Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A Jobbik és a karantén

2010. január 16. 10:22

A Jobbik MIÉP-szerű majdani parlamenti felpuhulásában bízni felesleges.

2010. január 16. 10:22
„A Fidesz által gyakorolt együgyű, agresszív kormányellenesség és romantikusan konok nacionalizmus a Jobbik kezében vált olyan populista, radikális jobboldali csomaggá, amely a korábbinál is szűkebbre szabja a szakpolitika mozgásterét. A „cigánybűnözés” tematika sikerével a Jobbik előbb a Fideszt és a köztársasági elnököt késztette arra, hogy a cigány = civilizálatlan, civilizálandó ember képletet deklarálja. Sólyom 2009. október 13-án például – a gyarmati Indiából jól ismert kiplingi „fehér ember terhe” erkölcse szerint kijelentette, hogy a többségnek sajnálnia kell a cigányságot, de „a kisebbségnek viszont követnie kell az ország jogi és erkölcsi normáit”, hogy beléphessen a józan, felnőtt magyar emberek modern világába.

Az MSZP vezetése hasonló gesztusra a Káli Sándor miskolci polgármester esetét követő belső konfl iktus után a Cozma-gyilkosság nyomában kibontakozó hisztériában határozta el magát. A cigánybűnözés doktrínájának de facto adoptálására, vagyis a Jobbik értelmezési keretének elfogadására nyitott az a jellemzően orbáni megfogalmazás is, miszerint „cigánybűnözők nincsenek, cigány bűnözők vannak”. Röviden: a magyar politika nyitottá vált arra, hogy az egységes csoportként nem létező cigányságot ellenségképként, a „másikként” vetítse a politikai képzeletben élő „jó” nemzet elé. E folyamat veszélyeire figyelmeztet, hogy a 2009-es gyilkosságsorozat nem tudott igazán botránnyá válni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gutman
2010. január 16. 14:56
"E folyamat veszélyeire figyelmeztet, hogy a 2009-es gyilkosságsorozat nem tudott igazán botránnyá válni.”-másról se szólt a média hónapokon át,mint az áldozatokról vazzeg...mire érted a botrányt? Fel kellett volna a lámpavasra húzni néhány embert vagy mi neked a felháborodás kifejezése?
Szenzor
2010. január 16. 13:00
Hazudsz, kutya! Orbán nem úgy mondta, ahogy idézed: „cigánybűnözők nincsenek, cigány bűnözők vannak”, hanem úgy, hogy „cigánybűnözés nincs, de vannak bűnöző cigányok" Nem pusztán arról szól a dolog, h egybeírjuk, vagy külön...
vizipipa
2010. január 16. 12:11
Még egy eszement libsi. Nacionalista Fidesz. Honnan nézve? Még a kozmopolitizmus/internacionalizmus kellős közepéből nézve is csak egy halvány árnyalat. Most az EP-ben, a biztosjelöltek kapcsán is eljátszották a, feltesszük előre egyeztetett kérdéseinket, című játékot.
mefisto
2010. január 16. 10:35
Üdv a Földön idegen lény! Melyik bolygóról jöttél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!