Így kormányozták a magyar gazdaságot

2012. február 12. 20:18

1998 és 2005 között volt a magyar gazdaságpolitika aranykora, előtte s utána sorjáznak a tragikus tévedések.

2012. február 12. 20:18
Gazdag László
Hír24

„Ugyancsak tévedés a külföldi tőkére alapozott modernizációs stratégia: olcsó bérekkel, adókedvezményekkel idecsalogatni a multikat. Ehelyett a hazai kkv-szektor, és a hazai tradicionális sikerágazatok (pl. élelmiszeripar, gyógyszeripar) feltőkésítésére, modernizációjára kellene a hangsúlyt helyezni. A külföldi tőke mikro szinten modernizált, makroszinten konzerválta inkább az elavult szerkezetet és gyarmati jellegű bekapcsolódásunkat a nemzetközi munkamegosztásba. A külföldi tőkét kiegészítő jelleggel, részvétel formájában kellett volna bevonzani, és nem száz százalékos tulajdonátadással, vagy adókedvezménnyel, nagyarányú beruházási támogatással.

Továbbra is rossz az irány, rossz a gazdaságfilozófia. 1998-2005 között jó feltételek adódtak egy valódi átfogó reformhoz és modernizációhoz, ebből a szempontból ez az időszak a lehetőségek hét éve, afféle mini aranykor volt. Sajnos a lehetőséget elszalasztottuk. Ami utána következett 2006-2010 között, az fölér egy társadalmi-gazdasági tragédiával. De 2010 után sem állt be radikális fordulat, vagyis nem leszünk 2014-re Európa legversenyképesebb országa, ahogy Orbán Viktor ígéri. Egy képzett közgazdász számára ebből az ígéretből, vagy Matolcsy György megnyilvánulásaiból csak az elképesztő közgazdasági hozzá nem értés érzékelhető továbbra is, ami persze oldalfüggetlen jelenség, szinte mindegy hogy melyik párt van éppen hatalmon.

Vergődésünk tovább folytatódik tehát. 30 évvel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy ilyen hosszú vesszőfutás következik a nemzet számára. Attól tartok, hogy újabb harminc év múlva, akkori utódaink ugyanezt fogják érezni, gondolni…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. február 13. 10:34
Nehezen lehet vele vitatkozni, viszont az általánosító, végletes kijelentései kissé elriasztják az embert attól, hogy belegondoljon a mondandójába. Ráadásul jó lenne, ha valaki érintett is elmondhatná a dologgal kapcsolatban a véleményét - pl. Bokros, aki ugyanígy közgazdaság-elméleti fundamentalista olykor, mint Szerző mindig... Mindenesetre EGY, ideológiai jellegű - vagy éppen ellenkezőleg: gyakorlati - ellenvetést hoznék fel (ismét). Nevezetesen azt, hogy a politika a rdváltáskor a kapitalizmus bevezetése, hivatalossá tétele MELLETT szavazott. Ami remélt KÖVETKEZMÉNYEIBEN jelent(h)ette azt, hogy egy prosperáló gazdaság lesz az országban a végén - az agonizáló helyén. De TÉNYLEGESEN azt jelenTETTE, hogy magánszemélyek és magánérdekek - kapitalisták szempontjait engedjük érvényesülni a közvagyon értékesítésével. Márpedig annak mindegy, hogy honnan szerzi a profitot: laboratóriumban fejleszt évek alatt egy rákgyógyszert, vagy pedig minden hálóba foszforeszkáló óvszert juttat el, jó pénzért. Tehát van egy szektor, melynek érdeke általában - iparágtól, nemzetgazdasági érdekektől függetlenül - érvényesül, ahogy vannak politikusok is, akiknek személyes érdekei is szemponttá válnak olykor, ha találkoznak a választóik REMÉNYEIVEL. Megkockáztatnám, hogy Matolcsy sem teljesen hülye privátim, csak miniszter és politikus akart lenni, mert elképzeléseit CSAK így valósíthatja meg. És az lett. Már másodszor. EZ SZÁMÍT! Jó: meg hülye. De mit számít az, hogy mi, meg Szerző azt írogatunk, amit akarunk egy klaviatúrán...
durrbele
2012. február 13. 08:52
Ami szar ingoványra épült abból sosem lesz stabil,megbízható építmény.Pár év és forradalom!
kalasnyikov
2012. február 13. 03:24
A cikkiró szemléletében igaz. Részleteiben a dolog lényegesen bonyolultabb. Ami tény, a lengyeleknek sikerült megtartaniuk régi piacaikat, nekünk nem. Mindig elkapkodjuk a dolgokat, különösen ruszofóbiánk gyanánt.
Laibach
2012. február 12. 22:26
Azt hogy mennyire is sikerült a "módszerváltás" és azt, hogy milyen állapotok uralkodnak ma Ugarisztánban azt legjobban számomra az alábbi nonszensz dolog szemlélteti a legjobban, ebben benne van az elmúlt 22 év: Honnan hoznak be cukornádat feldolgozásra a kaposvári osztrák érdekeltségű cukorgyárba, hogy cukrot készítsenek és enyhítsék a hazai cukorhiányt???? Mozambikból!!!!!!!!!!!! http://www.trademagazin.hu/piaci-hirek/mozambikbol-erkezik-nadcukor-a-kaposvari-cukorgyarba.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!