Így osztják fel egymás közt a világot a tech-gigászok

2011. július 28. 12:45

A legnagyobb kérdés az, hogy az Apple és a Microsoft által képviselt zárt rendszer vagy a Google által hirdetett nyílt ökoszisztéma válik uralkodóvá.

2011. július 28. 12:45
Orbán Krisztián
VG.hu

„Úgy tűnik, az okostelefonok hozzák el az IT eddig be nem teljesített nagy ígéretét: az intuitív, felhasználóbarát megoldást a mindennapi problémák kezelésére. A készülékek kis mérete lehetővé teszi, hogy mindig velünk legyenek, a hálózati lefedettség általánossá válása leküzdötte a memóriakorlátokat, és végül az érintőképernyő elhozta a felhasználóbarát kezelési felületet. Ennek megfelelően várhatóan az okostelefonok lesznek azok a számítógépek, amelyeket előbb-utóbb a világ szinte valamennyi lakosa használ. Ezért lesz ez nemsokára a világ legnagyobb iparága. (...)

Ennek az iparágnak az egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy az interoperabilitás igénye miatt hosszú távon csak néhány meghatározó játékosa lehet. Hardvergyártó persze lesz rengeteg, applikációkat pedig minden bizonnyal hamarosan milliónyi cég fog írni, de a működés lelkét jelentő operációs rendszereket csak két vagy három vállalat kontrollálja majd. Erre a pozícióra jelenleg három komoly aspiráns van: az Apple, a Google és a Microsoft. (...)

Mindebben a kavalkádban a legnagyobb kérdés az, hogy az Apple és a Microsoft által képviselt zárt rendszer vagy a Google által hirdetett nyílt ökoszisztéma válik uralkodóvá. Előbbi a fogyasztó szempontjából drágább, de egy kötelező minimumminőséget biztosít. Utóbbi semmilyen átláthatóságot nem ad, és rendkívül ingadozó minőségű megoldásokat kínál, de mindezt ingyen teszi. Előbbi nem teszi kötelezővé a reklámok »élvezetét«, utóbbi gyakorlatilag igen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dávid
2011. július 29. 14:10
szóval azért merész, mint írtam is már, mert ha most ez is tűnik felhasználói szempontból a valóságnak, semmit nem jelent sem a mostani teljes iparágra, pláne a jövőre vonatkozóan. tényleg csak példálódzóan pár példa tipikus epic fail elemzésekről: - 90'es évek végi jóslat: Microsoftnak vége, Java átveszi az uralmat, éljen a platformfüggetlenség. Aztán a Sunnak lett vége, az MS óriásit húzott a .NET-tel. - IBM, ami sosem fog kiszorulni a hardverpiacról - Linux vs. Windows ezredfordulós fantazmagóriái - Html5 hype: jeleneg többen (pl. Mozilla Alapítvány, Google) már a helyi adattárolás végéről beszélnek, hiszen a "Windows 8 is html5re épít" - netpc, cloud hype stb. már említve volt "Kevés olyan embert ismerek az informatika területén, aki kellő mélységben ért a műszaki részéhez, mégis átlátja felülről (..)" egyetértek, de hogy jön ez ide? "különféle elemzők pedig ezt szokták csinálni, összefoglalják a jelen helyzetet, és ennek fényében óvatos vagy kevésbé óvatos jövendölést tesznek. A helyzetértékelés szerintem egészen jó lett (..)" Hát ő szvsz a különfélék közül egy bulvárelemző volt. Olyan axiómákra épít, amelyek még a múltban sem voltak mindig igazak (pl. szükségszerűen kevés szereplős piac), és nem láttam egy villanást sem, amiből azt kéne gondolnom h mélységeiben érti ezt a szegmenst. A helyzetértékelés - felhasználói szempontból - tényleg oké, ezzel egyetértek, csakhát ezt wireden vagy a techchruncon is olvastam már vagy tucatszor fél oldalban. Na röviden: kb. azt gondolom erről mint a technológiai elemzésekről a tőzsdén: a múltra vonatkozóan mindig hibátlanul működnek:)
kecseg
2011. július 28. 21:29
Mivel az emberek világszerte nem nagyon szeretnek fizetni,ezért sztem a google lesz a nyerő. Nekem iPhone-om van (nyertem),és elég jó kis kütyü. Kíváncsi vagyok,vajon mikor eszi meg az Almás cég a kis-nagy M-et.
Autofocus
2011. július 28. 15:47
A legnagyobb kérdések, kedves Orbán Krisztián, hogy - Mit fognak kezdeni a növekedését évtizedekre gúzsba kötő adóssághegyekkel a fejlett országok? - Hogyan hatástalanítják az elfogyó aktív, és ugrásszerűen növekedő idős lakosság miatti demográfiai időzített bombát? - A harmadik világ hogyan külzd meg a népesedési boom-mal, miből fognak etetni a kizsigerelt földeken ennyi embert az egyenlítőnél és a Szahel-övezetben, és mit kezdenek amigrációs hullámmal a fejlett államok? - A kőolaj árát a gazdasági konjunktúra vagy a gazdaságosan kiaknázható készletek drámai kiapadása mozgatja-e az elkövetkező években? Mert ezek nélkül a válaszok nélkül az Apple, a Microsoft és a Google részvényeinek bármelyikével kitörölheti a seggét a tisztelt publikum.
korona
2011. július 28. 14:48
A legnagyobb kérdés az, hogy már HARMINC SZÁZALÉKKAL kellene emelni a nyugdíamat (nyugdíjainkat), és eddig még sehol semmi! MIÉRT ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!