Európa Szingapúrja kéne legyünk

2010. február 18. 16:29

A tőke becsalogatásához egészen mást kell csinálni, mint amit eddig csináltunk.

2010. február 18. 16:29
Ha Magyarországon olyan lesz a hangulat, hogy itt jó üzletelni, jó bizniszt csinálni, akkor könnyebb lesz tőkét vonzani, tőkét hozni az országba, és a működő tőke piacot is hoz magával. Ekkor még tovább lehet adót csökkenteni, és így tovább. A folyamatot tehát el lehet indítani. De azzal tisztában kell lenni, hogy ez hosszú távú dolog. Tudni kell, honnan kell tőkét bevonni, az milyen piacot hoz magával, a tőke becsalogatásához pedig egészen mást kell csinálni, mint amit eddig csináltunk.

Nem elég adót csökkenteni, nem elég a munkaköltségeket mérsékelni. Segíteni fog persze ez is, de kell még más is. Gondolkozzunk a befektetők fejével, akik felteszik a kérdést: miért pont Magyarország? Az nem fogja megoldani Magyarország problémáját, hogy lehet, egy-két év múlva már nálunk is ugyanolyan könnyű lesz vállalkozást indítani és működtetni, mint most Szlovákiában, vagy ugyanolyan alacsony lesz az elvonás, mint most rajtunk kívül lényegében az egész régióban. Ez kevés lesz, jóval több kell. Az jelenthet kiutat, ha ehhez képest fel tudnánk mutatni egy olyan víziót, amely mellé lépéseket is tudnánk tenni.

Mondjuk: Magyarország bioélelmiszer-nagyhatalom kíván lenni. Ekkor le kell ülni a világ vezető cégeivel ebben a szegmensben, hogy kitaláljuk, mit tudunk velük közösen csinálni. Ehhez a magyar állam létrehoz egy egyetemi szakot, amit finanszíroz, kutatásokat végeznek ezen az egyetemen. Ezt fel kell építeni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2010. február 19. 12:07
A "játékpénz" (Ft) kereskedelmének magyar tulajdonba kell lenni, mert - mint bebizonyosodott - idegen érdekek érvényesülnek a külföldi tulajdonlás okán. A kereskedelmi hasznot korlátozni kell, mert a multik tönkre teszik a termelőket. Nem igaz az, hogy 14 000 km-röl (Kína) idehozott fokhagyma olcsóbb lehet, mint az itt megtermelt! Ipari termelő beruházások jöhetnek, mert munkát hoznak. Nem volt jó politika az állami monopóliumokból magán monopóliumokat csinálni! Pillanatnyilag a multik kedvezményeinek megszüntetése a legolcsóbb, hogy a magyar vállalkozások legalább versenyképesebbek legyenek.
zsanett-kúnrum
2010. február 19. 09:28
először is a határokat kell arébb tolni mondjuk az ezerévesig, aztán nem kéne olyan vetőmaggal gazdálkodni amely nem hoz olyan termést amely újra tudja önmagát reprodukálni, aztán azt a sok szemetet ami úgy terem mint a parlagfű kellene eltakarítani, aztán kert-magyarországa??
medve
2010. február 19. 08:53
Na jó. Szóval: szerintem nem rossz írás, vitaindító. érdemes elgondolkodni.
PesszimPista
2010. február 18. 21:57
Tényleg! Kérném az Indexet, hogy hajtson fel még minél több ilyen multik farapartján növekedett paksimogyorót, hogy meg tudjuk oldani a biotermesztés multik kezére adását (is). Eddig úgyis sikertelen volt ez a kótyavetye folyamat. Hátha majd . . . . .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!