Médiatörvény: A társszabályozási megállapodás az ördöggel kötött paktum

2011. november 17. 10:44

A magyar újságírótársadalomnak szembe kell néznie a saját belső ellentétei okozta válsággal. Interjú.

2011. november 17. 10:44
Aidan White
Átlátszó

Ki kezdeményezte hogy küldöttség jöjjön Budapestre a Médiatörvény miatt?


Több olyan szervezet, amelyek aggódtak a magyarországi helyzet miatt. (...) Ezt a törvényt felül kell vizsgálni. Aggodalomra adnak okot a társszabályozási megállapodások is: szerintünk az azt aláíró szervezetek az ördöggel kötöttek paktumot: abban állapodtak meg a hatósággal, hogy megkímélik őket a nagyobb bírságoktól, amennyiben ők maguk is részt vesznek a panaszok kezelésében. Ez így annyit jelent, hogy ők végzik el a médiatanács feladatát, ezzel legitimizálva annak döntéseit…. szerintem ez egyáltalán nem jó megoldás.. Továbbra is problémásnak látjuk a törvény újságírói forrásvédelemre vonatkozó részét, a közmédiumok átszervezését, és úgy gondoljuk, hogy a közszolgálati média színvonala csökkent, a pluralizmus és sokféleség szempontja sérül.

Ráadásul akkor jött a médiatörvény, amikor egy sor más probléma is felmerült: a gazdasági válság, az újságírás műfajának nagy változásai,  a médiában dolgozók közül sokan elvesztették az állásukat. Az új törvény pedig ebben a helyzetben további kontroll alá helyezte az amúgy is nehéz helyzetben lévő független újságírást. Mindez egyszerre szakadt a magyarországi újságírókra, nagyon nehéz, nyomasztó és veszélyes légkört teremtve: ennek hatása látszott a ma délelőtti sajtótájékoztatónkon is: alig voltak újságírói kérdések. Én amiatt aggódom, hogy függetlenek tudnak-e egyáltalán maradni az újságírók, hogy mennyire aggódnak amiatt, hogy ha bírálják a kormányt akkor bajba kerülhetnek… és mint tapasztaltuk, a médiatulajdonosok is tartanak ettől. Így aztán egyre kevesebb lesz a kritikus hangú, oknyomozó újságíró, így a média kevésbé tud kontrollként (watchdogként) működni, márpedig  ennek komoly veszélyei vannak. (...)

Mi lesz az állásfoglalás sorsa?

Elküldjük az ENSZ-nek, az Európai Uniónak, az Európa Tanácsnak, fel fogjuk szólítani a kormányt a szabályozás módosítására, és arra, hogy egyeztessen az európai és a nemzetközi hatóságokkal. Független magyarországi médiaszervezetekkel és újságírói csoportokkal együttműködve próbálunk segíteni. Kiemelten követni fogjuk, hogy mi történik Magyarországon e tekintetben.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2011. november 18. 04:29
addig sem árt,ha néhány nagyon elaljasodott, elpofátlanodott szarházit a nol-ról és egyéb szennyportáljaikról lesittelnek és folyamatosan sujtanak pénzbirságokkal. Ahol pedig még ez sem megy, ott hackelni barátaim, hackelni...ha nem ezt teszitek, akkor majd ők azt hazudják,hogy meghackelték őket. Hajrá Magyarország..DDDDD
várúr
2011. november 17. 13:13
Aidan White megdolgozik a pénzéért. Ez a dolga. Mi meg leszarjuk. Nem az a dolgunk, de vállalkozunk rá.
tarackos
2011. november 17. 11:29
Nem hinném, hogy ez a kormány változtatni fog. Ők nemzetrontásban utaznak...
G. Pantyelejevics
2011. november 17. 11:23
Azon roppant elmés über érvelés, miszerint "mindenki hülye, csak Orbán gyorsnaszád" elhagyásával, valaki igazán kifejthetné nekem, hogy miért jó 2011-ben az a cenzúra, ami ellen már 1848-ban is ágáltunk. Miért jó a csilliárdokért nyomott agitprop, amitől az előző rendszerben is kiakadt minden jóérzésű ember? Miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!