Miért fogyunk?

2011. június 25. 10:44

Tizenegy százalékkal kevesebb baba született Magyarországon az év első negyedében, mint egy évvel korábban.

2011. június 25. 10:44
Danó Anna
NOL

„Tizenegy százalékkal kevesebb baba született Magyarországon az év első negyedében, mint egy évvel korábban, viszont három százalékkal többen haltak meg. A KSH adatsorának nyilvánosságra hozatala után néhány órával a szocialisták már biztosan tudták: mindennek az elhibázott kormányzati politika az oka.

A növekvő árak, az apadó bérek, a szociális válság, a jogbizonytalanság. Elment az emberek kedve az élettől a Fidesz miatt, sugallták, ha ezt így nem is állították. Meglehet, hogy igazuk van, csak éppen ennél fontosabb, hogy ilyesmit nem lehet bebizonyítani. Szinte minden politikai lépés indoklásában szerepel a »katasztrofális« népességfogyás megállítása, gyakorlatban viszont szinte senki nem foglalkozik azzal, hogy kikutassa, mikor, hogyan és miért születnek vagy halnak meg az emberek. (...)

A népességcsökkenés két módon állítható meg: növelni lehet az élettartamot és ezzel párhuzamosan a születések számát. Nálunk most mindkettővel baj van. Viszont most éljük azt a vissza nem térő időszakot, amikor az utolsó nagy létszámú korosztály, a 70-es évek második felében született nemzedék nő tagjai, végre megszülhetnék a tervezett gyermekeiket. Mostanra a Ratkó-unokák bőven túllépték a harmincéves kort. Lassan kifutnak az időből. Ha mindannyian szülnének, akik egyébként feltételezhetően szeretnének még, az sem húzná ki a magyarokat a demográfiai gödörből, de valamit javíthatna a helyzeten, pláne ha azt is számba vesszük, hogy a harmincéves nők 45 százalékának még nincs gyereke. Esély is van, hiszen egy másik trend szerint jelentősen nő a szülő nők átlagos életkora. 2009-ben az összes gyermek felét 30 felett szülték a nők, ilyen nem fordult elő korábban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kordonbonto
2011. június 26. 06:00
Most a kínaiaktól megkérdezhetnénk a titkot és elkezdhetnénk indigóval sokszorosítani a sok szép magyar gyereket, hogy ne fogyón a nép.
Rivud
2011. június 25. 23:04
5gyerekes anyuka vagyok, ezért bátran állíthatom, hogy a gyereknevelés elsősorban nem pénzkérdés (még akkor sem, ha ma Mo-on teljesen igaz az, hogy aki a nagycsaládot választja, az egyszersmind az állandó lemondásokat is). Meggyőződésem, hogy ez elkeserítő statisztka mögött elsősorban a hitetlenség áll: ma az emberek pontosan ki akarják számítani a jövőt, kiszámolják, hogy mennyibe kerül a gyerek, mennyi munkaóra esik ki, stb. A hitetlenség az oka ennek, és nem látják be, hogy az élet azután mindig másképp alakul, mint ahogy az ember eltervezi. Mindig! Ráadásul a baba érkezésének van egy olyan lélektanja, hogy az ember előtte mindig csak az akadályokat látja, tele van kétséggel és félelemmel, s az akadályok mindig áthághatatlannak tűnnek. De amikor a kisbaba megérkezik, akkor a dolgok hirtelen egészen más dimenzióba kerülnek, olyanba, amilyet az ember előtte el sem tudott képzelni. A gyerekszüléshez és a neveléshez tehát elsősorban hit kell, és épp ez az, ami a modern társadalmakból kiveszett... Ezért hal ki lassan Európa, és vele együtt Mo is....
itstrue
2011. június 25. 22:58
Teljesen kiszámíthatatlan a jövő, minden. Ha tőlem akinek törvény szerint járt a nyugdíj és itt és most elvették, te hogy lehetsz benne biztos, hogy valaha fogsz kapni nyugdíjat?! Ma adnak 3 gyerek után nagyobb családi pótlékot, adókedvezményt, de honnan tudod, hogy 5 év múlva is kapni fogod?! Hát e miatt nem születnek gyerekek. Amúgy nincs is rá szükség, mert 7 milliárdan élünk a Földön és 20 év múlva ezzel az ütemmel is megduplázódunk. Szal ez egy laza mesterséges leépítés. Még aki él az is dögöljön meg!!
egysegelem
2011. június 25. 22:15
A nepessegfogyas nem Orban hibaja, de azert en megis rohogok, hogy a nagy "csaladbarat" (jelentsen ez akarmit) kormany eredmenye szarabbak, mint Gyurcsanynak voltak. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!