Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Miért stabil a Fidesz népszerűsége?

2011. január 10. 15:27

A sajtószabadságról vagy a magánnyugdíjpénztárak államosításáról szóló vitákat a választópolgárok többsége nem tartja fontosnak.

2011. január 10. 15:27

„A kétharmados győzelem felhatalmazást adott Orbán Viktor pártjának, hogy – amint Navracsics Tibor is kijelentette – új rendszert építsen. A fő kérdés alighanem az, hogy a megszülető jogi konstrukció és politikai gyakorlat jobban összhangban lesz-e a magyar társadalom értékvilágával, mint az előző, akkor van ugyanis egyáltalán esélye annak, hogy némi változást eszközöljön benne.  Alighanem hibát követnénk el, ha olyan leegyszerűsítő következtetésre jutnánk, hogy akkor a Fidesz célja egy paternalista, államközpontú berendezkedés megteremtése, hiszen ez felel meg leginkább a társadalom értékítéleteinek. A kép ennél minden bizonnyal jóval bonyolultabb, jól jelzi ezt az igazságügyi miniszter nyilatkozata is: »...a most kiépülő rendszer sokkal közelebb áll a nyugati típusú demokráciákhoz, mint az eddigi.«

Természetesen feltételezhetjük azt is, hogy Navracsics hatalmi arroganciája mondatta ezt, vagy, hogy álláspontja nem felel meg a Fidesz politikájának, a saját pártján belüli ellenzéket képviseli. Azonban ez alapján látható, hogy a kormánypártokon belül vannak olyan erők, amelyek a jobboldal számára kívánják megszerezni a nyugatias jelzőt, vagyis megkísérelnek egy olyan konstrukciót létrehozni, amely egyszerre megfelel a nyugati/liberális követelményeknek, és viszi közelebb a politikát a társadalmi valósághoz. A célok mellett a hiányosságok is nagyon hamar felszínre kerültek, hiszen az ellentétes előjelű elvárásoknak nagyon nehéz egyszerre megfelelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dadi56
2011. január 11. 09:33
A fideszt nem kell bántani, azok akik minden rezdülésére támadásba lendülnek a megbukott korrupt rezsim tagjai, fizett bérrtolnokai. Azok az idegenszívű banditák, akiknek az országunk kellene, még kevesebben vannak, meg tudtuk buktatni őket, soha többé nem engedjük, hogy megkaparintsák a hatalmat.
OmegaMale
2011. január 11. 08:48
"A sajtószabadságról vagy a magánnyugdíjpénztárak államosításáról szóló vitákat a választópolgárok többsége nem tartja fontosnak. " Tipikus ballib magatartás, kudarc esetén rákenni mindent a buta emberekre (szoci verzió: *nem sikerült elmagyarázni a zembereknek*). Ők a megvilágosult messiások kis csoportja, akiket meg sem érdemel a nép... :D. Tényleg kár belénk a sok ész, miért nem kerüljük a konfrontációt (és egymást) inkább? Józsi bá nem kúrja fel az agyát a sok *hülyén*, mi meg nem kúrjuk fel az agyunkat Józsi bán. Mi,*hülyék* olyan bagatell témákon rugózunk inkább, mint az államadósság, a hiánycélok, a gazdaság rövidtávú stabilitása vagy mondjuk az az elképesztő mennyiségű hűtlen kezelés, sikkasztás, korrupció botrányos szerzdés, vagy éppen köztörvényes bűncselekmény, ami éves szinten százmilliárdos kárt okozott az országnak és kedves messiások hozták össze.
marós
2011. január 11. 06:56
Ez a hűlyegyerek vak, és süket, nem vette észre, hogy a bukott, korrupt rezsimet, vezetőit, bértollnokait milyen mértelen, módon megutálta a választók meghatározó többséga.
felfújta a szél
2011. január 10. 23:14
Sajnálom a HVG-t ami egykor még ugyan pártos lap volt, de adott a hitelességre. Úgy látszik ez ma már nem elég a fennmaradáshoz. Egy ilyen íráshoz például közvéleménykutatási adatok kellenének, máskülönben csak véleménycikk, amivel tele van a padlás (meg az Index)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!