Egyház, kétház... tizennégyház - avagy mi a baj az új egyházügyi törvénnyel?

2011. július 29. 11:11

Az újonnan elfogadott egyházügyi törvény, bármennyire is szeretnék egyesek az ellentétét elhitetni velünk, nem egyházellenes.

2011. július 29. 11:11
Tóth Andrea
Jobbklikk

„Az újonnan elfogadott egyházügyi törvény, bármennyire is szeretnék egyesek az ellentétét elhitetni velünk, nem egyházellenes. Nem akar megszabadulni az egyházaktól, hiszen nyitva hagyja az ajtót a vallási közösségek előtt, hogy megszerezhessék ezt a rangot. Mindösszesen annyi változott, hogy nem adják ingyen: kitartással, teológiai és hitéleti megalapozottsággal, történelmi folytonossággal lehet kiérdemelni. Egyházi rangot kaphat olyan szervezet, amely vallási tevékenységet végez elsősorban, van hitvallása, tanítása, vannak képviselői, tevékenysége nem sért semmilyen törvényt és jogszabályt, sem mások jogait, szabadságát és legalább 20 éve szervezetként működik Magyarországon. Amely szervezet teljesíti ezeket az elvárásokat, az megkaphatja a hőn ámított jogi értelemben vett egyházi rangot. De talán ez is csak egy címke és a lényeg sokkal mélyebben van: a közösség erejében, akár egyház, akár nem. (...)

Az egyházakra vonatkozó törvénykezés sérti-e az állam semlegességének elvét? A jelenlegi szabályozás, mint Semjén Zsolt rámutatott, teljes mértékben elkülöníti az egyházi és az állami szerepköröket, ugyanakkor elismeri az egyházaknak a közösség szolgálatában végzett morális és szociális tevékenységét. A korábbi kormányzati ciklusban az állam képviselői sokszor ellenségesen tekintettek az egyházakra és jogsértő módon igyekeztek visszatartani a törvény szerint nekik járó anyagiakat. Ez a helyzet mára megszűnt. Ez azonban csak annyit jelent, hogy az állam, semlegessége mellett, jogalkotó és egyben jogkövető magatartást tanúsít az egyházak iránt. Az egyházakra, ismerjük el, szükségünk van mai életünkben - nemcsak mint a hitélet kereteire, hanem mint élő és ható társadalmi erőkre, amelyek képesek arra, hogy a közösség moralitását, jellemét, tanügyét megerősítsék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sola Scriptura
2011. július 30. 10:41
"kitartással, teológiai és hitéleti megalapozottsággal, történelmi folytonossággal lehet kiérdemelni" Fenét. Akkor a bíróság jegyezné be az egyházakat, ahogy eddig is. A mondat helyesen: "politikai gazsulálással, lobbizással, párthűséggel lehet kiérdemelni".
Öreg
2011. július 29. 21:41
A pártokat ki tartja el ? A szakszervezeteket ki fizeti, mégpedig úri módon?/ Nem az adófizetők pénzéből kapnak kiemelt fizetést a szakszervezeti vezetők?/ Az egészségügyet ki tartja el /Minden évben az állam jelentős összeggel pótolja a járulékokból beérkező pénzt/ A rendőrséget, tüzoltóságot, az önkormányzatokat ki tartja el? Most végre az egyházak között csak azok maradnak, ahol hitéleti tevékenység folyik-a hivők pénzéből! Az állam csak az egyéb tevékenységeket fizeti (oktatás, gyógyítás, szociális ellátás) ugyanúgy, mint az egyéb hasonló intézményeket. És ne feledjük: a komcsik elvették a /történelmi/ egyházak vagyonát, aminek van egy ellentételezése /kárpótlás/ A csuhások/!/ emlegetése meg bunkó dolog. Persze, van aki inkább a munkásőröket szerette.
Göbbels
2011. július 29. 21:32
Ki az a mocskos történelemátírók, aki azt meri állítani, hogy az iszlám közösség, a buddhisták, a krisnások, meg még sorolhatnám tovább nem voltak itt húsz éve!! Germánusz Gyula, Vámbéry Ármin felkel a sírjából és nagyobb átrendezést csinál, mint a Múmia visszatér!!!!!
fizimókus
2011. július 29. 13:48
"...és legalább 20 éve szervezetként működik Magyarországon. " Hehe, ez csak egy "egyház" miatt kellett, pesze kétség nem fér hozzá, hogy az álkereszény pénzalapú cionizmus is tekinthető vallásnak, csak legfeljebb nem áll össze a fejemben. Amúgy ilyen irányú egyházunk már van. Nincs már neki elég pénze? Alig hiszem... Én protestánsként a katolikus egyház fényűzését is elutasítom. Nyilván egész Európa történelmét évszázadokig az egyház alakította, a politika és ez egyház egy és ugyanaz volt, aminek meg is lettek a következményei, ez elsősorban a kereszténység mai megítélésében jelentkezik. Én ebben a kérdésben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzorával, Dr. Fekete Károllyal értek egyet, aki - magát is radikálisnak tartva- egyszer megkérdezte: Mégis milyen egyház az, amit a hívei nem tudnak eltartani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!