Nem indulhatnak a fehéroroszok az olimpián, akár mi is kijuthatunk helyettük

2024. február 13. 09:52

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) biztonsági okokból nem engedi indulni a belorusz férfi válogatottat a 2026-os milánói téli olimpia selejtezőjén, így a magyar csapat várhatóan továbbjutott az előselejtezőből.

2024. február 13. 09:52
null

Az IIHF hétfő este közölte, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és fehérorosz válogatottak, valamint klubok a 2024/25-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, így a fehérorosz nemzeti csapat a 2024 nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt. Az MTI értesülése szerint a magyar válogatott – miután múlt héten a budapesti csoportban a japánok mögött végzett, és megelőzte a litvánokat, valamint a spanyolokat – mint a legjobb előselejtezős második, mégis folytathatja a fehéroroszok helyén az ötkarikás selejtezőt, így viszont nem a dániai, hanem a szlovákiai kvartettbe kerül.

A mieink augusztus 29-szeptember 1. között Pozsonyban vívhatják ki az ötkarikás szereplést a házigazda Szlovák, Kazahsztán és Ausztria ellen. 

Persze így sem könnyű a helyzetünk, a négyesből csak az első helyezett jut ki a milánói olimpiára. A pozsonyi torna egyértelmű esélyesei a szlovákok, de a kazah és az osztrák válogatott is erősebb nálunk. Amennyiben az orosz válogatott sem szerepelhet az olimpián, akkor várhatóan a selejtezőből további egy csapat kap kvótát.

A magyar jégkorongozók legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2024. február 13. 16:32
Az olimpia a béke játéka. A népek az olimpia idejére letették a fegyvert és a versenyekre koncentráltak. Ez az olimpia lényege. A NOB az egyes országok kizárásával méltatlan az olimpia szelleméhez!
alfonzo
2024. február 13. 15:34
Még az Usát, Kanadát a svédeket a finneket a cseheke és a szlovákokat kellene kitiltani s akkor akár világbajnoki is lehetünk. Van rá esély ?
ZZoltan
2024. február 13. 14:48
Mondjuk az jó, ha a magyar csapat indulhat. De azért felháborító, hogy a fehéroroszokat is kizárták. Azért mert Putyesz szövetségesei? Ez már vicc. Közvezlenül ők nem háborúznak, nem is támadtak meg senkit. Nem értek egyet a kizárásokkal, de ha a háborús agresszió miatt ezt csinálják, akkor elsősorban Izraelt kéne kizárni. Mert azok valóban népírtók.
szintetikus
2024. február 13. 11:08
Bűnözők nem kellenek. Nagyon helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!