Tőzsdén kívül, likviden

2011. január 12. 10:38

Rengeteg történetet ismer mindenki kisemmizett kisebbségi részvényesekről.

2011. január 12. 10:38

„Bár a tőzsde rövid távú szemlélete kevésbé probléma, a stratégiai környezet átláthatatlansága nagyon is az. Nálunk nincsenek iparági elemzések, kutatások, és a személyes különérdekekkel átszőtt magyar üzleti élet egyébként is kevésbé megfogható külső elemzésekkel, mint például az amerikai. Egy ilyen helyzetben a tőzsdei elemző vagy befektető sokkal roszszabb helyzetben van, mint a bennfentes.

Sok középvállalat van, amelynek pénzre lenne szüksége, és cserébe kisebbségi részesedést is hajlandók lennének adni, mégsem alakult ki még hasonló piac Magyarországon. Ennek minden bizonnyal a bizalomhiány az oka. Rengeteg történetet ismer mindenki kisemmizett kisebbségi részvényesekről, és a hazai üzleti és joggyakorlat valóban nem ad sok nyugalomra okot a kérdésben.

Mégis van ok bizakodásra. Amikor ugyanis az írott szabályokban és az államban nem bízhatunk, akkor nagyon felértékelődik a személyes reputáció (és a nyers erő, de ez egy másik vonal). A hazai üzleti élet pedig kellően kicsi ahhoz, hogy ezek a reputációk ellenőrizhetők legyenek – ha valaki immáron tíz éve nem veri át az üzletfeleit, az jövőre sem fogja. A kilencvenes években még lényegesen kevesebb ilyen vállalkozó lett sikeres, mint az elmúlt tízben. Szépen lassan el fogjuk érni a kritikus tömeget belőlük, és akkor akár el is indulhat a tőzsdén kívüli kisebbségi részesedések kereskedelme.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heima
2011. január 12. 19:49
végre vlaminek értelme is van a véleményrovatban:)
drieno
2011. január 12. 17:09
"Nálunk nincsenek iparági elemzések, kutatások" talán, mert nincsenek már iparágak, amelyeket elemezni lehetne, aki meg kicsit többet tud, mint az átlag egy piacról (kit kell korrumpálni és hogyan, ha labdába akar rúgni), megtartja magának...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!