Az új magyar csodaúszó, Jackl Vivien a Mandinernek: Próbálok lélekben felkészülni

2024. április 18. 05:29

A 15 évesen az olimpiára készülő tehetség lapunknak mesélt a hirtelen jött népszerűségről, Hosszú Katinka gratulációjáról, a sport és a tanulás összeegyeztetéséről, edzőjéről, barátairól és a Párizsra hangolódásról. Interjú!

2024. április 18. 05:29
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Nemzeti Sport/Török Attila

***

Óriási szenzációt okozott, azóta hatalmas médiafelhajtás veszi körül a fiatal magyar sportolót. A mindössze 15 esztendős Jackl Vivien berobbant az Úszó Országos Bajnokságon, amelyen utcahosszal megnyerte a 400 méteres női vegyest, és kijutott a párizsi olimpiára. 

Korábban az ötszörös olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina korosztályos rekordját adta át a múltnak, most a háromszoros ötkarikás aranyérmes, Hosszú Katinkát hagyta faképnél. 

A tatabányai tehetség még serdülőnek számít, de idősebbek között indulva az ifjúsági világbajnokságra készül. A legfrissebb hír, hogy bekerült a felnőtt Európa-bajnokságra utazó magyar válogatottba is. Egyes szakemberek már olimpiai éremesélyesnek kiáltják ki, miközben neki az iskolapadban is helyt kell állnia, és szoknia kell a reflektorfényt.

Jobb lett volna, ha mondjuk 4:37 vagy 4:38 perc körüli időt úszik, és „csak” eléri az olimpiai A szintet?

Lehet, kicsit jobb lenne, és több interjút megúsznék. Egyébként már kezdek hozzászokni, de azért még kicsit furcsa érzés, meg elsőre sok is. 

Nyilvánvalóan nem a semmiből érte el ezt a nemzetközi szinten is jónak számító időt. A javulás mértéke az egyéni legjobbjához képest egészen döbbenetes. Önmagát is meglepte?

Az országos bajnokság előtt három hetet töltöttünk Tenerifén edzőtáborban. Remekül sikerült a felkészülés. Utána mondta az edzőm, Kocsis Márta, hogy „ebből nagyon jó idő lehet”, és arra számítottunk, sikerül az olimpiai A szintet teljesíteni. 

Az 4:38.53 lett volna, ehhez képest repesztett 4:34.96-ot. Persze, aki korábban az ötszörös olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina korosztályos rekordját hat másodperccel megjavítja, bátran álmodhat. Mikor tudatosult Önben, hogy sokra viheti?

Nehéz megállapítani, mikor lehetett ez, mert 

nagyon fiatalon elkezdtem megúszni a korosztályos csúcsokat, s nyerni az aranyérmeket. 10-12 éves lehettem, amikor jött a fordulópont: na, akkor én tényleg komolyan gondolom ezt az egészet.

Immár a felnőttek mezőnyébe is berobbant. A 400 vegyes döntőjében a háromszoros olimpiai bajnok, szülés után visszatért Hosszú Katinkára 12 másodpercet vert. Kihez, mihez méri Önmagát?

Próbálom saját magamhoz, és az egyéni legjobbjaimat megúszni, illetve azokhoz képest fejlődni. Katinka is gratulált, és kérdezte, hogy mennyivel javítottam meg az egyéni csúcsomat.

Közel hat másodpercet javított, a világ idei második legjobbját úszta, ezzel februárban felnőtt világbajnoki címet nyerhetett volna. Teherként éli meg, ha ilyeneket hall?

Igyekszem nem úgy felfogni, hogy teher. Inkább úgy, hogy motiváljon, és tényleg erre építve ki tudjam hozni magamból a lehető legtöbbet.

Alaposan meglepte az edzőjét is, aki fele ennyi előrelépést sem remélt. Ugrált örömében a lelátón a sikere láttán...

Neki is egy nagy sokk volt, hogy ennyit úsztam, és láttam, hogy ugrált, ujjongott a lelátón. Örülök, hogy őt is megleptem.

Majd kiugrott a bőréből Kocsis Márta, de milyen a dolgos hétköznapokon?

Tud szigorú lenni, ám én nem mondanám nagyon szigorú edzőnek. 

Kilencedik osztályos gimnazista, de nem az átlagos tinik életét éli. Nem gondolkodott el rajta, hogy magántanuló legyen?

Egyelőre még bejárok az iskolába, de már szó van róla, lehetséges, hogy egyéni tanrendes leszek. Minél jobban koncentrálnék a sportra, az úszásra. Hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken van reggeli edzésem, és rögtön onnan megyek iskolába. Utána délután sietek vissza az uszodába. Elég nehéz így összehangolni a két tevékenységet.

Főleg, ha mondjuk heteket tölt távol edzőtáborban. Mi a nehezebb, úszni vagy tanulni?

Nagyon jó kérdés. Szerintem a tanulás része nehezebb, mert 

például most is öt hetet hiányoztam, és azokat pótolni, megírni az elmaradt dolgozatokat, nem egyszerű. 

Tatabányán úszik és tanul. Manapság is hátrányos helyzetűnek számít egy vidéki sportoló?

Igen, azért más körülmények vannak Tatabányán, mint mondjuk Budapesten. Nehezebb a felkészülés, de úgy érzem, ameddig megy a munka, addig nincs értelme változtatni. 

Mit mondanak a barátok, kortársak? Csodabogárnak nézik?

Lehet így is fogalmazni, de nagyon támogatóak, és tényleg örülnek a sikereimnek. Örülök, hogy ilyen baráti köröm van.

Arról még fogalma sem lehet, milyen hangulat, körítés lesz a párizsi olimpián. Belegondolt már abba, mi vár Önre?

Egyelőre még nem tudom, de próbálok lélekben felkészülni rá, milyen lehet majd. Egyébként nyugodt típusnak tartom magamat. Ha zenét hallgatok úszás előtt, az ellazít, és próbálok kizárni minden külső körülményt, csak magamra koncentrálni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­ö­­­g­ö­­­s­ ­­l­­­á­n­­y­­o­k­­­ ­­­v­­á­­r­n­­a­­k­­ ­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
bispora
2024. április 18. 11:41
A baszós "forró lányokért" mennyi pénzt kaptok? Csak azért kérdezem, mert Lőrincnek adunk annyi pénzt, hogy egy konzervatív portálon ne kelljen már mindig beléjük botlani, szóval kérjétek el tőle azt a pénzt amire ezek szerint ennyire szükségetek van!
szintetikus
2024. április 18. 08:13
A hal is úszik a vízben, mégsem akasztunk érmet a nyakába.
dimaggio
2024. április 18. 07:38
Szorítok neked .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!