Demokrácia ott van, ahol kérdeznek

2012. április 24. 16:39

Elkészíted a fontos sztorikat és néha felkapják, néha nem, de ettől neked még el kell készítened azt, ami fontos és amiről tudnia kell a világnak.

2012. április 24. 16:39
David Kaplan
Hír24

„Talán azokon a helyeken van rá igény is. Magyarországon mintha a fő probléma az lenne, hogy az emberek nem is igazán érdeklődnek efféle témák iránt. Nálunk nem hagyomány kérdezni.

Ez talán kulturális eltérés lehet. Az amerikaiak mindig is rendkívül szkeptikusak voltak kormányaikkal szemben. Fura, most, hogy mondja, éppen ma adtam elő egy budapesti főiskolán, és miután befejeztem a mondandómat, egyetlen kérdést sem kaptam. Nekem ez teljesen szokatlan. Egy amerikai főiskolán tartott előadás után kérdések özönére kellene felelnem. A demokrácia számára az egyik legegészségesebb dolog kérdezni, többek közt kérdéseket feltenni a megválasztott vezetőink felé. Ennek ellenére otthon is gyakran előfordul, hogy az olvasóközönség egyszerűen nem kapja fel a fejét a sztoridra. Ettől függetlenül meg kell írnod, mert ez a küldetésed.

Hogyan lehet átszakítani ezt a közömbösséget?

Elkészíted a fontos sztorikat és néha felkapják, néha nem, de ettől neked még el kell készítened azt, ami fontos és amiről tudnia kell a világnak. Elég ha megnézzük a két legutóbbi Pulitzer-díjas történetet. Az egyik az AP (Associated Press) munkája volt, mely arról szólt, hogy a New York-i muzulmán közösséget bírósági végzés nélkül tartották állandó rendőrségi megfigyelés alatt, lehallgatták őket a sarki közértjeiktől a mecsetekig. Nem is megfigyelés volt ez már, inkább közönséges kémkedés.

A másik a Seattle Times nevű helyi újság témája volt, melyből kiderült, hogy a szövetségi hatóságok az elvonóra került heroinistákat metadonnal látták el, miközben tudományos munkák igazolták, hogy a metadon már korábban is emberéleteket követelt. Az eljárást a szegények szenvedték meg, mert nekik nem volt pénzük más alternatívára. Mindkét történet megragadta az olvasók figyelmét, hatalmas botrány keveredett belőlük és rákényszerítették a törvényhozást, hogy változtasson.

Számos nagyszerű történet van ugyanakkor, ami visszhang nélkül marad. Néha a változás éveket vesz igénybe, de akkor is fontos megtenni az első lépést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2012. április 25. 09:48
Szerintem Guantanamon-n is kérdeznek sokaktól. Akkor most ott demokrácia van?
grün
2012. április 25. 09:48
demokrácia ott van, ahol a népek befogják a pofájukat és azt teszik, amit a hájfejű amerika mond...
Németh György
2012. április 25. 09:06
Az egyén boldogulási életfeltételeit tökéletesíteni akaró Amerika, megkopott ugyan, és most már nem a távoli jövő, hanem a jelen javaiért marakodnak az állampolgárai, de ne dobjunk ki mindent, ami amerikai. A nagy „amerikai álom” nem valósult meg (nem is fog), de a szabadság többlete még mindig hitelesebb, mint sok ködös utópiát kínáló más országé. Az erősebb civil társadalom, a korrupció mentesebb üzleti környezet megteremtésében és az erős, független média létrehozásában tanulhatunk még!
duzur
2012. április 25. 01:16
Az indiánokat elfelejtetted a szemükre hányni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!