Schmitt és Gyurcsány plágiumügyei: mi a különbség?

2012. május 03. 10:04

Nem zárható ki, hogy a bizonyítékok a kezükben vannak – csak céljuk éppen az, hogy Gyurcsány minél több ellentmondásba keveredjen. Hiszen Schmitt sem egyszerűen abba bukott bele, hogy plagizált.

2012. május 03. 10:04
Nyest.hu
Nyelv és Tudomány

„Bármennyire szimpatizál valaki Gyurcsány Ferenccel, azt be kell látnia, hogy mégiscsak furcsa, ha valaki ugyanolyan címen ad be szakdolgozatot, mint a sógora – ráadásul az illető valószínűnek tartja, hogy felhasználta sógora szakdolgozatát, de ezt a sógornak sosem említette. (Még akkor is, ha mások családi viszonyaiba nem látunk bele.) Igaz, hogy Rozs Szabolcs szakdolgozata sincs meg, de az azért gyanús, ha a piszkozatban ugyanazok a hiányosságok vannak, ráadásul ugyanazokon az oldalakon, mint amelyet a Gyurcsány szakdolgozatára vonatkozó bírálat említ. Ha pedig a dolgozatokkal valami nem volt rendben, akkor óhatatlanul az merül fel, hogy a dolgozatok eltűnésében Gyurcsány működött közre. Amint kirobbant a Schmitt-ügy, tudnia kellett, hogy előbb-utóbb ő is sorra kerül, és az egyetlen lehetősége a dolgozat eltüntetése volt – és akkor egy füst alatt gondoskodhatott a Rozs-féle szakdolgozat eltüntetéséről is.

Persze az, hogy a jobboldali sajtónak csak többedik nekifutásra sikerül ennyivel előállnia, azt a benyomást is keltheti, hogy ezek a bizonyítékok sem megalapozottak, és ki fog róluk derülni, hogy semmit sem érnek. Nem világos, hogy mire fel ez a nagy sietség: ebben a pillanatban igazán nem mondhatjuk, hogy Gyurcsány jól kiépített pozíciókkal rendelkezne, közel állna a hatalomátvételhez. Kívülállóként azt tartanánk logikusnak, hogy politikai ellenfelei csendben gyűjtögessék a bizonyítékokat, és akkor robbantsanak egy nagyot, amikor Gyurcsány valóban veszélyezteti érdekeiket. Persze az sem zárható ki, hogy a bizonyítékok a kezükben vannak – csak céljuk éppen az, hogy Gyurcsány minél többféleképpen próbálja kimagyarázni a helyzetét, minél több ellentmondásba keveredjen. Hiszen Schmitt sem egyszerűen abba bukott bele, hogy plagizált. Ha azonnal elismerte volna a másolást, előállt volna azzal, hogy neki azt mondták, nem baj, ha az anyag nagy részét mástól veszi, bőven elég, ha a művet feltünteti az irodalomjegyzékben – és ha felajánlotta volna, hogy ha nem méltó rá, azonnal le is mond doktori címéről: köztársasági elnökként akár meg is úszhatta volna. A játék talán arra megy ki, hogy Gyurcsány nehogy kikerülhessen egy karakán elismeréssel és elnézéskéréssel a helyzetből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
közvetlen demokrácia
2012. május 06. 15:45
Az aktuálisan felvetődő politikai problémák arra mindenképpen jók, hogy elgondolkozzunk a rendszeren. Jelen esetben, az aktuális plágium ügyek arra jók, hogy elgondolkozzunk a rendszer vezetés-kiválasztó és leváltó mechanizmusán. És amennyiben felülről átfogóan nézzük a problémát, akkor megállapíthatjuk: a jelenleginél jóval szigorúbbnak kellene lenni a vezetés-kiválasztásnak. Viszont, ha már megválasztották e vezetőt, akkor elsősorban, szinte kizárólag a vezetői teljesítménye szerint kellene megítélni, adott esetben leváltani, a jelenleginél szigorúbb és objektívabb kritériumok alapján. A jelen állapot miszerint van egy gyenge vezetés-kiválasztás (mindenféle karrierista, de valójában vezetésre alkalmatlan ember bekerülhet a bársonyszékbe), ugyanakkor már regnálás közben, vagy nemritkán utólag előjönnek a vezetői teljesítménytől független lejárató piszkálódások, a legrosszabb variáció. A legrosszabb, mert mindenféle alkalmatlan emberből vezető lehet, ebbéli tevékenységében óriási károkat okozhat. Az utólagos „ürügyes” leváltással pedig csak mártírt csinálnak belőle. Ugyanakkor azt a néhány embert, aki egyébként alkalmas lenne, szintén meg lehet támadni, utólag már ürüggyé degradálódott vétségek alapján. A kiválasztási vizsgálatnak eléggé sokrétűnek kellene lenni, fel kellene tárni az aspiráns tudását, jellemét és a közérdekűségét (népérdekűségét, demokratikus beállítottságát) is. Többek között, tehát többek között, ekkor kellene megvizsgálni a vezető-aspiráns doktori és egyéb más dolgozatát, a plagizálás egyfelől tudásbeli, másfelől, még inkább, jellembeli problémákat vet fel. A plagizálás egy lehet a sok elem közül, mely kizárja az aspiráns megválasztását. S. urat tehát, többek között a lehetséges plagizálás miatt sem kellett volna köztársasági elnöknek választani, és a leváltásának sem emiatt kellett volna megtörténni, hanem pl., az ellensúlyi funkció elmaradásért. (Ugyanakkor Magyarországon már az is nagy szó, hogy egy regnáló vezető lemond, lemondásra kényszerül, de az előző okfejtés szerint, ennél több szükséges.) Gy. urat többek között a lehetséges plagizálás sem kellett volna miniszterelnöknek választani és nem emiatt, de a vezető teljesítménye miatt kellett volna idő előtt leváltani, ami viszont elmaradt. A tényleges megoldás, a vezetés-kiválasztás és leváltás megújítás, hiányában (többet a vakitfed google oldalak alatt) ezen ügyek is, a figyelemelterelést, a zavarosság-fokozást, a népbutítást szolgálják.
nimród
2012. május 03. 15:36
"Ha azonnal elismerte volna a másolást, előállt volna azzal, hogy neki azt mondták, nem baj, ha az anyag nagy részét mástól veszi, bőven elég, ha a művet feltünteti az irodalomjegyzékben – és ha felajánlotta volna, hogy ha nem méltó rá, azonnal le is mond doktori címéről: köztársasági elnökként akár meg is úszhatta volna." -írja a szerző. Csakhogy téved. Schmitt két ok miatt sem "úszhatta" volna meg. Egyfelől, mert a ballib média nem hagyta volna békén, tovább gyalázta volna. (Mert azért az gyomor forgató volt, ami Schmittel csináltak.) Másfelől, mert Schmitt saját tábora sem nyugodott volna ebbe bele. Ez a különbség a jobboldal és a ballib erkölcse között.
marko11
2012. május 03. 14:15
FRISS pécsi GYORSHÍR: Megtalálták a PTE Földrajzi Intézetében Gyurcsány sógorának 1980-as szakdolgozatát. http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/gyorshir-megtalaltak-a-pte-foldrajzi-intezeteben-gyurcsany-sogoranak-1980-as-szakdolgozatat
drieno
2012. május 03. 14:07
na még egyszer, nem mintha nem unnám böszme elvtárs és elődei utódai a függetlenített kisz führer elvtársak konkrétan nem végezték el az intézmény oktatási programját ergo diploma se jár nekik, akkoriban az éberségükért kapták a diktatúrától, nem azért mert végigtanulták volna a főiskolai, egyetemi programot a többiekkel a schmitt meg mint élsportoló kapott könnyítéseket, azt se helyeslem, ugyanazért a diplomáért tessék ugyanazt letenni az asztalra, mint akik végigcsinálták, készítettek egy önálló szakdolgozatot és megvédték a korrekt az volna, ha a megvonással együtt lehetőséget kapnának a diploma valódi megszerzésére, elfogadhatatlan, hogy olyanok nevezzék magukat tanárnak, közgazdásznak, akik nem szerezték meg az ehhez szükséges tudást!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!