Kihalásra ítélve

2011. január 26. 11:11

A homályos, idejétmúlt és antidemokratikus médiatörvény bukásra van ítélve, bármennyire is erőlteti a Fidesz.

2011. január 26. 11:11
„Az Index.hu-n, az egyik vezető magyar internetes hírportálon több tényfeltáró írásom is megjelent az elmúlt évtizedben, ám a legtöbbjük észrevétlenül maradt, mert a politika által vezérelt mainstream sajtónak nem állt érdekében ezeket az ügyeket napirenden tartani. A legnagyobb hatást a 2006-os kormányellenes tüntetések és zavargások során elkövetett rendőri brutalitásról és jogsértésekről szóló cikksorozatom váltotta ki írásaim közül, amely könyv formájában is megjelenhetett. Részben azért kapott ilyen jelentős figyelmet ez a sorozat, és azért nem maradhattak a bűncselekmények következmények nélkül, mert az akkori ellenzéki erő, a Fidesz fontosnak találta, és rendszeresen meghívtak televíziójuk hírműsoraiba, hogy beszámoljak arról, mit sikerült kiderítenem.

Politikai korrupcióról szóló cikkeim sosem kaptak ekkora érdeklődést a médiától, mert míg a politikai körök kisebb ügyeket kiszivárogtatnak a hozzájuk közel álló médiának, addig a színfalak mögött politikai szimpátiájuktól függetlenül együttműködnek milliárdos nagyságrendű korrupt ügyekben, és egyesített erővel némítanak el minden médiát, amely feltárni igyekszik működésüket. Például amikor kiderítettem, hogy az előző, szocialista kormány milliárdokkal akar támogatni egy spanyol vállalatot, hogy egy kétséges motorversenypályát magánberuházásként építsenek, a Fidesz újságaival és televízióival együtt néma maradt. Kiderült, hogy a beruházót az akkori ellenzéki politikai vezetőkhöz is szoros kapcsolat fűzi, akik éppen ezért nem érezték szükségét, hogy leleplezzék a vállalat gyanús ügyleteit a szocialista kormánnyal.

Hasonló történeteket valószínűleg nem fogok tudni megírni vagy publikálni az új, Fidesz által kirótt, szigorú médiatörvény alatt, mert a törvény mind a nyomtatott, mind az online médiát olyan szigorúan szabályozza, mint a rádiókat vagy a televíziókat. (...) Azt hiszem, ez a homályos, idejétmúlt és antidemokratikus jogszabály bukásra van ítélve, bármennyire is erőlteti a Fidesz. Az internet korában többé nem lehetséges elfojtani a kritikus hangokat. A régi médiának alkalmazkodnia kell ehhez az új környezethez, ahogyan a törvény az ellenőrzés és a kényszer régi reflexeit is próbára teszi.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stanc
2011. január 27. 01:37
Bodoky Tamásnak címezve: Bolond beszéd, de van benne ráció! Sajnos!
HattoryHanzo
2011. január 26. 19:39
"Magyarország felül fogja vizsgálni a médiatörvényt, és olyan megoldást talál, amely mindenki számára kielégítő lesz" - közölte Martonyi János külügyminiszter újságírókkal szerdán Brüsszelben
Amőbandita
2011. január 26. 18:19
Lehet, hogy valamiről lemaradtam, elmondaná valaki, hogy az új médiatörvény miatt Bodoky miért nem jelentethet meg a korábbiakhoz hasonló tényfeltáró cikkeket? És még egy: miért baj az, hogy az on line tartalmakra is hasonló szabályok vonatkoznak, mint az off linera? Nem arról volt szó eddig, hogy az on line médiumok lecserélik az off line-t, stb? Ez csak úgy történhet meg, hogy a netes újságokra nem vonatkoznak a papíralapon megjelenőkre irányadó szabályok? Miért? Miért baj az, ha egy netes újságként üzemelő blognak regisztrálnia kell magát? Ezzel vége a szólásszabadságnak? Ha ezt a logikát követjük, a nyomtatott sajtó idejében egyáltalán nem volt sajtószabadság, mert azokat is regisztrálni kellett.
tevevanegypupu
2011. január 26. 17:54
Eppen igy ervelt orban is az EU-ban ahogy Bodoky: hogy kepzeli barki, hogy az internet koraban titokban lehet tartani barmit? Egyebirant ami a legjobban idegesit az ilyen-olyan riportoknal, amikor a gyanut igy hintik: meg nem nevezett forrasbol..neve elhallgatasat kero partkozeli politikus mondja..Mi ebben a plane? Ki es mit bizonyit ezzel? Ezek pletykak es sokszor tonkre lehet tenni vele artatlanokat is politikai inditatasbol vagy akar azert mert nem hajlando valamit megtenni amit a szinfalak mogott kivannak tole.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!