A történelmet újságírók írják

2010. augusztus 28. 14:12

Lehet, hogy a Szezám utca meséinek új epizódjait az esti híradókban sugározzák wördvájd?

2010. augusztus 28. 14:12

„Manapság a történelmet újságírók írják. Többnyire született vesztesek. Így aztán egy kedd hajnalon az AP hírügynökség liftjében dől el például, hogy melyik afrikai diktátor lesz a jó fiú és melyik a rossz. Hogy miért, az sosem derül ki a széles közvélemény előtt, sőt az is ritka kincs, ha egyáltalán megtudjuk, kik is döntöttek a történelem folyásáról. Miután kialakult, hogy ki is itt a jó fiú, már fröccsönthető is a történelem, ugyanis ő lesz a nyertes (legalábbis a BBC tudósítója szerint). Szeretném, ha megfigyelnénk: ha megfordítjuk az eredetileg is beteg logikát, attól nem jobb, hanem mégrosszabb lesz a dolog. Az ‘attól ő a jófiú, mert ő nyert’ itt megfordult, és lett belőle ‘attól nyert, mert ő a jó fiú’. Lehet, hogy a Szezám utca meséinek új epizódjait az esti híradókban sugározzák wördvájd?

További visszafejlődés, hogy az újságírók maguk bevallása szerint a valót írják meg hírek formájában és dehogyírnak ők történelmet. Ezért nem is értik, amikor rajtuk kérik számon az édibédi dobozban landolt fenegyerekek népírtását mondjuk. Nem a népírtást kérik számon a történelem velünkélő krónikásain, hanem annak megírását. Pontosabban szólva annak hiányát. És az újságíró ilyenkor egy dolgot tehet (mert azt utoljára Mark Twain merte megtenni, hogy saját magát lökte le a erkölcsi magaslatról, ahová szintén önnönmagát ültette - és melyik redakcióban találkozol Mark Twain szoborral?), hogy hallgat.

A győztesek által írt történelem megértéséhez hatalmas segítség volt, amikor rájöttünk arra, hogy ezeket a sztorikat a győztesek írják. Ma a világ megértésének kulcsa annak megállapítása, hogy a híreket, amikből a történelem manapság összeáll, született vesztesek írják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2010. augusztus 29. 13:30
Az újságirók** igenis erősen befolyásolhatják a dolgok menetét. Ostobaság azt hinni, hogy egy amerikai miniszter, szenátor vagy akárki pontosan tisztában van azzal, hogy a világ végén mi miért történik. Az a jobbik eset, amikor az USA valós érdeke alapján döntenek (ha ismerik egyáltalán), és nem az innen-onnan szerzett benyomások után. ** elnézést, nincs hosszú i a billentyűzeten
hegyaljai
2010. augusztus 29. 00:50
A történelmet nem az újságírók írják, viszont nagy a veszély, hogy korunkról csak az marad fennt, ami megjelent egy újságban. Persze tudom, hogy vannak hírügynökségek, meg az újságban is van vélemény, és vannak a közösségi portálok és blogok is. De jaj az utókornak, ha a ez a felelőtlen siserehad, ez az egy ebédért, egy sajtótájékoztatóért, egy reklám megrendelésért megvásárolható újságírói csoport a történelmünk letéteményese. Tudom, hogy régen sem volt másképp: a kolostori kódexmásoló-történetíró annak a családnak a dícséretét zengte, aki a kolostornak a legtöbb pénzt adta.
Ricochet
2010. augusztus 28. 21:51
"Tomorrow Never Dies"??? Tetszik! Kicsit utópisztikus megközelítés...
miloka
2010. augusztus 28. 20:06
Na kötekszem egy kicsit. De a történelmet csak leírják ( esetleg) az újságírók. De nem ők írják, hanem az emberek, maga az ÉLET!! Ennyire azért ne legyenek már beképzeltek. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy elég gyakran hamisítják meg a történteket, azaz nem a valóságot rögzítik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!