Te milyen pasira vágysz?

2011. március 01. 14:40

A pillantástól a kis Bambi megszeppen, fülei lelapulnak, s mellső lábacskái kissé megroggyannak.

2011. március 01. 14:40

„Valaha a férfitekintet legnagyobb erénye a tisztánlátás volt. A tisztánlátás azt jelentette, hogy a férfi a szemével nemcsak nézett, hanem látott is. Nem vetített semmit, mert vetíteni másra csakis olyasmit szoktunk, amit magunkban elfojtunk, vagy nem óhajtunk észrevenni, és az igazi férfi önmagával tisztában van - nincs mit vetíteni. Ez a tisztánlátás lélektani értelme. (Tudom, mit gondolsz! Hogy ilyen ma nincs. Persze, hogy nincs. Én az igaziról beszélek.) Az ilyen emberi tekintetben van valami sugárzó napszerűség. Ha valakire ránéz, az úgy érzi, rásüt a nap. Hogy alaposan rá van nézve. Arca vakító fénybe kerül, és a világosság behatol nemcsak a lelkébe, de még a csontjaiba is.

Walt Disney Bambi című filmjében van egy gyönyörű jelenet. Azért láttam már százszor is, mert Veronika, a kisunokám (lány!) mindig ezt követeli. Feltűnik az erdőben egy agancsos Szarvas. Pompás, mint egy mitikus király. Nagy, domború mellkasa van. Tartása egyenes, agancsa szinte a csillagokat éri. Az őzikék mind elnémulnak. Még a pici Bambi is. Csend lesz a mezőn. Megszűnik a nőstények és a kicsinyek karattyolása. És jön-jön az erdőből a királyi Szarvas, lassú, méltóságteljes léptekkel. Domború mellel, büszke, fölemelt fejjel. Agancsa királyi korona. Lassan közeledik a kis Bambi felé. Nem siet. Megáll előtte. Messze néző tekintetét lassan elfordítja a mező távoli horizontjáról, s lenéz a kis őzikére.

Nem lenéz rá, hanem rátekint. Hosszan. Áthatóan. Mélyen. Óriási, barna szemei moccanatlanok. Ettől a pillantástól a kis Bambi megszeppen, fülei lelapulnak, s mellső lábacskái kissé megroggyannak, mint aki térdre akar hullani. Mellbe löki egy sohasem tapasztalt erő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civilina
2011. március 02. 12:12
Szia Röviden! Örülök, hogy hozzászóltál, u.i. szerintem Te és Kérdés vagytok az a két ember, akikkel valóban emberi hangnemben tudott beszélgetni. Már Milokát sem volt képes elviselni, a többiekről nem is beszélve. Egyszer végigolvastam - azt hiszem - Kérdés és közte lezajlott éjszakai csevegést, amin igazán meglepődtem. Ezen felbátorodva írtam neki vagy két, kedves mondatot, egyébként soha, mert igazából nem szerettem olvasni a hozzászólásait. Nahát, a válaszát azóta sem tudtam zsebre rakni!
wartog
2011. március 02. 06:43
A férfi? Van aki tanulja, van aki tanítja,van aki magyarázza, és van aki tudja!
Csubakka
2011. március 01. 19:03
Stapo Müller
müller
2011. március 01. 17:41
Nem olvastam Müller Péter egy könyvét sem, de ha azok is olyanok, mint a médiában előforduló megnyilvánulásai, akkor nyugodtan kiadhatná őket "Közhelygyűjtemény" vagy "Hogyan beszéljünk áhítattal a semmiről" címmel is. Mondjuk még mindig jobb (kevésbé rossz) ez a faszi, mint a sok nullszériás senkiházi médiabohóc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!