Miért fogy a magyar?

2011. június 26. 11:06

Szinte minden politikai lépés indoklásában szerepel a »katasztrofális« népességfogyás megállítása, gyakorlatban viszont szinte senki nem foglalkozik azzal, hogy kikutassa, mikor, hogyan és miért születnek vagy halnak meg az emberek.

2011. június 26. 11:06

A növekvő árak, az apadó bérek, a szociális válság, a jogbizonytalanság. Elment az emberek kedve az élettől a Fidesz miatt, sugallták, ha ezt így nem is állították. Meglehet, hogy igazuk van, csak éppen ennél fontosabb, hogy ilyesmit nem lehet bebizonyítani. Szinte minden politikai lépés indoklásában szerepel a »katasztrofális« népességfogyás megállítása, gyakorlatban viszont szinte senki nem foglalkozik azzal, hogy kikutassa, mikor, hogyan és miért születnek vagy halnak meg az emberek.

Maga Kamarás Ferenc, a KSH – Népesedéstudományi Kutatóintézet főtanácsadója is azt mondja: a statisztikai hivatalnak az adatgyűjtéskor nincs lehetősége arra, hogy vizsgálja, milyen korúak s miért haltak meg azok, akik egy adott időszakban elmentek. Így végképp nincs magyarázata az idei 3,1 százalékos emelkedésre, miközben korábban ezzel ellenkező tendenciák voltak. Ő is csak találgatni tud.

A trendekből azért az kiderül, hogy a kilencvenes évek közepétől 2002-ig volt javulás a halálozási adatokban, aztán lassú stagnálás következett, míg az elmúlt egy-két évben ismét romlik a helyzet. Nem javul a halandóság, nem emelkedik a várható élettartam.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szoffi88
2011. június 28. 16:38
Miért fogy a magyar ? Ki mondta ,hogy ez negatívan kell venni? Manipulálásra és agymosásra épül minden olyan cikk ,ami arra utal,hogy a józan észt mellőzve vállalj gyereket ,mert pénzt kapsz majd érte . Fogyasztókat akarnak termelni ezt jobb ha tudjátok . Egy nemzet fennmaradásához sokkalta kevesebb ember is elegendő . A globális felmelegedés sem véletlenül van. Igen , Mi még távol állunk tőle ,ettől függetlenül (mivel az átlagéletkor is nő ) ha több EMBER születik ,abból ugyancsak több nyugdíjas is lesz egyszer ,ami az utódoknak még több nehészséggel jár eltartani .Arról nem beszélve ,hogy NEM LEHET növelni minden gátat áthágva a végtelenségig a népességet ! Határon túliakkal 13-14 millióan vagyunk ,miről is van szó? Drasztikus népességfogyás? Köze sincs hozzá ...........Az volna drasztikus ,ha évi 90-100 ezer fővel csökkennénk. Minden be akarnak állni sokallta sötétebb szemszögből és látásmódból . Iszonyat sok cikket elolvastam és embereket is kérdeztem (nagyon sokat) a gyerekvállalástól elkezdve a családig ,hogy miért alapítja stb. Nagyon sokan bánták például ,hogy "nagy családban " nevelkedtek ,illetve azt generáltak .Sok volt a megfásult szülő,aki ha ma lenne max. egyet vállalna ! Történetesen én is rengeteg boldogtalan embert és fiatal szülőt látok gyerekkel . Nem boldogítja őket a családi élet ,mert nem szívből ,hanem pusztán megfelelésből hozták létre ezt . Álmaikat rég feladták.Boldogtalanok . Mikor értik meg végre : egy ország identitása az ember minőségében kezdődik és nem a mennyiség növelésében . Nézzetek utána mennyi "kis" állam létezik . Élnek ! Gazdaság kielégítően működik . Nem haltak ki............... Magyar nők : A legjobb dolog ,ami történhetett velük ,hogy lenni akartak valakik és bizonyítani akarnak önmaguknak . Ezt tisztelem . Azokat is akik, azért szülnek ,mert pénzük van rá és nem azért ,hogy a gyerek által pénzhez jussanak !(magyarokra is gondolok) Magyarország egy hím soviniszta ország. Itt a nő már "nem jó " kategóriába tartozik ,ha nem lehet megdugni meg nem hordja ki a "férfi" spermáját ,mint egy inkubátor. A kisebb ,romboló etnikumi közösségek számát is megállítani kell ,s nem népesedési versenyt rendezni velük . Mi nem ők vagyunk . U.I : Figyelembe venni azt is ,hogy amíg egyetlen magyar is irigy s,megölné a szomszéd tehenét is .addig mindig sokan leszünk......... Nagy Zsófia
Juraviel.IhuanBedvin
2011. június 26. 14:13
Spengler "A Nyugat alkonya" c. művének az új fordítására és kiadására épp a minap hívta fel valaki a figyelmünk egy másik írásnál, amit köszönök, mert már régóta el akarom olvasni. Bár azt mondják és egyet is értek, hogy kritikus szemmel és fenntartásokkal kell méltatni és/vagy kezelni, tegnap épp eme ajánlás során rá is kerestem és rá is találtam egy hosszabb idézetre, amit még az előző, 1994-es kiadásból tették közé egy honlapon a népesedési/demográfiai problémakör és Demény Pál által tartott előadás kapcsán. Ajánlom mindenki figyelmébe: http://nepesedes.hu/drupal/node/36 Érdekes gondolatai vannak, főleg, hogy eme folyamatot "a történelem ismétli önmagát" vonalán haladva szemlélteti, meglehetősen forráshiányosan, töredékesen, értve ezalatt, hogy megjelölés nélkül (hozzátéve, hogy az idézet csak "kiragadvány" a második kötetből). Azonban sarkítva talán nekünk már nem mond túlságosan újat (mivel elég sok helyütt hangoztatják), hogy a probléma mélyén az egyik ok, mint a család-közösség "alulra szorulása" szemben az egyéni úttal rejtezik, mégis jól megragadja a helyzet egyik forrását. Mindenképp elgondolkodtató írás. A tekintetben is, hogy vajon túl tudunk-e jutni a jelenlegi válságon (nemcsak a népesedési tekintetben), vagy még lejjebb süllyedünk, elkerülhetetlenül.
OrangeOrder
2011. június 26. 13:37
Ez egy ugyanolyan téves mérce, mint a GDP - nem jelzi kellően, hogy mi van mögötte. Azt mondom, kibírjuk, ha csak 7-8-9 millióan leszünk hosszabb távon. És? Itt a minőség a lényeg. Azt a keveset meg kell becsülni, és persze rávenni a megélhetési gyerekgyárakat, hogy különös hobbijukkal álljanak le. Én mindenesetre megteszem majd a magamét, ha eljön az ideje. De csak azért, hogy "legyen", nem rohanok máris gyereket csinálni.
Mardel
2011. június 26. 12:47
Amúgy Kedves, Mocskos népszabóban Írogató Bányaló! Kedvenc etnikumotokat miért nem emeltétek fel már? Vagy jól értem, 2002 után stagnálás, majd hanyatlás? Ki vezette akkor az országot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!