Kik voltak az SZT-tisztek? Miről tudhatott Schmitt Pál?

2011. március 12. 09:44

Pártállástól függően a sajtó egyes személyeket kiragadva próbálja lejáratni az illető mögött vélt politikai formációt.

2011. március 12. 09:44

„Nem gondoltam volna, hogy kutatásom következménye az lesz, hogy a Külügyminisztérium az SZT-tisztjei azonnali elbocsátásáról dönt. Ezt igazságtalannak tartom velük szemben, hiszen a nemzeti együttműködés kormánya mögött felsorakozhattak eddig volt MSZMP PB tagok is és akkor senki sem húzta fel az orrát. Lehetne beszélni arról, hogy a volt nomenklatúra képviselői és kiszolgálói közül milyen szinten kellene vonalat húzni annak érdekében, hogy ők ne vegyenek részt a közéletben – de úgy hogy a volt MSZMP tag és 1979-től diplomata Martonyi János tartsa ezt összeférhetetlennek, miközben ő maga hivatalban marad, ez ízléstelen.(...)

Érdekes módon eddig senkinek sem tűnt fel, hogy az SZT-tiszti adatbázis Schmitt Pállal kapcsolatba hozható adatokat is tartalmaz. Schmitt önéletrajza szerint 1976 és 1981 között az Astoria szállóban dolgozott, mint igazgatóhelyettes. Ebben a funcióban többek között a szobakiosztásért is felelt. Más forrásokból tudjuk, hogy az Astoria szálló betechnikázott objektum volt, amelyet az állambiztonság előszeretettel használt célszemélyeivel szemben.(...)

Végezetül szólni kell a személyes felelősségről is. Pártállástól függően a sajtó egyes személyeket kiragadva próbálja lejáratni az illető mögött vélt politikai formációt – ezért esik olyan sok szó Medgyessy Péterről illetve John Edéről, akinek lánya, John Emese az SZDSZ színeiben politizált. Valójában az SZT-tisztek jelentős része semmivel sem volt aktívabb a diktatúra fenntartásában, mint egy járási párttitkár. John Ede esetében ráadásul SZT-tiszti tevékenysége gyakorlatilag formálisnak tekinthető, ellentétben azzal, hogy később a Pártközpont gazdasági osztályára került, az 1980-as években pedig Magyarország líbiai nagykövete lett. Utóbbi szerepekben lényegesen több hatalommal rendelkezett, mint SZT-tisztként. Ezt viszont a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap vagy a Hír-Tv nem tartja fontosnak, mivel ha ezt kritizálnák, akkor a jelenlegi Fidesz kormány korifeusainak egy része sem állhatna meg a nyilvánosság előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2011. március 12. 20:25
Most azt mondjátok meg, hogy miért polgármester még mindig, Karkus a III/III-as besúgó?
de karatna
2011. március 12. 19:37
A kis Ungváry hajlamos a sunyiskodásra és a helytelen értékelésre. Egynémely családtagomat igencsak elfogadhatatlan módon állította be a " kétfrontos harc" című rögeszmefuttatásában, különösen, ami a " Magyar Közösségeket" illeti. Ungváryt köti a származása és a szocializációja. Nem tud és nem is lehet ezekből kibújni, különösen nem egy kurva anyázós apával a háttérben!
várúr
2011. március 12. 17:56
"Schmitt kapcsolatba hozható..." - mondja a magát történésznek gondoló Ungváry. Szobakiosztás, betechnikázás.... Bezzeg a John nevű tiszt, majd párközponti dolgozó, líbiai nagykövet ártatlan. Ungváry a jellemtelenséggel ("nem gondoltam...") nemcsak kapcsolatba hozható, de meg is valósítja. Hiába, az alma a fájától nem gurul messze. Hamarább kellett volna kurvaanyázó apukáddal és a szoci pártközponttal egyeztetni kedves Krisztián és nem felvenni a kutatási támogatást Kósa debreceni bürgermeistertől.
bmucsai
2011. március 12. 17:46
Ungvári, te kis köcsög! Mit tudhatott Schmitt Pál? Te nem éltél a diktatúrában, különösen a 60-as, 70-es években! Ne próbálj senkit minősíteni! Tudod akkoriban nagyon óvatosak voltak az emberek. Ha barátokra leltél a munkahelyeden, megmondták ki az SZT tiszt, és akkor szerencséd volt. Tudtad kivel nem szabd huzakodni, ki előtt kell semminek tűnni, ki az akinek véleményét parancsnak értelmezd, mert különben egy életre elintéznek, esetleg börtönben találod magad. Kivétel, ha zsidó vagy mert akkor sok mindent megúszhatsz. Kopasz seggű keresztény szabad ember, szabad országban, azt csinál amit szabad. Érted? Barom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!