Egymilliárd euró

2023. október 05. 12:46

A helyzet súlyos, ha már a legnagyobb gyarmatosítót, a nyugati focit is ráébresztette önvédelmi képességeinek felélesztésére.

2023. október 05. 12:46
G. Fodor Gábor
G. Fodor Gábor
Origo/888

„A napokban jelent meg a hír, hogy egymilliárd euró az FC Barcelona labdarúgócsapatát erősítő Lamine Yamal kivásárlási ára. A 16 éves játékos 2026-ig szerződést hosszabbított a katalán klubbal, és a záradék kimondja, ha a megállapodás lejárta előtt klubot vált, akkor új egyesületének csillagászati összeget kell fizetnie érte. De nemcsak Yamalról van szó.

A Barca Golden Boy-jelöltje, a 19 éves Alejandro Balde, a 18 éves Gavi és Pedri esetében is ugyanez történt.

Mi van itt kérem?

Lehet sportszakmailag okoskodni: a Barcelona tudatosan hosszútávú építkezésbe fogott, a jövő csapatát építi, évekig számít ezekre a már ma is meghatározó szerepet játszó fiatalokra.

Aztán lehet azt is mondani, hogy ők nem eladók. Persze, kell mondani egy árat, legyen akkor néhány csilliárd, aki így is akarja, hát vegye meg őket (a kalkuláció mögött az áll, hogy ennyiért nyilván nem veszik meg őket senki sem).

De lehet hogy másról, többről is szó van, egy önvédelmi mechanizmusról.

Konkrétan az arab olajsejkek először még csak betették a lábukat az ajtón, beszálltak néhány nyugat- európai topklubba, aztán tokkal-vonóval megvették őket, ezen a nyáron pedig már a szaúdi liga csábított el mesés ajánlottal bárkit, akit csak tudott az európai focikluboktól. Ott korlátlanul áll rendelkezésre a pénz (=olaj) és élnek a feltételezéssel, hogy bárki megvehető kilóra.

Nagyjából igazuk is van és akkor szép lassan leáldozik az európai foci dominanciájának, a korábbi nagy klubok pedig itt állnak majd kifosztva.

De mint mondtam, ez a dolog több önmagánál.

Ez nem vagy nem csak a fociról szól, hanem Európa önvédelmi képességeiről és immunrendszeréről.

Nyugaton ez úgy jelentkezik, hogy a korábbi gyarmatosítók ki tudják-e védekezni a visszagyarmatosítást?”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Majdmegmondom
2023. október 05. 20:02
Nos, ezek a szaudi legények ennek az összehógnek az ezrelékéből haza vihetnék Európát elfoglaló migráns testvéreiket és már nem érdekelne, hogy a Barcelona, vagy a Machester United a tulajdonuk...
Dixtroy
2023. október 05. 13:45
Európát nagyon sikeresen gyarmatosítja az usa, és még csak észrevenni sem méltóztatik, de az arabokra rádöbbent. Nahát, nahát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!