Isten nyelvi ostora

2010. december 06. 15:10

Elnök úr! Az rendben van, hogy ember nincs, aki jogi diploma nélkül felfogna egy jogszabályt?

2010. december 06. 15:10
„A minap megírtam már itt – Schmitt Pál előző leiratának ürügyén, ugye –, hogy egy nyelvet nem lehet (per def. és ab ovo nem lehet) ápolni és fejleszteni. De jó, vegyünk vissza, hunyorítsunk, tegyünk úgy, mintha nem volna a nyelv szó ezekben a dumákban metafora, és vegyük komolyan az államelnöki buzgalmat! Tehát a köznyelvet és a tájnyelveket óvni, ápolni és fejleszteni kell. Fasza. Tessék mondani, a többi nyelvváltozatot nem? A szaknyelvek jól vannak úgy, ahogy vannak?

Ha el találnám fogadni, hogy lehet nyelvváltozatokat apolni és ápolni, becs szó, a jogi szaknyelven kezdeném. Elnök úr! Az rendben van, hogy ember nincs, aki jogi diploma nélkül felfogna egy jogszabályt? (Mi több, állítom, a jogi diplomával bírók többsége se.) Az orvosok, mérnökök, gazdászok nyelve burjánozhat nyesetlen? Ők pofázhatnak összevissza? Ne má!

És mi van a mindenféle rétegnyelvekkel? Azok le vannak szarva? Ha az interneten »írva beszélt« nyelvet vagy az úgynevezett ifjúsági nyelvet (bahh, minő ásatag, pártállami fogalom) nem kell »óvni, ápolni, fejleszteni«, akkor – tessen mondani – miért kell minden nyelvápoló műsorban, publikációban annyit foglalkozni velük? Most akkor okés, vagy nem okés? Mi a fészkes fenéről tetszik agyalni, elnök úr?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2010. december 07. 08:50
Reisz András palóc. Ízes palóc nyelvjárásban elmondott meteorológiai jelentései kimondottan tetszenek. Harmónikus ember szájából karakteresen is hangzik. Tehát ezt is lehet, mert szép. Nekem nem is elsősorban ilyen gondjaim vannak ezzel a cikkel, hanem inkább az, hogy ismét kartáccsal lőtt e fényes tekin-(tetű) újságíró. Nem valamiért, hanem valami ellen. Így értékét vesztette, már az utolsó pont után lenyomott enter pillanatában. Arról nem is beszélve, hogy írástudóként a nyelvhelyességet védő cikkben nem használok "fasza" kifejezéseket, mert automatikusan hiteltelenítem mondandómat. Máshova esetleg akár passzolhatna is, bár efelől is vannak. Azt hiszem pusztán arányérzékről van itt szó. Pontosabban annak a hiányáról. A cím meg már eleve elmond mindent.
vendée
2010. december 07. 08:09
Nem akarom megbántani a cikk íróját, de elolvasva írását, ismét igazolva látom, hogy mennyire nehéz nyelv a magyar.:-)
katalin89
2010. december 06. 20:49
Köszönöm, utána fogok nézni. Tényleg érdekes, most belegondoltam, hogy mi az egyetemen mennyire csak a dolgok egyik oldalát látjuk. Persze, nem mondom, hogy feltétlenül az a rossz oldal. Csak elgondolkodtató, és talán ezért is érdemes ilyen cikkeket és blogokat olvasni. Egyébként belenéztem a blogodba és nagyon tetszik :) Bár bevallom nem értettem mindent, de tetszik ahogy írsz.
atila68
2010. december 06. 20:16
Az index.hu közelébe már mindenkit odaengednek? Persze ha azt nézem, hogy napra nap nem telik helyesírási hiba mentesen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!