Médiahatóságra nincs szükség

2012. április 28. 15:28

Médiaszabályozásra legfeljebb annyiban van szükség, amennyiben a médiapiac tökéletlenül működik, vagyis bizonyos tartalmakról önmagában nem gondoskodik.

2012. április 28. 15:28
Cenzúraregiszter
Cenzúraregiszter

„Médiaszabályozásra legfeljebb annyiban van szükség, amennyiben a médiapiac tökéletlenül működik, vagyis bizonyos tartalmakról önmagában nem gondoskodik. Ezeket a piaci réseket az államnak kell betöltenie, gondoskodva a befogadók egyenlőségéről, vagyis arról, hogy mindenki megkapja a magáét, akkor is, ha egy olyan csoport tagja, amely önmagában túl kicsi ahhoz, hogy a piaci szereplőknek megérje kiszolgálni. Ez a közszolgálati tartalomszolgáltatás feladata.

Vagyis médiahatóságra nincs szükség. A jogsértéseket – például a személyes adatok védelméhez való jog sérülését, a rágalmazást – a bíróságok utólag is tárgyalhatják, a frekvenciák kérdését egyszerű sorsolással is el lehet dönteni. Tartalmi előírások pedig nem kellenek, hiszen a piac alapvetően abban érdekelt, hogy kiszolgálja a felhasználók szükségleteit; az a piaci szereplő, amelyik fittyet hány a befogadók igényeire, gyorsan tönkremegy.

A minimalista médiaszabályozás nemcsak azért nem működhet, mert a politikai hatalmat gyakorló pártok nem érdekeltek benne (hiszen a pártok érdeke az, hogy megszállják a médiát, különböző forrásokat – frekvenciákat, pozíciókat, műsorgyártásra és hirdetésre szánt állami forrásokat – vonva el belőle, amelyekkel aztán a hátországukat jutalmazhatják), hanem azért sem, mert e liberális koncepciót a dominánsan konzervatív közvélemény sem fogadná el. A törvény és a többség morális érzéke között nem lehet túl nagy a szakadék. A többség elsősorban azért látja szükségesnek a média szabályozását, mert bizonyos tartalmakat veszélyesnek lát – ezt a problémát pedig orvosolni kell. (...)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. április 30. 07:22
Szerintem sincs szükség semmiféle médiahatóságra (méghogy "hatóság"!). Minek? Akiket hallgatnak, néznek, azok legyenek, akiket meg nem, azokat ne erőltesse senki. Cenzúra? Manapság? Hogy képzelik? Elveszítették már a tekintélyüket a "megmondóemberek", mert marhaságokat mondtak és kiderült róluk, hogy pontosan annyira ösztönemberek, mint egyéb emberek.
Bisque Béla
2012. április 29. 22:41
Ahhhaaaaaaa! Értem. Így már rendben van. "az a piaci szereplő, amelyik fittyet hány a befogadók igényeire, gyorsan tönkremegy." Gondolom ez történt a Népszavával, a Rádió C-vel és a Klubrágyióval is. Tényleg életképtelenek. Néhány elmebeteg érdeklődésétől eltekintve, akik gumiszobai férőhelyeket árulnak, és alig használt kényszerzubbonyt, esetleg Lenin-rendet. Rá is baszott a három "tömegmédia" :) Az ATV is csak azért lélegzik még, mert tolják bele a shékelt a lenőtt barkósok.
cutcopy
2012. április 29. 17:48
"Médiahatóságra nincs szükség" Hogy ez az ORTT regnálása alatt még nem bírt megfoganni ebben a zseniális kis koponykában..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!