A kockára tett ország

2010. június 13. 12:33

Veszélyes politikai hazárdjáték, hogy Orbán Viktor azt állítja: kormánya az egész társadalmat képviseli.

2010. június 13. 12:33
Orbán Viktor személyes szóvivője, Szijjártó Péter igazat adott Kósának abban, hogy az ország az államcsőd szélére jutott. De mondta azt is: nem lesz szükség megszorításokra, és mindjárt lesz adócsökkentés is. Nem kell gazdasági szakembernek lenni ahhoz, hogy felismerjük: a három állítás egyszerre nem lehet igaz.
 
Valóban. Rendkívül ellentmondóak a kormányzati kijelentések. Én úgy vélem: ha idén sikerül tartani a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt, folytatható a Bajnai-kormány által megkezdett adóátcsoportosítás, esetleg adócsökkentés is lehet, de már csak jövőre. A munkát sújtó terhek enyhítése is körültekintést igényel: az szja csökkentésével a tb-járulékok mérséklésére nem marad lehetőség. A vállalati nyereségadó mai szintje már nem gátolja a magyar gazdaság versenyképességét, érdemes gondolkodni más adónemek csökkentéséről vagy eltörléséről. Ilyen például az iparűzési adó. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hazai vállalkozások preferálásáról beszél. Mivel azonban az exportőreink többsége multinacionális cég, s a munkahelyteremtésben meg a költségvetési befizetésben is fontos a szerepük, a külföldi befektetőket itt kell tartani. A magyar gazdaság ezért nagyon függ a kormányzati kommunikációtól.
 
De lehetnek-e megszorítások?
 
Ha a kormány nem akarja rontani az ország befektetői megítélését, a feszesre tervezett büdzsén az idén már csak az egyes kiadási tételek átcsoportosításával lehet változtatni. Amit az egyik szektornak odaadnak, azt a másiktól veszik el. Ezért veszélyes politikai hazárdjáték, hogy Orbán Viktor azt állítja: kormánya az egész társadalmat képviseli.
 
És mi lesz az ígért gazdasági fellendítéssel? Hiszen az IMF nem engedi, hogy az Orbán-kormány „feltornássza” a hiánycélt, viszont Matolcsy a gazdaságélénkítő programját a hiánycél növeléséből származó többletre is építette.
 

Érdemi hatással ez csakis strukturális átalakításokkal lehetséges. Matolcsy György – legalábbis nyilatkozatai alapján – a gazdaság beindítását elsősorban az építőipar és a lakáspiac állami élénkítésével képzeli el. Végső soron a belső fogyasztás növelésével. Én ezt veszélyesnek tartom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. június 14. 08:51
Annak a törpe kisebbségnek a képviselői nyűszítenek, mint a veszett kutyák, akik az elmult nyolc évben résztvettek a társadalom gengszter módra való kirablásában, most nem tudnak belenyugodni, hogy a választóknak elegük lett a hazudozásból, és elzavarta a hatalmat bitorlókkal együtt az ország megrontóit.
drienovác
2010. június 14. 08:43
a gyurcsány féle gazdaságpolitika bezzeg nem volt annyira vezlyes, hogy amiatt a nyilvánosság eszközéhez nyúljon a szerző a multik pedig nettó pénzkapók, ha összeadjuk, amit befizetnek, meg amit támogatásként kapnak, szóval miről is beszélünk?
trust
2010. június 14. 06:39
168 óra Várhegyi "Én ezt veszélyesnek tartom.” Talán megkérdezte önt Orbán Viktor, vagy netalán gazdasági főszakemberre állunk szemben? Én, mint ügyintéző erre nem vállalkoznék, talán önnek ehhez megfelelő képesítése van? Miért nem várják meg, hogy elkezdődjön a dolog, aztán ha nem megy, akkor ordibáljanak. Addig kéretik csendben maradni!
Hapci
2010. június 13. 23:50
Kifelejtettem: ha a zorbánviktor az egész társadalmat akarja képviselni, az veszélyes hazárdjáték. Ha meg nem ezt akarná, akkor nyilván kirekesztő, zsebnéró és nettófasiszta. Mi más is lehetne, hehe. Bár ez még változhat, ha ad az Évikének a finesz egy zsák pénzt valami úton-módon. Közgazdászt is úgy vesznek, mint újságírót: lábon, kilóra. Az Évike nem is lehet nagy költség, nem egy női szúmós. Bár a képességei alapján kútba dobott pénz lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!