Hol a mi helyünk?

2010. február 07. 14:37

Amikor a közírók egy része árkot ás, a másik oldalon sem lehet megkerülni az egyértelmű állásfoglalást.

2010. február 07. 14:37
Amikor a közírók egy része árkot ás a közélet szereplői közt, mérgezett szavakkal, kihegyezett nyilakkal, de időnként éles lövedékkel lő a másként gondolkodókra, akiket mellesleg az interneten érvek helyett átkokkal és halállistákkal fenyegetnek, ott a másik oldalon sem lehet megkerülni az egyértelmű állásfoglalást. Ott, bármilyen sajnálatos, nem létezik jelző nélküli újságírás. A jó publicista független lehet pillanatnyi érdekektől, klikkektől, de nem lehet független a megismert igazságtól.

Találóan és bátran fogalmazta meg a következetességéért is becsült költő, Eörsi István az értelmiség függetlenségét hirdető nézetekkel szemben saját publicisztikai tevékenységét kommentálva: „csak akkor maradok független, ha merek politizálni". Tőlünk, újságíróktól jó esetben a szerkesztők és a laptulajdonosok is, de az olvasók feltétlenül elvárják nemcsak a hírek, tények korrekt közlését, de ezen túl azok értelmezését, a következtetések levonását, az állásfoglalást. Hogy a közíró a közérdeket szolgálja azzal, hogy Bálint György szellemében kimondja az olvasók, sőt, az újságot nem olvasók közös fájdalmait, sérelmeit és igazságait is.

Igaza van Esterházy Péternek, amikor megjegyzi, „olyan nincs, hogy rossz a mondat és jó a szó". Persze, ha e témáról vitát kezdeményeznénk - és nem is lenne felesleges! -, kiderülne, hogy Csurka Istvántól legeltökéltebb eszmei ellenfelei, vitapartnerei sem perelhették el a lassanként elkoptatott kitüntető jelzőket, hogy a drámaíró cikkeiben is remek stiliszta, kiváló publicista. De mit ér a legfényesebb toll, ha kirekesztő indulattal, rossz célokra használjuk? Csoóri Sándornak a magyar irodalom egységét megtépázó, híres, káros esszéjét sem menti, hogy szerzőjére jellemző, emelkedett költői stílusban íródott.

Sok-sok évvel ezelőtt egy középiskolás diáklap szerkesztőségében Móricz Zsigmond redisztollal kalligrafált, felejthetetlen mondatát függesztettem az íróasztalom fölé: „Törjön el az a toll, amely hazugságokat muzsikál és igazságtalanságot fuvoláz, még ha a legragyogóbb művészettel is." Nem vagyok benne biztos, hogy azóta minden pályatársunk megszívlelte, megtanulta-e ennek a figyelmeztetésnek a tanulságát. Vagy végképp elvette a kedvünket, hogy Ady Endre kasszandrai jóslatai közül éppen a legbiztatóbb nem teljesült - a sajtónak nem sikerült megváltani a világot. Mi aztán csak tudjuk, kedves Jóska, hogy nemzedékünk tagjai közül, ha voltak is, akik megpróbálkoztak vele, kevés sikerrel jártak. De ez sem lehet ok arra, hogy behódoljunk azoknak, akik a nagy célokról lemondva úgy igyekeznek visszafelé fordítani kerekét, hogy vagy elgázolják az őrt állókat, vagy semlegesség ürügyén teret adnak a retrográd erőknek.
"
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
segabor
2010. február 08. 10:11
Ettől nyílik a bicska ki a zsebemben: "Tőlünk, újságíróktól jó esetben a szerkesztők és a laptulajdonosok is, de az olvasók feltétlenül elvárják nemcsak a hírek, tények korrekt közlését, de ezen túl azok értelmezését, a következtetések levonását, az állásfoglalást." VAZZE, NE foglalj állást és ne értelmezd a hírt helyettem! A rendszerváltás óta nem tudunk megszabadulni a helyettünk gondolkodni akaró média munkásoktól.
Öreg
2010. február 07. 17:31
Már megint részrehajlás! A példák- Eörsi és Esterházy - jelentik a kirekesztést az ország nagyobbik részének. Főleg azért, mert az őket dicsőtő körök sunyi csalásait és társadalomrombolását -előre megfontolt anyagi érdekből- nem vették észre. A szocialista-kommunista ideológiai diktatura után velük szemben Csóri, de még Csurka is hiánypótló volt /Ezt bizonyitja a nemzeti érzés elfolytása következtében látványosan megerősödött Jobbik/
sky.net
2010. február 07. 16:36
ez ismerős ...előbb disznóólat csinál, hagyja sőt támogatja a gyurcsányférgeket, elnézi aztán meg finnyásan fentről intellektuális magasabbredűsége tudatában körbenéz : ejj micsoda disznóólban éltek ti... se türelem se vita se píszí ... mégis miről akar érvelni 2006 októbere , tolvajlási kísérletek sora államcsőd............................. után bkv közben ?
balbako_
2010. február 07. 16:01
Megint egyfajta ájtatoskodás, benne a mérges fullánkok. Csoóri semmiféle káros esszét nem írt soha és nem gyűlölködött. Esterházy viszont annál többször. Szóval megbukott a ballib szellemi holdudvar is és új időszámítás kezdődik. Ha ezeket az evidenciaként értelmezett hazugságokat kisöpörjük, már nem is lesz árok amit be kell temetni Madame.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!