Magyarországon nem működik az újságírói forrásvédelem

2011. november 10. 12:00

Ha az információforrás védelméért ma Magyarországon börtön jár, akkor vállalom. Interjú.

2011. november 10. 12:00
Bodoky Tamás
Hír24

Mi történt?

Még júliusban kezdődött: hírt kaptunk egy hackertámadásról a Brokernet Zrt. ellen, és az informátor meggyőző bizonyítékokkal támasztotta alá állításait. Sok ezer ügyfél adatai kerültek illetéktelen kezekbe, feltehetően még 2010-ben. Mivel az eset korábban nem került nyilvánosságra, hírt adtunk az ügyről. Másnap már a lakásomon volt a rendőrség, mert az atlatszo.hu szerkesztősége ott működik. Az informátor kilétére voltak kíváncsiak. Nem mondtam meg, arra hivatkoztam, hogy újságíróként jogomban áll titokban tartani a forrásaimat. Ezután tanúként idézett az ügyben a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya, és miután akkor sem árultam el a forrásomat, lefoglaltak a lakásomon egy merevlemezt. A rendőrség eljárását minden lehetséges fórumon megpanaszoltuk, de az új médiatörvényre való hivatkozással az összes panaszunkat elutasították.

Neked mit jelent ez az ítélet?

Azt mutatja, hogy az új médiatörvény életbelépése óta Magyarországon nem működik az újságírói forrásvédelem. Pedig az Európa Tanács egyezménye is erre kötelezné az országot.

Merre folytatjátok?

A Strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulunk. Ez a fórum már számos alkalommal marasztalta el a tagállamokat azért, mert nem biztosították megfelelően az újságírók információforrásainak védelmét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2011. november 10. 22:21
Azért nem árt különbséget tenni újságírás és bűnsegédlet között..
Fakutya ezredes
2011. november 10. 17:22
Innentol kezdve barki barmit hazudhat, meg nem nevezett forrasra hivatkozva.
Fakutya ezredes
2011. november 10. 17:14
"újságíróként jogomban áll titokban tartani a forrásaimat" Hat nemtom, de ha buncselekmeny jut tudomasara, se a pap, se a szihomokus nem tarthatja meg maganak.
felfújta a szél
2011. november 10. 16:55
Itt egy közönséges adatlopás történt, aminek semmi köze a politikához, és ebben az ügyben nyomoz a rendőrség. Az általam egyébként tisztelt BT pedig valamilyen szálon belekeveredett az ügybe, nem akarom találgatni hogyan (ő pedig nem árulja el hivatkozva a forrásvédelemre) Innentől viszont már a sötét oldal szereplőjévé válik, mert egy bűnügyi nyomozást hátráltat. Másrészt megragadja az alkalmat arra hogy mártírt kreáljon magából és ezzel megpróbálja lejáratni a médiatörvényt Innentől már negatívba fordul a véleményem, sztem Bodoki egy gyenge Julian Assange epigon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!