Matolcsy és az irigység

2011. augusztus 01. 17:36

A kormány gazdasági főideológusa szerint tehát az adófizetők legalapvetőbb motivációja az irigység.

2011. augusztus 01. 17:36
Zala Miklós
Szuverén.hu

„A kormány az egykulcsos családi adórendszert forradalmi áttörésnek tartja, mely komolyan javíthat az ország versenyképességén, és megállíthatja a népességfogyást. Bár az elmúlt egy évben nem telt el hét, hogy a miniszterelnök vagy a kormány valamely gazdaságpolitikusa ne értekezett volna a munka, a »dolgozó ember« mibenlétéről, ez idáig rejtve maradt, hogy pontosan hogyan is illeszkedik az egykulcsos adó ehhez a munkafelfogáshoz. Nemrég azonban egy, Matolcsy Györggyel készült interjúból ezt is megtudhattuk.

A nemzetgazdasági minisztert arról kérdezték, miért tartja sikernek az egykulcsos adót. Matolcsy szerint ennek három oka is van: »Az egyik, hogy sikerült szakítani az irigységre épülő gondolkodásmóddal. Ez azt mondta, minél többet keres valaki, aránytalanul kell több adót fizetnie azért, mert ... és itt hosszú sor következett, mögötte az irigységgel. Másrészt sikerült kettéválasztani a szakmai hatékonysági elvet és a szociálpolitikai elvet a gazdaságpolitikában. Az egykulcsos, arányos adónak az adórendszer hatékonyságát kell ösztönözni. A harmadik a 16 százalék. Minden idők legalacsonyabb személyijövedelemadó-kulcsa. Ez három olyan elem, ami miatt szerintem ez óriási siker.«

A kormány gazdasági főideológusa szerint tehát az adófizetők legalapvetőbb motivációja az irigység, a többkulcsos progresszív jövedelemadó-rendszer pedig tulajdonképpen ennek az irigységnek enged szabad utat. Nem vitás, hogy a miniszter adófizetőkről kialakított emberképe egyenesen lesújtó. De vajon tényleg el kell fogadnunk ezt a lesújtó emberképet, vagy Matolcsy érti félre az adórendszert és az adózók lelkivilágát? Véleményem szerint több indok is azt támasztja alá, hogy az utóbbiról van szó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
opht
2011. augusztus 02. 09:10
Erős félreértés. Max. azt lehet ebből leszűrni, hogy Matolcsy szerint a legalapvetőbb életérzés az irigység. Sajnos ez pont minket, magyarokat NEM motivál. Azaz, ha szomszédnak jobban megy, nem érzünk késztetést, hogy többet dolgozzunk, jobban gazdálkodjunk, hanem igyekszünk őt is visszahúzni a sárba. (Dögöljön meg az ő tehene is!)
bigyomail
2011. augusztus 02. 08:48
"A kormány gazdasági főideológusa szerint tehát az adófizetők legalapvetőbb motivációja az irigység" Sosem gondoltam volna, hogy bármiben is egyet értek Matolcsy meglátásaival, de ezt nagyon is jól látja.
1120
2011. augusztus 02. 00:50
"Nem vitás, hogy a miniszter adófizetőkről kialakított emberképe egyenesen lesújtó." Mi magyarok vagyunk lesújtóan irigyek! A miniszter jól látja...
1120
2011. augusztus 02. 00:48
"A kormány gazdasági főideológusa szerint tehát az adófizetők legalapvetőbb motivációja az irigység." Sok országban megfordultam már, de annyi irigy embert, mint amennyi Magyarországon van, kevés helyen találni... SAJNOS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!