadja. Itt jöhet létre az, ami 20 éve a Cottbus-Herthan volt. Vagyis

négy honfitársunk is pályára léphet. Sőt, kulcsember lehet.

A Mainzban Szalai Ádám szereplése biztosnak tűnik. Ha ott lesz, akkor előbb egyik válogatott társát, Willi Orbánt kell kicseleznie, hogy a másik, az Európa-bajnokságon vele együtt többek között Németország ellen is harcoló, Gulácsi Péter kapujába találjon. A nemzeti csapat edzésein ez biztos sokszor sikerül neki, ám a Mainz-Leipzigen ez nem lesz könnyű! Ugyanis

Gulácsi évek óta liga egyik legjobb (ha nem a legjobb!) hálóőre.

És ha hátul megvan a stabilitása a kimondva-kimondatlanul a bajnoki címért induló szász gárdának, akkor arra lehet már építkezni az előrébb játszóknak. Itt kaphat szerepet a negyedik magyar, az Eb-t sérülés miatt kihagyó, Szoboszlai Dominik. Őt a téli szünetben igazolta az RB, ám még egy percet nem játszott bajnokin. Valószínűleg ma sem lesz tagja a kezdőcsapatnak, de mivel továbbra is ötöt lehet cserélni, így remélhetően kap szerepet. Ha bemutatkozik, ő lesz a 38. magyar a Bundesliga legmagasabb osztályában.

A magyar rangadó után fél hatkor kezdődik a Köln-Hertha találkozó. A vendégcsapatnál az elmúlt 24 évben gyakran tűnt fel a Dárdai név. Pál még a múlt században érkezett ide, és vált legendává. Nem egy kisváros csapatánál, hanem a kontinens egyik megapoliszának gárdájánál.

Fiai Berlinben nőttek fel, még kicsik voltak, amikor az édesapa 2011-ben a búcsúmeccse után a tomboló Hertha szurkolók előtt velük sétált körbe

Európa egyik legpatinásabb és legnagyobb stadionjában. Vajon gondolták az akkori kisfiúk, hogy egyszer majd az ő nevüket zengik a drukkerek egy meccs előtti bemutatásnál. Palkóé után három éve üvöltötték a berliniek a Dárdai vezetéknevet, és Mártoné után csak azért nem, mert amióta ő elsőosztályú focista, azóta üresek a lelátók a meccseken. Idén már vannak nézők, és ugyan most Kölnben szerepel apa és fia, avagy mester és tanítványa, a következő fordulóban már semmi akadálya, hogy Németország fővárosában a csapatok bemutatásánál kétszer zengjen az aréna a Dárdai névtől. Mert Marci egyre jobb játékos, és nemcsak azért van a Herthában, mert az édesapja az edzője. Remélhetően ezt már ma, a nyitófordulóban is bizonyítja!

 

A nyitóképen: Dárdai Pál 14 éven keresztül a berlini Hertha játékosa volt, most a csapat vezetőedzője.

MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. augusztus 17. 15:16
Hát ahhoz képest, amellora pofával ezt beharangozták, Szalai nem játszott, Szoboszlai és Sallai csere volt. Orbán és Gulácsi játszott, de nem volt benne köszönet. A Hertha és a Lipcse is kikapott.
makám
2021. augusztus 16. 12:56
térdepelni fognak?
Knerten
2021. augusztus 15. 21:47
Mindeközben akár 9638 szomáliai, nigériai, ghánai és eritreai válogatott léphet pályára a magyarORSZÁGI baLYnokságban.
zakar zoltán béla
2021. augusztus 15. 19:15
PAKS
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!