Kémleljük inkább az eget

2012. április 23. 07:25

A felvidéki magyarság csak egyesülve képes érdekeinek érvényesítésére, más megoldás erre nem létezik.

2012. április 23. 07:25
Kristály Lehel
Magyar Hírlap

„Jövőre megyei választásokat tartanak, vidéken pedig a Mostnak gyengék a struktúrái. Két éve az MKP listáiról negyvenen jutottak be az önkormányzatokba, míg a hidasoknak csak két emberük kapott mandátumot. Ugyanakkor a két párt már kezdi belátni, hogy a széttartás nem vezethet eredményre. Felvidéki sajtóértesülések szerint a Híd is, az MKP is nyitna egymás irányába. Bugárék körül ilyen hangok erősödtek fel, ráadásul az MKP is összefogást sürgető felkéréssel fordult szombaton a szlovákiai magyar társadalmi és politikai szervezetekhez. Célkitűzéseik sorában többek közt említés esik arról, hogy meg kell teremteni Dél-Szlovákia önerőre alapuló gazdasági programját, meg kell szüntetni a régió – a kormány részéről eddig tapasztalt – diszkriminációját, vagy éppen hogy meg kell őrizni a Selye János Egyetem és a magyar nyelvű közoktatás státusát.

Kár, hogy az új pártok alapítóiban még nem tudatosult az, ami a szlovákiai rendszerváltást követő eseményekből következtetésként levonható: a felvidéki magyarság csak egyesülve képes érdekeinek érvényesítésére, más megoldás erre nem létezik. Így volt ez az 1998-at megelőző választásokon, majd a pártszakadás, vagyis a Most-Híd létrejötte után is. A Somogyi-féle kísérletezésekhez képest ezért még a Nagymegyeri Űrkutatási Hivatal létrehozása is értelmesebb célokat szolgálhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. április 23. 12:43
lemaradt a cikk lényege.... "Lehet, hogy 2016-ban nem közös magyar szavazólista várja a felvidéki választókat, hanem három vagy még több magyar párt közül választhatnak – jelentette szombaton az Új Szó. A pozsonyi napilap szerint Somogyi Szilárd új baloldali magyar párt alapításán gondolkodik. „Szívesen részt vennék egy olyan párt alapításában, amely elsősorban a bérből élők érdekét védené” – mondta az újdonsült politikus a lapnak. A leendő pártot nem nevezné baloldalinak, de nem is tiltakozik ellene, ha így emlegetik. „Több jelzést kaptam, hogy új kisebbségi pártot hozzak létre. Bogarat ültettek a fülembe” – tette hozzá, de arról nem beszélt, kik az ötlet gazdái. A politikai karrierjét liberálisként kezdő politikus hat hónapot adott magának, hogy eldöntse, belevág-e a pártalapításba. Somogyi Szilárd középvállalkozó volt, aztán összejött a 2009-ben alapított Szabadság és Szolidaritás (SaS) liberális alakulat vezetőivel, akik úgy gondolták, egy magyar még jól jöhet nekik. Somogyi a 2010-es választásokon hozott is bőven szavazatokat, ezért megtették az SaS frakcióvezető-helyettesének és dél-szlovákiai felelősének. Felvidéki forrásaink szerint Robert Fico miniszterelnök és köre nem képzelhető el a Somogyi-féle új párt ötlegazdájaként, a magyar politikus – eddig legalábbis – ennél önállóbb alkatnak bizonyult." így már más a leányzó fekvése
Felebarát
2012. április 23. 12:42
időben...ez talán a 24. óra már...
Vhailor
2012. április 23. 07:47
"Célkitűzéseik sorában többek közt említés esik arról, hogy meg kell teremteni Dél-Szlovákia önerőre alapuló gazdasági programját" Bravó ... 22 év után elkezdik kapisgálni, hogy mi érdekli valóban a felvidéki magyar választóikat. Talán a következő 22 évben ki is találnak valamit, kérdés, hogy addig ki fog rájuk szavazni.
balbako_
2012. április 23. 07:46
Fico regnálása alternatíva nélkülivé teszi a magyar együttműködést.Ha felvidéki testvéreink képviseltetni akarják magukat, ha védekezni akarnak Fico nyomulása ellen együtt kell működniük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!