Szociális szavazás lesz

2010. március 09. 11:19

Ma két éve tőrdöfésekként érték a nép jól irányzott „igen” válaszai a ballib kormányt.

2010. március 09. 11:19
„Rövidesen véget ér a zsarnokság. Az agónia hosszú volt: ma két éve zajlott az úgynevezett szociális népszavazás, amikor tőrdöfésekként érték a nép jól irányzott »igen« válaszai a ballib kormányt. A döntő többség egyetértett a Fidesz három kezdeményezésével: hogy ne kelljen kórházi napidíjat fizetni, hogy ne kelljen vizitdíjat fizetni, s hogy ne kelljen tandíjat fizetni a felsőoktatásban. (...)

A szociális népszavazás, amelyet a Fidesz kezdeményezett, egy antiszociális politika elleni tiltakozás volt. Tetszenek emlékezni, hogyan reagáltak erre az úgynevezett szabad demokraták? A Fidesz-logóból vörös csillagos emblémát készítettek, és azt harsogták: az ellenzéki párt vissza akarja állítani a szocializmust. Hát, ha valakinek van köze a létező szocializmushoz, az épp a régi rezsim vezetőiből verbuválódott, ma is őskomcsiktól hemzsegő MSZP. Amellyel épp az SZDSZ élt édes szimbiózisban, hosszú ciklusokon át… Mégis a Fideszt szocialistázták le, amikor méltányosságot és szolidaritást emlegetett. Miért? Mert ez a gazdasági liberálisok tipikus vonása: ha valaki nem kívánja szétverni a nyugdíjrendszert, szeretne segíteni a lemaradókon, közfeladatnak tekinti a közoktatást, s főleg ha nem utálkozva ejti ki azt a szót, hogy állam, azt szocialistának bélyegzik.

Pedig a szocialista és a szociális között óriási a különbség. Szociális államra szükség van, szocialistára nagyon nincs. Nem kell »atyáskodó« állam, amely bamba, igénytelen fogyasztói jóléttel kábítja a polgárait, s amely helyettük gondoskodik róluk. (Rólam az állam ne gondoskodjon, nem vagyok én Hagyó Miklós!) Takarékos, de erős államra viszont szükség van, amely segít azokon, akik nem tudnak magukon segíteni, mert öregek, vagy betegek, vagy még kicsik hozzá. A szociális állam az oktatást hosszú távú befektetésnek tekinti, a magántulajdont tiszteletben tartja, és a vállalkozói kedvet erősíti. De nem költi a szorgalmasan dolgozók adóforintjait a munkakerülők segélyezésére, és a külföldi nagyvállalatok helyett a hazai kisvállalkozásokat hozza előnyös helyzetbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szpal
2010. március 09. 21:37
na ugye, lehet cikket írni jobbikozás nélkül is a MN-ben. Sőt, azt írja a Fideszről: "nagyobbik ellenzéki párt".
kispufi
2010. március 09. 15:25
szerintem szeretnél kihúzni valami szalonképtelent belőlem. egyébként meg lehet, hogy nem is mondasz hülyeséget. ennek a vizitdíjnak kétféle szemforgató okból nem lehetett jogalapja. a 2006-os vita "vonja vissza"-féle gyurcsányi lárifárija miatt, meg a malackaágnes "indokolatlan orvoslátogatás"-féle tétele miatt, mintha szórakozásból járna oda az ember. a bármiféel érdemi vita hiánya, a nyílt hazudozás és az érzéketlenség miatt. persze, ezek után a fidesznek nyilván nincs jogalapja bevezetni. de attól félek, az Illés-nóta Sárikájával állok szemben, mint oly sokszor, akinek "hiába beszélek".
honphibu
2010. március 09. 15:17
Tehát akkor a vizitdíj jövőre történő bevezetése előtt nincs semmi akadály, hiszen valójában nem is ezt szavazta le a nép, hanem a kormányt. Értem.
kispufi
2010. március 09. 14:09
blogmotor meg monnyon le!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!