Cenzúrát!

2011. július 20. 07:24

Vajon miért van az, hogy minden írástudatlan, retardált, szerencsétlen tollnok végül a mesekönyvek környékén köt ki?

2011. július 20. 07:24
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Hírlap

„Vajon miért van az, hogy minden írástudatlan, retardált, szerencsétlen tollnok végül a mesekönyvek környékén köt ki? Gyakorló apaként némi betekintést nyertem a gyermekirodalom világába: a kép lesújtó. A mélységnek két bugyra van: egyfelől ott az importszemét, amelyet az ecseri piacon vett nyelvtudásukkal operáló, kiöregedett rendőrségi fogalmazóknak köszönhetően vehetünk kézbe magyarul. (...)

Szóval ötéves kisfiamnak olvasom A remete és az angyal című mesét. Én hülye, tudhatnám, hogy előkóstolás, azaz előolvasás nélkül súlyos bűn ilyet tenni. Volt egyszer egy falu, ahol élt egy gyűlölt rabló, aki megtért, remete lett belőle. Egyszer csak összetalálkozott egy baráttal, aki rávette a remetét, hogy vándoroljanak együtt, s esténként újabb és újabb családoknál kérnek szállást. »Egy fiatal házaspár lakott ott, egy kicsikéjük feküdt a bölcsőben. De az ember nem is akart a bölcsőtől felhajolni, csak nyalta-falta a kisgyermeket. Úgy szerette, hogy majd megette. Mikor megvacsoráztak a vendégek, lefeküdtek. Azt mondja a ferences: – Én az éjjel megölöm ezt a gyermeket.« Hoppá! »Apa, de miért öli meg a gyereket?« – kapom a kérdést. »Várj, kisfiam, ez egy buta mese« – mondom, majd gyorsan előrelapozok. Tényleg megöli.

A gyerekgyilkosság még a reggelinél is téma, képzelem, milyen izgalmasak lehettek Bálint fiam álmai. Köszönet a Móra kiadónak. Miért nem tették a kötet elejére a tizennyolcas karikát? Vajon mit gondolt a kedves szerkesztő, kiknek olvassák majd fel a mesét? Mert ha volt is valamiféle eredetije az újratupírozott szövegnek, akkor is legfeljebb ráncos csángók mesélhették egymásnak az esztenán, unalmas téli éjszakákon, nem pedig gyerekeknek regélték. Ennyi erővel Hitchcockot is nézethetnék a kölyökkel lámpaoltás előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2011. július 20. 17:36
Minden gyereknek korának megfelelő mesét kell mondani. 2-3 éveseknek kisautókról, kiskacsákról. Késöbb jöhetnek a Grimm, Andersen vagy népmesék.. Nem az "erőszakkal" van probléma szerintem, hanem azzal, hogy ezt nem dolgozzák fel, nem beszélik meg. Ezt nem úgy gondolom, képzelem, hogy az anyuka "Na most megbeszéljük a Hófehérkét! " kiáltással összegyüjti a csemetéket. Hanem hogy a mese olvasás közben megjegyzéseket fűz a meséhez. (ezt persze normálisan, tehát nem kezdi el szidni az irót) Mi pl otthon szoktunk beszélni filmnézés közben, és így jobban megértjük a dolgokat. A másik, hogy az esti mesének mindig békés, jó álmot hozó mesét mondjunk. Ne estére tartogassuk a komoly, elgondolkodtató meséket. A Tom és Jerry meg egy jó mese volt. Sokat néztem, és jót nevettem rajta..)
Andrej
2011. július 20. 16:58
a horrorisztikus jelenetek alapján a Piroska és farkast sem ajánlanám Huth úrnak, a de Bibliában is van pl gyilkosság/tömeggyilkosság (ez utóbbit ugyebár kötelezően fogja hallgatni a gyerek egyes iskolákban)
Trükkök Százai...
2011. július 20. 16:04
Ahelyett, hogy levonná a konzekvenciát oktondi viselkedéséből és röhögne magán, inkább világgá kürtöli és cenzúráért kiállt. Azok számára megnyugtató mindenféle tiltás, akik nem tudnak mit kezdeni a szabad döntés lehetőségével. Én se tiltanám meg a kölyöknek, hogy Huth Gergelyt olvasson, csak elmagyaráznám neki-ha megkérdezne-, hogy Huth egy balfasz. Ettől még nem egy meseírónak a zárton lenne a helye, vagy aszfaltozhatna.
blokknyomtato
2011. július 20. 12:13
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-903.html hmm?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!