Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Késely Ajna első magyar úszónőként 16 perc alatt teljesítette az 1500 gyorsot rövid pályán az országos bajnokságon

2021. november 15. 02:38

Késely Ajna szenzációs országos csúccsal nyert 1500 gyorson a kaposvári rövid pályás országos bajnokság zárónapján, a magyar úszónők közül először úszott 16 perc alatt ebben a versenyszámban. Sztankovics Anna szintén országos rekorddal győzött 50 mellen, míg Németh Nándor megint három aranyérmet szerzett. Rasovszky Kristóf pedig 100-tól 1500-ig minden távon a dobogóra állt az ob-n.

2021. november 15. 02:38
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, kiváló teljesítményt nyújtottak az úszók az első három napon a rövid pályás úszó országos bajnokságon Kaposvárott, s vasárnap is remekeltek.

Nagyszerűen indult a zárónap,

1500 gyorson Késely Ajna hatalmas országos csúccsal (15:55.69) győzött, s ezzel első magyar úszónőként teljesített rövid pályán 16 perc alatti időt – az előző rekord 16:04.13 volt.

Elképesztő teljesítményt nyújtott a 20 éves Késely, aki hivatalosan még a Kőbánya SC versenyzője, s csak 2022. januártól lesz a BVSC sportolója, viszont szeptember óta a zuglóiaknál készül új edzőjével, Bernek Péterrel. Előtte Késely közel kilenc évig Turi György mesteredzővel dolgozott együtt a kőbányai klubnál, akinek irányításával többek között felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmet, valamint három ifjúsági olimpiai bajnoki és junior világ- és Európa-bajnoki címet is nyert. Mint írtuk, Turi Györgyöt egyre több korábbi tanítványa bírálja a tréner edzési módszerei miatt, s a szakember önként felfüggesztette tevékenységét, mint a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai alelnöke, valamint az edzőbizottság elnöke.

Késely Ajna bravúros, 16 perc alatti országos csúccsal győzött 1500 gyorson a rövid pályás úszó országos bajnokságon. MTIKovács Tamás Archív
Késely Ajna bravúros, 16 perc alatti országos csúccsal győzött 1500 gyorson a rövid pályás úszó országos bajnokságon. MTIKovács Tamás Archív

„Nyolcszáznál kicsit megijedtem attól, hogy ez egy picit erős tempó, és hogy nem fogom bírni a végét. Nagyon meg akartam mutatni, hogy új országos csúcsot tudok úszni, ezzel is bizonyítva azt, hogy (Bernek) Petivel jó úton járunk. Szeretném, ha tisztelnék őt, ezért én mindent megteszek a vízben. A közel két hónapos közös munka során Peti nagyon rendbe rakott mentálisan, ez a győzelem és a rekord ennek köszönhető” – értékelt Késely a MÚSZ hivatalos oldalán.

Sztankovics Anna pedig 50 méter mellen úszott országos rekordot (30.41) a szám előfutamában, míg a délutáni döntőben is győzött hat századdal elmaradva az délelőtt nyújtott legjobb idejétől.

„Nagyon örülök ennek, főleg úgy, hogy az elmúlt időben nem sokat tudtam készülni. Egész verseny alatt jól úsztam, a gyorsúszó számok is kiválóan mentek, ez is kellett ahhoz, hogy nyerjek, és délelőtt országos csúcsot ússzak. A reggeli és a mostani úszásom sem volt tökéletes, kicsit csúsztam a falra, ennek ellenére nagyon boldog vagyok!” – mondta Sztankovics Anna a Magyar Úszószövetség honlapján.

A Délzalai Vízmű SE sportolója Varga Dominika a pénteken 50 pillangón szerzett aranyérme – törött szemüveggel úszta végig azt a futamot – után a 100 méteres távon is nyert Jakabos Zsuzsanna előtt.

„Ötvenen jobban számítottam az aranyra, mint százon. Azt gondolom, itt szorosabb volt a mezőny, mint ötvenen, hiszen reggel egy másodpercen belül voltunk nyolcan... Bármi megtörténhetett volna ebben a döntőben, úgy álltam neki, hogy itt az fog nyerni, aki a legjobban koncentrál a számra. Sprinterhez méltóan erősen elkezdtem, az előnyöm pedig kitartott. Nagyon örülök ennek az aranynak!” – fejtette ki Varga a MÚSZ hivatalos oldalán.

Női 50 háton pedig Komoróczy Lora nyert, s ezzel a Bálint Úszó Sportegyesület 15 éves versenyzője a törökbálinti klub első országos bajnoki címét szerezte.

A női 200 gyors döntője pedig hatalmas küzdelmet hozott, ahol a 15 éves szegedi úszó Pádár Nikolett óriási hajrával győzött, s előzte meg a körülbelül 197 méteren át vezető Gyurinovics Fannit, aki ragyogóan teljesített az ob-n.

Az olimpiai ezüstérmes nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf a versenymedencében is bravúros teljesítményt nyújt. Magyar Úszószövetség.
Az olimpiai ezüstérmes nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf a versenymedencében is bravúros teljesítményt nyújt. Magyar Úszószövetség.

A férfiaknál az 50 mell fináléját a hódmezővásárhelyi Gál Olivér nyerte meg, 38 századdal hamarabb csapott a célba a 100 és 200 mellen diadalmaskodó Horváth Dávid előtt.

„Egyéni csúcs, aranyérem! Nagyon boldog vagyok, örülök ennek az időnek, bár jobb lett volna, ha becsúszok 27 másodperc alá. Nekem nem a barátom a fal, nem tudok jól fordulni, így ez az arany még többet ér számomra” – nyilatkozott Gál Olivér a MÚSZ honlapján.

Míg 50 háton Szentes Bence győzött, 17 századmásodperccel előzte meg a korábban három aranyérmet nyerő Telegdy Ádámot. Utóbbi versenyszámban Rasovszky Kristóf a negyedik helyezést érte el, századokkal maradt le a dobogóról, majd 800 gyorson második lett Kalmár Ákos mögött. Ezzel az olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok nyílt vízi úszó szenzációs eredményt ért el a rövid pályás úszó ob-n, ugyanis

100-tól 1500-ig minden távon szerzett érmet, miután 100 és 200 háton, valamint 400, 800 és 1500 gyorson is begyűjtött egy-egy medált.

A 100 pillangó fináléjában pedig hatalmas csatát vívott a 200 méteres táv aranyérmese Tekauer Márk és az 50-et nyerő Holoda Péter, végül a Kőbánya SC sportolója, Tekauer győzött 13 századmásodperccel megelőzve a debreceni Holodát.

Németh Nándor brillírozott a rövid pályás úszó országos bajnokságon, két nap alatt hat aranyérmet nyert. MTI/Kovács Tamás Archív
Németh Nándor brillírozott a rövid pályás úszó országos bajnokságon, két nap alatt hat aranyérmet nyert. MTI/Kovács Tamás Archív

Németh Nándor a harmadik napon szerzett három országos bajnoki címe – 100 gyors, vegyes csapatok 4x100 méteres vegyes váltója, férfi 4x100 méteres gyorsváltó – után vasárnap is remekelt. Először a férfi 4x100 m vegyes váltó döntőjében a pillangó 100 méterét úszta a BVSC csapatában (Kovács Benedek, Takács Tamás, Németh Nándor, Sződi Zsolt), végül a zuglói kvartett nyerte meg a finálét. Bő egy órával később a 21 éves Németh 200 gyorson aratott újabb diadalt, majd a férfi 4x50 méteres gyorsváltó döntőjében indult befejező emberként a BVSC együttesében (Sződi Zsolt, Kovács Benedek, Bóna Benedek, Németh Nándor), s hatalmas hajrával az első helyre hozta be a zuglói négyest a sokáig vezető kőbányai alakulat (Telegdy Ádám, Tekauer Márk, Horváth Dávid, Tompos Zoltán) előtt.

Ezzel Németh az ob zárónapján is három aranyérmet nyert, akárcsak szombaton.

A nőknél a Vasas nyerte meg mindhárom váltóversenyt a vasárnapi döntők előtt, azonban ezúttal a Győri Úszó Sportegyesület győzött a zárónap mindkét váltófutamában, miután a Jakabos Zsuzsanna, Megyesi Vanda, Sebestyén Dalma, Safrankó Sára összetételű kvartett megnyerte a 4x100 méteres vegyes váltót, valamint a Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma, Orbán Gréta, Safrankó Sára alkotta négyes győzött a 4x50 méteres gyorsváltóban. Érdekesség, hogy a két finálé között csak egy embert cseréltek a győriek.

Vasárnap befejeződtek a küzdelmek a rövid pályás úszó országos bajnokságon. A magyar úszók pedig legközelebb a rövid pályás világbajnokságon versenyeznek az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban december 16. és 21. között – a kaposvári ob előtt már kialakult a magyar úszóválogatott világbajnoki kerete.

 

Nyitókép: Késely Ajna szenzációs országos csúcsot úszott 1500 gyorson a rövid pályás országos bajnokságon Kaposvárott. Magyar Úszószövetség

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rodolfo
2021. november 15. 19:18
Gratulálok! Ügyesek vagytok!
llnnhegyi
2021. november 15. 16:59
A legfontosabb,legszebb rekordot Te érted el! Gratulálok! Fantasztikus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!