Ellazul. Mélyen a szemünkbe néz. Ránk szavaz.

2010. október 02. 12:03

Most egy bármelyik pártra leadott szavazat azt üzeni, hogy mehet minden tovább, a kormány folytathatja a nemzeti jellegű ámokfutást, az ellenzék pedig a töketlenkedést.

2010. október 02. 12:03

„Az LMP lánglelkű aktivistái azt kérik, hogy higgyük el, hogy ők jobbak, mint az eddigiek, a demokrácia garanciája pusztán az, ha ők kerülnek oda. Nem hisszük. Az elmúlt száz nap nem erről győzött meg minket, és minél inkább hangsúlyozzák, hogy ők más anyagból vannak gyúrva, annál inkább látjuk őket ugyanolyannak, mint elődeiket. A különlegességüket újsütetű támogatóik sem hiszik, ők csak azt mondják, hogy a legkevésbé elviselhetetlen választása jelenthet védelmet számukra és a liberális demokrácia számára. Ennek a gondolatmenetnek az lesz a vége, hogy a beszari főállású demokraták önként vonulnak a Nemzeti Együttműködés Pártjának (NEP – volt már ilyen) zászlaja alá, hogy védelmet keressenek az erősödő szélsőjobbal szemben. Orbán Viktor pedig kénytelen lesz a forradalmi Lipótváros és a rettegő Rózsadomb élén szembeszállni a barnaveszedelemmel.
 
Mi ezt nem várnánk meg. Szerintünk a demokráciát megmenteni, illetve helyreállítani csak a kölcsönös belátás képes. Számtalan elképzelés, érdek és igazságfölfogás él egymás mellett, és egyik sem tudja tartósan legyűrni a másikat. Minél több erőfeszítést tesz egyik vagy másik hatalmának bebetonozására, a többiek föld alá szorítására, annál elkeseredettebben fognak azok reagálni, annál nagyobb erővel fogják egy idő után szétfeszíteni a hatalomgyakorlás addigi keretét. Ennek a lehetőségnek a fölismerése a hatalom birtokosait még nagyobb represszióra, annak az esélynek a minimálisra csökkentésére készteti, hogy az irányítást elveszítsék. Ez az ellenfelekből még nagyobb dühöt vált ki, és arra inspirálja őket, hogy ne válogassanak az eszközökben a hatalom megragadása és az esetleges bosszú során.
 
Látható, hogy ez sehová sem vezet. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy ebből az ördögi körből ki keveredjünk, ha az aktuálisan hatalmon lévők is megértenék, hogy hosszú távú biztonságukat az szolgálja legjobban, ha kinyitják a politikai piacot, tisztességes versenyfeltételeket teremtenek. Most egy bármelyik pártra leadott szavazat azt üzeni, hogy mehet minden tovább az eddigiek szerint, a kormány folytathatja a nemzeti jellegű ámokfutást, az ellenzék pedig a töketlenkedést. Csak így tovább, lányok, fiúk!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crm114
2010. október 02. 16:16
"föld alá szorítás ... keretek szétfeszítése ... még nagyobb represszió ... düh ... nem válogatnak az eszközökben ..." Ez komoly? A fokozódó fasiszta diktatúra a föld alá kényszeríti az ellenzéket, erre az dühös lesz és majd nem válogat az eszközökben a "hatalom megragadása" érdekében? Vörös gerillaharc lesz? És a Hírszerzőnek bárki bármilyen elmebeteg cikket beküld, azt leközlik?
cutcopy
2010. október 02. 15:33
"az ellenzék pedig a töketlenkedést" Mint pl ez itt..!
várúr
2010. október 02. 15:12
Anti. Lazulj el. Nézz mélyen a saját szemedbe. Szavazz magadra. (Mindenki jobban jár, ha irkálás helyett erre vállalkozol).
soelmo
2010. október 02. 14:25
Amúgy egy "nemzetietlen ámokfutás" mehetne tovább? Mint eddig ment? Csak csak nemzeti ne legyen? Mit szólnál egy izraeli nemzeti ámokfutáshoz, az se tetszene, vagy ez egészen más? (Ha lenne persze ilyen nemzet!!!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!