Kell-e a lengyeleknek Budapest?

2011. október 11. 15:40

Szép, hogy elérkeztünk odáig, hogy egy nagy európai párt vezére a magyar kormányt tekintse példaképének.

2011. október 11. 15:40
Kerpel-Fronius Ádám
Komment.hu

„Egészen váratlan módon magyar vonatkozása is lett a lengyelországi választások estéjének. Miután kiderült, hogy pártja súlyos vereséget szenvedett, Jaroslaw Kaczynski szavakkal próbált hitet önteni hívei seregébe: »Mély meggyőződésem, hogy eljön a nap, amikor elérjük végre, hogy Varsóban is Budapest lesz.«

Mint Kaczynski esetében már annyiszor, most sem volt egyértelmű, hogy mire is akart utalni a pártelnök ezzel az enigmatikus mondattal. A lengyel televíziós csatornákon először 1956-ra asszociáltak, és csak később kezdett el a kommentátoroknak derengeni, hogy alighanem a neki imponáló Orbán-kormányra gondol. Vagy arra - de ezt csak másnap olvastam egy fórumon, és a kommentelőnek nyilván volt ideje gondolkodni - hogy »a Fidesz is két választást vesztett, már leírták, de a végén mégiscsak győzött, most egyedül kormányozhat, és a magyaroknál azóta jobban mennek a dolgok«.

Szép, hogy elérkeztünk odáig, hogy egy nagy európai párt vezére a magyar kormányt tekintse példaképének. Kaczynski beszólása ezen kívül persze még egy másik, régi fogalomra is emlékeztet: az ominózus varsói gyorsra. És mégis: a Budapest-Varsó hasonlat már hosszú évek óta sántít. (...)

Visszatérve a két ország közötti különbségekre: talán a lengyelek azért egy kicsit szerencsésebbek, mert a pragmatikus, mérsékelt jobboldali szavazók és a liberálisok egy része otthonra talált egy pártban, amely nem zaklatja őket újabb és újabb szlogenekkel, hanem elsősorban az ország modernizációjával foglalkozik. Ideológiai harcokban csak a PiS érdekelt - más kompetenciája igazán nincs is. Közben meg, jobb híján, az egész radikális jobboldal beállt a PiS mögé, úgyhogy dinamikusabb szélsőjobboldali párt még nem jelent meg. Kérdés persze, hogy ez meddig lesz még így: Kaczynskinak sok dobása már nincs, és mindenki, aki az utóbbi években Lengyelországban járt, láthatja, hogy egy fiatalos szélsőjobboldali pártnak lehetnének bizony hívei szép számmal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kedves Robi
2011. október 12. 06:15
A lengyelek már rég kitakarították a balos szemetet, jobban is megy nekik azóta!
Krupp Skya
2011. október 12. 06:13
-......én inkább így tenném fel a kérdést kell e Budapestnek az adósság piramist felhalmozó baloldal?
Finta László
2011. október 12. 02:21
A mandiner.hu szerkesztője sajnos ezúttal is felületesen szemezgetett az egyébiránt igen kiváló, figyelemre méltó cikkből. "És mégis: a Budapest-Varsó hasonlat már hosszú évek óta sántít." Innen a lényeg, idézem: "A két ország közötti, korábban feltűnő párhuzamok szétcsúszása a kilencvenes évek vége felé kezdődött, amikor a lengyel liberális párt, a volt ellenzéki értelmiségiek által fémjelzett Szabadság Unió nem a posztkommunistákkal, hanem a jobboldallal lépett koalícióra. Egyáltalán nem tett jót a liberálisoknak a kormányzás, a párt azóta eltűnt, de legalább a radikális jobboldalnak nem volt olyan könnyű lehazaárulóznia őket. Választóiknak ez jelentősen megkönnyítette azt, hogy néhány évvel később felsorakozzanak a mérsékelt jobboldaliakból verbuválódott Polgári Platform mögé. A posztkommunista SLD közben hasonló karriert futott be, mint az MSZP. 2001 és 2005 közötti kormányzásuk súlyos botrányokkal végződött, és a párt azóta sem állt fel a padlóról. Most a nyolcszázalékosra apadt párt fiatal vezetője, akinek a nevét csak azért nem írom ide, mert minek, a választások éjszakáján a legjobbnak azt látta, hogy a médiát okolja a súlyos kudarcért. (Másnap reggel ezért bejelentette a lemondását.) Ha valami csoda nem történik, az SLD most utoljára került be a Szejmbe. Lesz helyette majd más baloldal. A félbolond, de szórakoztató Janusz Palikot antiklerikális mozgalmának a semmiből jövő tíz százaléka jól mutatja, hogy igény lenne rá. De az izgalmas terep a jobboldal, nevezetesen a Jog és Igazságosság (PiS) és a Polgári Platform (PO) lassan epikus méreteket öltő párharca. A két gyűjtőpárt egymás ellenében definiálja magát, évek óta minden választás erről szól. A mostani menet legnagyobb meglepetése kétségkívül az volt, hogy az amúgy kormányon egyáltalán nem sikertelen, de azért frissességéből már sokat vesztett PO ennyire simán verte a nemzeti konzervatív oldalt. Annyiban azért a lengyelek még hasonlítanak ránk, hogy a mindenkori kormány náluk is rövid időn belül a közutálat tárgya, de a 2005 és 2007 közötti kétéves káoszra még túl sokan emlékeztek - annak ellenére, hogy Kaczynski retorikája egészen a finisig igen visszafogott volt. (Aztán az utolsó métereken csúnyán elcsúszott: többször is sejtelmesen arra utalt, hogy Angela Merkelt a Stasi juttatta a kancellári székbe, és hogy kormánya a régi német területek bekebelezésére készül. Európában ilyen böszmeséget már régen nem mondtak.)"
dönci4
2011. október 11. 19:10
Azért hülyék nem csak nálunk vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!