Miért kell tartani a kínai piactól?

2011. június 30. 10:42

Kína nem kezdő befektetőnek való vidék: zavaros menedzsment, megbízhatatlan kimutatások és persze az átláthatatlan tulajdonviszonyok.

2011. június 30. 10:42
Orbán Krisztián
Világgazdaság

„Számviteli csalás tőzsdei cégekben természetesen a világ bármelyik országában történhet és történik is. Úgy tűnik azonban, hogy Kínában határozottan gyakrabban, mint máshol. Említhetnénk rögtön a Sino Forest legnagyobb versenytársát, a China Forestryt is, amely részvényeinek kereskedése hat hónapja van felfüggesztve – hasonló indokok miatt. De emiatt omlott össze a kínai középvállalatokra specializálódott úgynevezett „reverse merger” üzletág is, amelynek segítségével elsősorban kínai cégek jutottak amerikai tőzsdére. Rengeteg ilyen vállalatról derült ki, hogy egész egyszerűen hazudtak a bevételük és az eszközeik kapcsán. Ezzel párhuzamosan lejtmenetbe váltott a más országban tőzsdén lévő kínai cégek száma. A kibocsátó tőzsdék egyre inkább tartanak a kínai vállalatoktól, míg utóbbiak sokszor nem szeretik külhoni transzparenciát. (...)

Egy fejlődő piac (emerging market) azonban elsősorban éppen abban különbözik a fejlettektől, hogy a tulajdonjog közel sem szent. És Kína ebben az értelemben is nagyon fejlődő piac. Az erdőkkel kapcsolatban például az a helyzet, hogy a nagyvállalatok sokszor korrupció segítségével szerzik meg a tulajdonos szövetkezetektől a területek bérleti jogait több évtizedre. Számos esetben azonban a nyilvánvaló korrupció miatt kitörő erőszakos megmozdulásoktól megrettenő szövetkezeti hivatalnokok megpróbálják visszaszerezni az így eladott területeket. Arról már nem is beszélve, hogy megbízható fakitermelési és fatermesztési nyilvántartás és statisztikák híján gyakorlatilag lehetetlen egy-egy nagyobb cég értékét reálisan felmérni.

A Sino Forest történetében benne van minden, ami miatt Kína nem kezdő befektetőnek való vidék: zavaros menedzsment, megbízhatatlan számviteli kimutatások és persze az átláthatatlan tulajdonviszonyok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Back2theUK
2011. június 30. 20:08
Az angliai általános sztrájkokról vajon miért nem számolt be EGYETLEN magyar híradó sem ?
Back2theUK
2011. június 30. 20:08
Az angliai általános sztrájkokról vajon miért nem számolt be EGYETLEN magyar híradó sem ?
dodóbá
2011. június 30. 19:29
http://www.indexmundi.com/china/gdp_real_growth_rate.html
dodóbá
2011. június 30. 19:23
http://www.indexmundi.com/china/gdp_real_growth_rate.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!