1956 szobra

2011. december 07. 10:55

A gyerekek annak tapsoltak, mert azt zárták a szívükbe, ami „forradalom”, ami „nemzet”, ami „önfeláldozás”. És ennél aligha van fontosabb üzenete 1956-nak.

2011. december 07. 10:55
Alexa Károly
Magyar Hírlap

„Ha a Pesti srácok című musicalról azt írnám, amit az ízlésem diktál, akkor alighanem testvéri tankok vonulnának föl Újpestről XV. kerületi lakhelyem felé. Ám nemcsak én és a hozzám hasonló korosodók ültek a nézőtéren, hanem túlnyomó többségben fia­talok. Amin mi magunkban sziszegtünk, arcokat vágtunk, a kijárat felé pislogtunk, azon ők felszabadultan örültek, tapsoltak, kigyúlt arccal ünnepeltek. Ez az előadás az ő nyelvükön szólt. Modorában, gesztusaiban, szóhasználatában, gügyén amerikanizált világképével, legolcsóbb filmes közhelyfordulataival, a történelmi tények meglehetős nagyvonalú kezelésével. Egy harsány PlayStation volt (ha jól írom).

És éppen ezért falakat rengető siker. Mert a fiatal szereplők éppúgy élvezték magukat, azaz a »játékot«, tehát játszó önmagukat, mint a közönségük őket. Aki-ami nem mi voltunk, szép régi szóval élve »kehegő vének«, még ha mi meg is éltük személyesen azt, amit most a legújabb kor átírt egy új nyelvre. Nehezen megemészthető persze ez nekünk, de végül is az előadás ’56-ról szólt. És a gyerekek annak tapsoltak, mert azt zárták a szívükbe, ami »forradalom«, ami »nemzet«, ami »önfeláldozás«. És ennél aligha van fontosabb üzenete 1956-nak. Meg a »pesti srácoknak«. És hát igen, a lyukas zászló mellett ők azok, akik szoborba kívánkoznak. Ha a régi tornacipő helyett ma Adidast (vagy mit) hordanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2011. december 07. 18:35
Figyelj te pöcegödör maradék. Lehet, hogy arra kértél engedélyt a hülye párttitkárodtól, de mindketten elszaladtatok amikor a taknyotokat a falra kentem orrostul! Te kis rihonya tetü, olyan embereket fikázol akik akkor mertek tenni, amikor ti még a Lenin szobor előtt imádkoztatok. Letörültelek a talpamról, mint a ráragadt kutyaszart te meg felejts el faszkalap!
várúr
2011. december 07. 12:13
'56-ról nem lehet eleget beszélni. Gyerekeknek a gyerekek nyelvén. Fiam pár éve a Corvin közben szervezett játékon egy szovjet tankot "foglalt el" és a páncéltornyon lyukas zászlót lobogtatott. Több száz résztvevő gyerek úgy örült az eseménynek, mint egy ajándéknak. Ezek után egyiknek se kellett magyarázni, mi a forradalom.
JackHárpi
2011. december 07. 12:13
Alexa elvtárs ugye az az Alexáról van szó a ... na tudja Ön!
marko11
2011. december 07. 11:11
Nem láttam. (Azt hiszem, nem is fogom.) De azt látatlanban is mondhatjuk, hogy az ízlés-rombolás nem kímél semmit. Egyébként - a cikk szerzőjével egyetértésben - a konkrét esetben meglehetősen ambivalens érzéseim vannak. Ha egy jó ügyet ma már csak így lehet eladni!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!