Nyerésre állunk

2011. január 31. 09:59

Az Unióban a konzervatív néppártok képviselik a baloldali értékrendet és furcsa módon, sok szocialista párt a jobboldalit.

2011. január 31. 09:59

»Madár István már június elején A Matolcsy-program bukásra áll címen írt cikket, kifejtve, hogy sem az európai adósságválságtól rettegő piac, sem a piactól tartó nemzetközi intézmények nem járulnak hozzá ahhoz, hogy Matolcsy György gazdaságpolitikai vízióján haladjon végig az ország.« (Karsai Gábor)

Tényleg? Mintha épp fordítva lenne: nyerésre állunk. 2010-ben az Unió 5. legalacsonyabb költségvetési hiányát értük el, idén a 4-5. helyen leszünk és a svédekkel együtt csak mi leszünk képesek csökkenteni az államadósság szintjét. Nem szankcionálják a magán-nyugdíjpénztári átalakításunkat, az EKB elnöke nem emelt kifogást a Monetáris Tanács választási szabályainak módosítása ügyében, és a Költségvetési Tanács átalakításáról már mindenki számára kiderült, hogy a kontroll erősödik, nem pedig gyengül, mert az új összetételű Tanács »árumegállító« jogot kap: egyetértése nélkül nem is mehet a költségvetés a Parlament elé. A növekedés 2010-ben tervezett mínusz 0,9 % helyett plusz 1 % lesz, és mára általános a vélemény, hogy idén 3 % közelében alakul, ami egy közeli beruházási és fogyasztási fordulat eredménye lesz.

Óvatosan megkérdezem: tényleg olyan rossz az irány?

»A gazdaságpolitika első halásos bűne az, amikor átmeneti megoldásokkal finanszíroznak tartós programokat, tartós adócsökkentést ideiglenesnek szánt válságadókkal.« (Karsai Gábor és Hamecz István)

Ha így lenne, vétek lenne - de nincs így. A válságadók az állami nyugdíjkassza és az állami egészségügyi alap hiányát finanszírozzák. Első esetben közel 900 milliárd forintos, második esetben 725 milliárd forintos lyuk tátong idén a két alapban, ennyivel kisebb a bevétel, mint a kiadás. A válságadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések, valamint a vagyon egy része épp e két lyuk betömését célozzák. Természetesen csak átmenetileg, ezért van szükség a nyugdíjrendszer, sőt az egészségügyi rendszer reformjára.

Lássunk tisztán: a halálos bűn az volt, amikor a balliberális kormányok 2002. után elengedték az államadósságot. 1998-2002. között 57 %-ról 52 %-ra csökkent az államadósság szintje Magyarországon, míg a 2002-es kormányváltást követő 8 évben 52 %-ról 82 %-ra szökött fel. Ez volt a halálos bűn! (...)

»A FIDESZ döntéseiben több a baloldali érték, mint az un. MSZP-nél.« (W.FZ)

Szerintem is így van, aminek egyszerű az oka: néppárt vagyunk. Ma az Unióban valójában a konzervatív néppártok képviselik a baloldali értékrendet és furcsa módon, sok szocialista-szociáldemokrata párt a jobboldalit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
suski
2011. január 31. 11:21
Az egykulcsos adó nem éppen "baloldali" ( a nyugati értelemben) elem, és nem is a szociális piacgazdaság felé mutat. Én nem nézem ki Matolcsyból , hogy ő fogja feltalálni az új gazdasági receptet a világ számára...de ne legyen igazam.
Winston Smith
2011. január 31. 11:20
"A növekedés 2010-ben tervezett mínusz 0,9 % helyett plusz 1 % lesz, és mára általános a vélemény, hogy idén 3 % közelében alakul, ami egy közeli beruházási és fogyasztási fordulat eredménye lesz." Fogyasztási fordulat?!! Ki fog többet fogyasztani? Az 1 millió BAR-listás? vagy az a 2-300 ezer, akinek hamarosan bedől a lakáshitele, és utcára kerül? ________________ "Magyarországon a térség legmagasabb adóterhelésével és legmagasabb adóbürokráciájával biztosan nem lennénk képesek gyorsítani a GDP-növekedést, új munkahelyeket teremteni és emelni a versenyképességet. Ezért csökkentjük az adócentralizációt a 2009-es 39,5 %-ról 2014-re 33 %-ra ." Lássuk csak, jól értem-e: 6%-kal csökken az adó, és ebből várják a gazdaság rendbetételét? Képtelenség. _________________ "A magyar nyugdíjrendszer gondjaira a nyugdíjrendszeren kívül van a válasz: 2020-ig 1 millióval több munkahely és 2030-ig 1 millióval több gyermek tarthatja fenn a megreformált magyar nyugdíjrendszert." A mostani családi adó meg jövedelmi adó 1,31-ről 1,39-re fogja várhatóan emelni a családonként gyerekszámot. Ami egyszerűen kevés. ahhoz, hogy 1 millió új gyerek legyen gondolom egyébként, azért ez a szép kerek szám, hogy az egyszerű ember is értse: 10 év,. 1 milka új munkahely, 1 milka gyerek. tiszta sor. Tragikus. ________________ "mint tudjuk, új közgazdaságra van szükség, mert új világban élünk." És ami új, az csak jobb lehet, mint a régi? Ez miféle érv? Ez lófütty. _________________ Ja, és ez mondta, hogy 2030-ra utolérjük a zúnijó átlagát? :D Sztálin elvtárs mondott hasonlókat a kapitalisták átlagáról ("különben el fognak minket taposni"). Nevetséges és szánalmas egyszerre.
dogohungaris
2011. január 31. 11:14
Ebben a polémiában szét kell választanni a célokat és az eszközöket. A jobboldali pártok által megfogalmazott célok igenis jobboldali,konzervativ értékek mentén elérendő célok. Az alkalmazott eszközökről pedig sokszor csak sarkítva lehet meghatározni, hogy azok "jobb-,vagy baloldaliak". De nem igazán érdekes, mert az eszközök folyamatosan változhatnak, alkalmazkodva a helyzethez. Talán az is egy konzervatív érték,hogy nem ragaszkodunk egy dogmához.
Thomas Müller
2011. január 31. 11:13
Ha volt valaha normális baloldal Magyarországon, az valamikor 100 évvel ezelőtt lehetett. Egyébként a baloldal nem áll másból, mint a "merjünk kicsik lenni" mentalitásból, az emberek segélyen tartásából, elszegényítéséből, a jövő feléléséből, egy helyben topogásból. Szerintem Gyurcsányék tényleg baloldaliak, és sajnos ez a baloldal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!