Schmitt köztudomásúlag Orbán kreatúrája

2012. április 02. 10:45

Azért ő az államfő, mert Orbánnak így tetszett, és addig marad hivatalában, ameddig Orbánnak így tetszik. Egy nappal sem tovább. Interjú.

2012. április 02. 10:45
Kis János
NOL

– Ez egy egyszeri történés, vagy modellezheti a Fidesz rendszerének szétesését?

– Mindenképpen megmutatja, hogy a »nemzeti együttműködés rendszere« a kormány nyomasztó erőfölényével együtt is mennyire törékeny. A doktori bizottság összehívásának híre lavinát indított el: az MTA elnökétől a Professzorok Batthyány Köréig boldog-boldogtalan sietett pótolni a mulasztást, mielőtt rajta ragadna, hogy cinkos módon hallgatott.

– Melyik nézettel azonosul? A jobboldali értelmiségi körök az utolsó pillanatig csendben voltak, és csak akkor szólaltak meg, amikor már tarthatatlanná vált az elnök helyzete; illetve: jelentős fejlemény, hogy a jobboldali értelmiségiek kiálltak az európai normák mellett a Fidesszel szemben is.

– Közvetlenül a plágiumbotrány kipattanása után egyetlen jobboldali nyilatkozattal találkoztam, mely köntörfalazás nélkül kimondta, hogy Schmitt méltatlan a köztársasági elnöki tisztségre, le kell mondania. Ez a Jobbklikk nevű véleményportál szerkesztőségi cikke volt. Aztán hosszú ideig csend következett. Valószínűnek tartom, hogy a SOTE vezetői is szívesen elkerülték volna a konfrontációt, ha tehetik.

Bizonyos, hogy tettüket nem tiltakozó gesztusnak szánták. Az eseményt kísérő nyilatkozat-lavina azonban arról tanúskodik, hogy a két hónapja húzódó ügy egyre kínosabbá vált a magyar értelmiség jobboldali része számára. Elképzelhető, milyen hatást tesznek ebben a helyzetben a miniszterelnök cinikus megszólalásai. Orbán viselkedése következtében Schmitt botránya, mely végződhetett volna egy alkalmatlan személy csöndes távozásával is, mély morális válságot gerjeszt a jobboldalon. Miközben a jobboldali internetes felületek Schmitt távozásának követelésétől hangosak, Orbán kijelenti: nem hajlandó foglalkozni a kérdéssel, hogy az államfő csalt-e.

– Állítólag Schmitt teremtett kész helyzetet azzal, hogy közölte: nem mond le.


– Ugyan, ez tudatos dezinformáció. Schmitt köztudomásúlag Orbán kreatúrája. Magától kétségkívül nem veszi észre, hogy le kell mondania, de azt sem, hogy maradhat. Azért ő az államfő, mert Orbánnak így tetszett, és addig marad hivatalában, ameddig Orbánnak így tetszik. Egy nappal sem tovább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johnnyrotten
2012. április 02. 17:09
Kérdezném Kisjancsitól: vajon Göncz apó kinek a kreatúrája? Följebb írta valaki, hogy bezzeg Göncz élt a törvény-visszaküldési és előzetes normakontroll jogával! Ja, csak a Horgyuláék regnálása alatt feledkzett meg arról, hogy létezik ilyen eszköz a kezében...
1istvan
2012. április 02. 15:31
igen köztudomású. te se leszel már fiatalabb.
egypolgár
2012. április 02. 12:31
http://hvg.hu/itthon/20120402_hamori_freund_schmitt#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_4_2 De nyilván az agymosott fidesze funoknak ezt a cikket is "komcsi" írta.
tevevanegypupu
2012. április 02. 12:00
Legyen objektiv: ki rosszabb, a maguk Demszkyje vagy Orban Schmittje? Es ne felejtse el azt sem, hogy Demszky husz azaz husz evig maradt, es meg lehet nezni milyen Budapestet es milyen allapotokat hagyott maga utan mindenki legnagyobb elkeseredesere. Mig Schmitt legfeljebb egy nagyon kicsi csoportot zavar, igaz, nekik valogatottan aljas eszkozeik vannak arra, hogy felnagyitsak, vilagga kiabaljak amit akarnak. Talan jobb lenne a sajat porta vagy maximum Mesterhazi Erno, Wekler meg Veinek, Gal stb...stb..portaja elott soprogetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!