Újra dúl a kultúrharc Magyarországon

2012. február 08. 17:49

Szívesen hallottam volna arról, hogy a könyöklés hova vezet, hiszen az nyilvánvaló, hogy nagyobb a szakma, mint a kulturális tárca maga.

2012. február 08. 17:49
Tamás Bence Gáspár
Index

„A következőre jutottam: a magát baloldalinak (és tévesen: liberálisnak) tartó kultúrpolitika szerint az államnak a kultúra támogatásával nem igényeket kell kiszolgálnia, hanem éppen hogy ezeket az igényeket kell megszabnia azáltal, hogy minden olyan kulturális produkciót támogat, amit Nyugat-Európában  fesztiváldíjak formájában elismernek. A magyar közönségnek kutya kötelessége felnőnie ehhez a kultúrához, különben hülyén fog meghalni.

A magát jobboldalinak tartó kurzus szerint az államnak azért kell támogatni a kultúrát, mert a tömegigényeket ki kell szolgálni, a cél pedig az, hogy az igények feltárásával minél több embert betereljenek a kulturális intézménybe, mert különben hülyén fog mindenki meghalni, a kulturális intézmény pedig bezár. Az egyik szerint tehát itthon azért eladhatatlan a magyar kultúra, mert lila, a másik szerint pedig azért, mert magyar, vagyis mindenképpen közpénzből kell dotálni.  Még egyszerűbben, akkor is kell a pénz, ha üres a színház, de akkor is, ha tele van. Akkor is, ha progresszívnek hívjuk, akkor is, ha kurucosnak.

Fájdalmas, de ugyanezek a frontvonalak húzódnak jelenleg a kortárs zene, az opera és a táncművészet berkeiben, ezen viták taglalására már nem térnék ki. (A vita teljes terjedelmében szerdától látható lesz a Krétakör Facebook-oldalán.)

És igen, félreértés ne essék, a hatórás vita alatt – azon kívül, hogy számtalanszor lehülyézték – alig esett szó az államilag finanszírozott kultúra eltartójáról és fogyasztójáról, és, megkockáztatom, kedvezményezettjéről: az adófizetőről. Szó sem esett társadalmi hasznosságról, megtérülésről, közgazdasági megfontolásokról, vagyis csupa olyan dologról, amivel egyébként az egész európai régió küszködik: válság, túlköltekezés, az állam szerepének újragondolása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Happy Monk
2012. február 10. 00:20
"Nem leteznek klasszikus orok ertekek. Ez a bibi. Egy darab sem letezik." Neked, meg soknak nem léteznek. Nekem léteznek, nem modom, hogy életem árán is betartom, de legalább égek, ha nem. Gondolom, nemcsak én vagyok így ezzel.
gate
2012. február 09. 13:38
Ha Magyarországon a piacból kellene megélnie a kultúrának, csak a Barátok közt maradna, mint magyar kreatív termék. Vicces, hogy felhozza pozitív példaként a Sziget fesztivált, amit külföldiek tartanak el, és a magyarok többsége számára megfizethetetlen. Mellette más fesztiválokat, amelyek lehet, nem kapnak támogatást, de a fellépő zenekarok egyáltalán azért létezhetnek, mert vagy ők közvetlenül, vagy a többi fesztivál, ahol fizetik őket, támogatva van. Ez így normális. Mindenhol így működik a kultúra. Filmek, színházak, irodalom ettől él, és élt mindig is, csak régen a hercegek fizettek. Jó lenne a kedves szerzőnek Németországban, Franciaországban, vagy bármelyik példaértékű kultúrországban körbenéznie.
bsandor
2012. február 09. 11:54
Köszönöm Sky.net.hozzászólását.
arlequin
2012. február 09. 10:37
jól van bence. ez korrekt volt. csak így tovább. bárki is az apád.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!